Slovenské národné divadlo (SND) chystá prvú tohtoročnú činohernú premiéru, na ktorej uvedie inscenáciu Kým prídu Stouni... Ako tvorcovia informovali vo štvrtok na tlačovej konferencii, predstavenie je "vážnym, ale aj vtipným zamyslením nad takým kultúrnym fenoménom, ako je rock'n'roll a jeho najživotaschopnejšie a najslávnejšie vtelenie, skupina Rolling Stones".

Z textu divadelnej inscenácie Kým prídu stouni..., do ktorého autorsky prispievali prakticky všetci účinkujúci, sa diváci o legendárnej kapele majú dozvedieť aj to, o čom doteraz ani netušili. Dej sa odohráva na koncerte Rolling Stones, kde sa dlho pre jeho začiatkom schádzajú rôzni ľudia.

"Členovia ochranky, bedňáci, bufetári, promotéri, zdravotníci a, samozrejme, fanúšikovia. Tí noví, ale aj tí, ktorí s hudbou Rolling Stones prežili celý svoj život a tváre už majú rozryté vráskami. Tí všetci rozprávajú, čo pre nich Rolling Stones a rock'n'roll ako taký znamená. Rozprávajú o svojom živote, o jeho svetlých i temných stránkach a o tom, ako ich v tomto živote zachraňovala, oduševňovala, ale i rozčuľovala hudba. Rozprávajú o tom, ako formovala ich životné postoje, ako ventilovala ich frustrácie a ako bol od nej závislý ich emocionálny život," píše sa o predstavení na stránke SND. Dej inscenácie sa končí vo chvíli, keď sa dlhoočakávaný koncert začína.

"Naplánovaná bola zhruba pred rokom a pol, keď sme sa počas prvej vlny koronavírusu rozprávali o tom, čím by sme mali divadlo naštartovať, keď všetko odznie. Vtedy sme boli ešte optimistickí, mysleli sme si, že je len otázkou roka, keď to celé prejde," povedal pre TASR o genéze titulu jeho dramaturg Daniel Majling. Dodal, že po inscenáciách problematizujúcich rôzne javy spoločnosti, ktoré divadelníci nazývajú "mrchavé ťažoby", ťažkých témach o vraždách, samovraždách a nešťastných osudoch, sa v SND rozhodli priniesť titul problematizujúci veci s nadhľadom.

Divákom má priniesť pozitívnu energiu, ktorú má v sebe zakódovaná rock'n'rollová hudba. "K téme sa každý snažil zaujať osobný postoj, pretože Rolling Stones preňho znamenali niečo v osobnom živote, iní sme na to išli akademicky, načítali sme si životopisy ľudí, ktorí v kapele účinkovali, čítali sme teoretické texty muzikológov," priblížil dramaturg zrod inscenácie, ktorá v niektorých fázach pripomína stand-upové výstupy ľudí hovoriacich o Rolling Stones. "Snažili sme sa do toho dať čo najviac humoru, nie je veľmi prajná doba pre humor, lebo všetci sme nejakí ubití, ale práve preto bolo hľadanie humoru v tejto téme pre nás oslobodzujúce," uzavrel Majling.

Réžie sa ujal Matúš Bachynec, scénu navrhla Barbora Šajgalíková, kostýmy Ján Husár. V novom činohernom počine účinkujú Robert Roth (celoživotný skalný fanúšik The Rolling Stones), Alexander Bárta, Daniel Fischer, Emil Horváth, Ondrej Kovaľ, Táňa Pauhofová, Kamila Magálová, Jana Oľhová, Emília Vášáryová či Marián Džubák (ako hosť).

Žiaľ, prvé plánované predstavenia sa presúvajú kvôli ochoreniu jedného z hercov. Posunutá premiéra by sa tak v Sále činohry v novej budove SND mala uskutočniť v nedeľu 30. januára. Aktuálne informácie sledujte na www.snd.sk. Divadlo funguje v režime OP.

Zdroj: TASR, Snd.sk
Foto: Jakub Gulyás, Snd.sk

Súvisiaci interpreti: The Rolling Stones