Britská indierocková formácia Editors vydá 1. júla nový štúdiový album. Nahrávku s názvom The Weight Of Your Love predznamenáva singel A Ton Of Love. Ten sa už dá kúpiť v internetovom obchode iTunes, videoklip je od pondelka na YouTube.

Editors svoj nový album, ktorého producentom je Flood, v lete predstavia na niekoľkých európskych festivaloch. Ukážu sa napríklad na maďarskom festivale Sziget (10. augusta), poľskom Open'eri (3. júla), Inmusic Festivale v Záhrebe (26. júna), ale aj na slávnom Glastonbury (30. júna) či na dvojici britských festivalov Leeds/Reading (23./25. augusta).


Skupina Editors vznikla v Birminghame v roku 2002, pričom v začiatkoch sa volala Pilot, neskôr The Pride či Snowfield. Na scéne debutovala v roku 2005 nahrávkou The Back Room, z ktorej vyšli napríklad single Munich a Blood. Za debut boli nominovaní na prestížnu Mercury Prize. S nasledujúcim albumom An End Has A Start (2007) sa im podarilo dobyť UK Chart. Po jeho vydaní bola skupina nominovaná na Brit Award v kategórii Najlepšia britská skupina. Z ich druhého štúdiového albumu vyšli single Smokers Outside the Hospital Doors, An End Has a Start, The Racing Rats, Push Your Head Towards the Air a Bones.

Ich zatiaľ posledným albumom je nahrávka In This Light and on This Evening (2009), ktorú charakterizuje o čosi čistejší zvuk v porovnaní s predchádzajúcimi dielami a viac elektroniky. Vlani v apríli kapelu opustil gitarista Chris Urbanowicz. Lídrom kapely je spevák Tom Smith, ďalšími členmi sú basgitarista Russell Leetch, bubeník Ed Lay, nový gitarista Justin Lockey a klávesák Elliott Williams. Skupina sa v roku 2008 predstavila na trenčianskej Pohode, v roku 2010 organizátori festivalu usporiadali jej samostatný koncert v bratislavskom Divadle Aréna (reportáž).

Zdroj: SITA (Nme.com, archív), Hudba.sk
Foto: Facebook.com/editorsmusic

Súvisiaci interpreti: Editors