Hip-hopový koncert na sedenie? Rap v sprievode symfonického orchestra? Znie to ako oneskorený prvoaprílový žart, tieto pekne uletené oxymorony sa však v decembri tohto roka sa stanú realitou. Patrik Vrbovský alias Rytmus pripravuje vianočný koncert, na ktorom ho bude sprevádzať symfonický orchester.

Rytmus svojimi aktivitami bežne rozdeľuje Slovensko na dva tábory, no len ťažko mu možno uprieť, že v posúvaní hraníc slovenského hip-hopu je vždy pred konkurenciou. Okrem kontroverzných textov, zahraničných spoluprác (DJ Premier, Nate Dogg), multiplatinových predajov, celovečerného filmu, najvyššieho počtu fanúšikov na sociálnych sieťach alebo porotcovania v televíznej speváckej súťaži to platí aj pre jeho koncerty.

S plnokrvnou muzikantskou zostavou vystupuje Kontrafakt pravidelne už dlhé roky (hneď prvé turné v roku 2005 bolo s kapelou, čo v hip-hope ani dnes nie je úplne bežné). Viackrát mu pritom za chrbtom stáli špičkoví domáci muzikanti ako Martin Valihora, Oskar Rózsa (Hodokvas 2008), Marián Čekovský, Eugen Vizváry, ale aj zahraniční inštrumentalisti - klávesák Jared Jacobs a basgitarista André Bowman, ktorý spolupracoval napríklad s The Black Eyed Peas alebo Mary J. Blige.

V tomto smere sa už zdalo, že sa Vrbovský nemá kam posunúť, no najnovším projektom opäť raz prekvapil svojich fanúšikov aj neprajníkov. Stačilo v nedeľu podvečer na Facebooku zdieľať vizuál s raperom v obleku a niekoľkými nápismi, ktoré sme si museli prečítať dva-trikrát, aby sme sa presvedčili, že dobre vidíme. Rytmusovi priaznivci sa okamžite vrhli na lístky a tí, ktorí patria skôr na druhú stranu barikády, zase využili príležitosť na vtipné komentáre či virálne obrázky. V každom prípade sa mu nečakaným konceptom spojenia rapu s klasickými hudobným telesom znova podarilo vyvolať rozruch.

Na koncerte, ktorý sa uskutoční 26. decembra v bratislavskej Inchebe, zaznejú Rytmusove najznámejšie skladby v podaní 55-členného symfonického orchestra. Pôvodne zverejnená informácia, že pôjde o Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, bola nesprávna, prišla však od organizátora. Podľa spresnených aktuálnych informácií pôjde o teleso zostavené z hudobníkov z rôznych orchestrov. 

Na príprave projektu viac ako pol roka pracoval Ľuboš Šrámek. "Bola to pre mňa najväčšia výzva v doterajšom profesionálnom živote," priznáva známy klavirista, skladateľ a aranžér. "Hudbu ulice" upravil do podoby, v akej Slovensko hip-hopovú produkciu ešte nezažilo a ani vo svete podobných projektov veľa nie je. Na jeden z mála príkladov spojenia hip-hopu a klasickej hudby sa možno pozrieť v susednom Poľsku, kde však v projekte Hip-Hop History Orchestrated išlo len o beaty bez rapovania.

"Na tento typ projektu som musel dozrieť a myslím, že je naň ten správny čas," hovorí samotný Patrik Vrbovský. Okrem symfonickej hudobnej zložky organizátori sľubujú komplexný audio-vizuálny zážitok, ktorý má režisérsky zastrešiť Pavol Hudák. "Veríme, že tento projekt má šancu osloviť nielen Rytmusových skalných fanúšikov. Kombinácia zdanlivo nespojiteľného sľubuje neopakovateľný zážitok," uzatvára Marko Šebesta, riaditeľ usporiadateľskej agentúry Evency.


Text: Hudba.sk, pm (zdroj citácií: Propaganda House)
Foto: PR / Evency

Súvisiaci interpreti: Rytmus