Britskí rockoví veteráni pred pár dňami potvrdili vydanie nového štúdiového albumu. Viac o ňom prezradili v stredu počas tlačovej konferencie v londýnskom divadle Hackney Empire, ktorú viedol televízny moderátor Jimmy Fallon. Celý rozhovor bol v exkluzívnom priamom prenose vysielaný na Youtube kanáli Rolling Stones. Nahrávku s názvom Hackney Diamonds robili podľa slov Micka Jaggera s cieľom milovať ju.

V auguste ešte skupina komunikovala v náznakoch. V skrytej reklame v inzercii miestnych novín Hackney Gazette zverejnila nenápadnú reklamu s množstvom čitateľných indícií. Sklárska spoločnosť Hackney Diamonds založená v roku 1962 v miestnom denníku inzerovala otvorenie novej prevádzky. Všimnite si, že rok založenia fiktívnej firmy je totožný s rokom založenia kapely. A prečo sklárska spoločnosť? Hackney Diamonds je vo východnom Londýne slangový výraz pre črepiny zo skiel áut a výkladov rozbitých počas lúpeže.

V texte inzerátu sa objavila miniatúra legendárneho symbolu Rolling Stones a odkazy na ich piesne. Po telefonáte na uvedené telefónne číslo sa ozval záznamník oznamujúci, že spoločnosť otvára začiatkom septembra. A to sa naplnilo. V stredu 6. septembra otvorila kapela pomyselné dvere k novému albumu singlom Angry, ktorý zažil svoju premiéru spolu s videoklipom.

V ňom hlavnú postavu stvárnila 25-ročná herečka Sydney Sweeney, hviezda seriálov The White Lotus či Euphoria. Herečka, ktorá bola prítomná aj v dave počas tlačovej konferencie, prezradila, že ju ponuka najskôr vystrašila. "Nevedela som, že to bude prvý singel, ale zamilovala som si tú pieseň, keď som ju počula. Utkvela mi v hlave,“ povedala a dodala, že to bola najväčšia vec, na akej pracovala.

S požehnaním zosnulého Charlieho Wattsa

Dnes už hovorí trojica hudobníkov o albume Hackney Diamonds otvorene a my vám prinášame súhrn tých najdôležitejších informácií o pripravovanej nahrávke, ktorá je prvým autorským albumom kapely od platne A Bigger Bang z roku 2005. V roku 2016 síce vyšiel album Blue & Lonesome, ten je však kolekciou coververzií piesní bluesových velikánov.

Absolútny základ, ktorý musí byť veľkými písmenami zapísaný v kalendári každého fanúšika, je dátum 20. október, kedy album vychádza. Mick Jagger otvorene priznal, prečo museli fanúšikovia na novú nahrávku čakať dlhých 18 rokov. "Možno sme boli príliš leniví. Zrazu sme si povedali, dajme si termín. Urobili sme to veľmi rýchlo. Vzniklo veľa nápadov a zhromaždili sme ich tesne pred Vianocami. Do Valentína bol album nahraný a zmixovaný, Watts nás nakopal do zadku." Zosnulému kolegovi a priateľovi vzdali hold vyhlásením, že bez jeho požehnania by bolo oveľa ťažšie ísť ďalej.

Album prinesie dvanásť piesní, pričom dve z nich nahral práve Charlie Watts, ktorý zomrel vo veku 80 rokov v auguste 2021 po boji s rakovinou. "Odkedy Charlie odišiel, je to iné, číslo štyri chýba. Ale vďaka Charliemu Wattsovi máme Stevea Jordana – na jeho odporúčanie," zneli dojemné slová Keitha Richardsa. "Je to váš chlap," boli slová Charlieho pre prípad, "ak by sa mu niečo stalo".  

Dobrou správou je, že ani po rokoch čakania sa isté veci nemenia. Jednou z nich je neochvejná istota, že album prinesie kvalitnú hudbu. "Nevydali by sme tento album, keby sa nám naozaj nepáčil. Povedali sme si, že musíme urobiť nahrávku, ktorú budeme naozaj milovať. Sme s tým celkom spokojní, nerobíme si z toho ťažkú hlavu, ale dúfame, že sa vám to všetkým bude páčiť," prezradil Jagger.

"Je to zábava, je to miesto, kde sa kapela môže spojiť. Hrať naživo je ďalší svätý grál, ale nahrávanie je miesto, kde sa môžu chalani spojiť a odovzdať si nápady bez akéhokoľvek zasahovania. Pre kapelu je to skvelé miesto, kde si to môže všetko vybaviť," dodal Richards.

A hoci sa po premiére pilotného singla môže zdať, že rockové legendy budú na novej nahrávke nahnevané, Mick Jagger toto očakávanie vyvrátil. "Nie všetky piesne sú zúrivé," prezradil a spresnil, že sa na nej nachádzajú aj "milostné piesne, balady, country".

(Ne)čakané spolupráce

Že niekto bude musieť nahradiť zosnulého bubeníka, bolo samozrejmé a už pred konferenciou bolo známe, že sa ku kapele pripojil spomínaný Steve Jordan, ktorý s Rolling Stones odohral koncerty k 60. výročiu skupiny. 79-ročný Richards to označil za prirodzený vývoj. Na chvíľku sa k bývalým kolegom vrátil ich dlhoročný basgitarista Bill Wyman, ktorý svojou účasťou v skladbe Live By The Sword vzdáva hold Wattsovi. "Bill hral v jednej skladbe, takže v jednej skladbe máme pôvodnú rytmickú sekciu Rolling Stones," dodal Jagger.

S predstihom sa šepkalo aj o hosťovaní Paula McCarneyho a teraz pribudlo aj meno Stevieho Wondera. Najväčším prekvapením je však Lady Gaga, ktorá hosťuje v pesničke Sweet Sound Of Heaven. O nej sa v súvislosti s novým albumom doposiaľ nehovorilo.

Album sa nahrával na viacerých miestach - v Henson Recording Studios v Los Angeles, londýnskych Metropolis Studios, Sanctuary Studios na Bahamách, Electric Lady Studios a The Hit Factory/Germano Studios v New Yorku. Dostupný bude vo viacerých formátoch vrátane špeciálneho limitovaného vinylu RS No.9 Carnaby Red, ktorý sa dá už teraz exkluzívne predobjednať.  

Tracklist albumu Hackney Diamonds

  1. Angry
  2. Get Close
  3. Depending on You
  4. Bite My Head Off
  5. Whole Wide World
  6. Dreamy Skies
  7. Mess It Up
  8. Live by the Sword
  9. Driving Me Too Hard
  10. Tell Me Straight
  11. Sweet Sounds of Heaven
  12. Rolling Stone Blues


Autorka: Miroslava Rabčanová