Bratislavské hudobné slávnosti začali 28. septembra a celý prvý týždeň v sebe niesli atmosféru komorných koncertov aj pompéznosti veľkých symfonických telies. V závere festivalu si na svoje prídu milovníci príjemných romantických melódií, fanúšikovia napätia a temných partov, ako aj znalci komorných diel, o ktoré na BHS nie je núdza.

V pondelok 8. októbra o 20:00 Štátna filharmónia Košice pod vedením uznávaného dirigenta a stáleho hosťa Slovenskej filharmónie Leoša Svárovského odohrá symfonickú báseň od Alexandra Albrechta Túžby a spomienky. Prvá časť večera bude patriť koncertu troch finalistov súťaže New Talent 2012 – Nadácia SPP.

Odkazu uznávaného dirigenta a skladateľa Alexandra Albrechta venujeme stále málo pozornosti. Jeho dielo zahŕňa okolo stovky diel komorného aj symfonického obsadenia. Bol študentom u významných hudobníkov, s ktorými udržiaval priateľské vzťahy. Patril medzi nich aj skladateľ svetového významu Béla Bartók, u ktorého študoval hru na klavíri.

Albrecht bol osobnosťou s hlbokými znalosťami z oblasti literatúry, dejín umenia i práva. Mal blízky vzťah k prírode ako nevyčerpateľnému inšpiračnému zdroju umeleckej tvorby a úctu k výtvorom ľudského umu. Jeho bohatá literárna a esejistická tvorba je zdokumentovaná a dostupná v publikácii Albrecht, A.: Túžby a spomienky.

Albrecht patril k prvým skladateľom 20. storočia z územia dnešného Slovenska, hudba ktorého rezonovala v zahraničí. Jeho jazyk a štýl vychádzali z nemeckej romantickej tradície (Brahms, Reger), neskôr ich obohatil o prvky impresionizmu a expresionizmu. Bol syntetikom s osobitým citom pre formu budovanú prostredníctvom variačného rozvíjania.

Alexander Albrecht - Sonatína pre jedenásť nástrojov

Alexander Albrecht - Rozprávkový čertík (komorné dielo pre violončelo)

Utorok (9.10.) bude význačný koncertom elegantného a slávneho telesa English Chamber Orchestra, ktorý odznie v Redute o 19:30. Prestížny časopis Gramophone o nich napísal, že žiadne teleso nehrá s takou ľahkosťou a eleganciou. V ich podaní znie každý tón excelentne, štýlovo, s hlbokým ponorom do partitúry. V ich repertoári určite nemôže chýbať Edvard Elgar, od ktorého odohrajú Serenádu pre sláčikový orchester op. 20.

Koncert pre klavír a orchester č. 9 Es dur Wolfganga Amadea Mozarta obohatí bulharská sólistka Plamena Mangova, ktorá je držiteľkou mnohých ocenení, ku ktorým patrí aj druhé miesto Súťaže královnej Alžbety v Bruseli z roku 2007. Na koncerte odznie okrem iného aj Andante cantabile sláčikového kvarteta č. 1 D dur op. 11 od Petra Iljiča Čajkovského a Smútočná symfónia E mol od Josepha Haydna. Dirigovať bude Benjamin Ellin.

English Chamber Orchestra

Symfonický orchester Českého rozhlasu je na programe v stredu (10.10.) o 19:30. Koncertná sieň Slovenskej filharmónie sa bude tešiť veľkolepej atmosfére, pretože na zozname sú diela, ktoré sľubujú neopakovateľný zážitok. Predohra ku Goetheho tragédii Egmont op. 84 od Ludwiga van Beethovena je posolstvom hrdinu bojujúceho a hynúceho za slobodu svojho ľudu. Ďalej bude nasledovať jeden z najkrajších klavírnych koncertov, v ktorom sám Beethoven ako virtuóz zúročil svoje geniálny talent. Je to Koncert pre klavír a orchester č. 3 C mol op. 37, ktorý s jeho piatym patria medzi najhranejšie klavírne koncerty vôbec. Na záver odznie Alpská symfónia op. 64 od Richarda Straussa. Koncert bude dirigovať medzinárodne uznávaný slovenský dirigent Ondrej Lenárd.

Ludwig van Beethoven - Egmont

Richard Strauss - Alpská symfónia

Záver posledného týždňa Bratislavských hudobných slávností má poslucháčom tiež čo ponúknuť. Vo štvrtok (11.10.) o 19:30 sa v koncertná sieni Slovenskej filharmónie predstaví Cappella IstropolitanaSpevácky zbor Lúčnica pod vedením dirigenta Roberta Blanka a zbormajsterky Eleny Matušovej. Sólistami budú trúbkar Otto Sauter a spevák Martin Mikuš (barytón). Odznejú okrem iného diela Sonatina giocosa pre komorný orchester op. 57 od Alexandra Moyzesa, Missa serena pre miešaný zbor, sólo a komorný orchester od Ilju Zeljenku.

"Celý život som sa pokúšal odpovedať si na otázku, prečo umenie existuje. Prišiel som len na to, že je to jediný spôsob, ktorý nám umožňuje žiť svoj život ako chceme, lebo inak ho žijeme len tak, ako musíme," povedal Ilja Zeljenka, legenda slovenskej hudby a kultúry. Toto krédo platí aj pre interpretov tohto večera – predovšetkým Otta Sautera, ktorý patrí do svetovej top desiatky hráčov na piccolo trúbku, aj čerstvého držiteľa dvoch prvenstiev z Medzinárodnej súťaže zborového umenia The Singing World v Petrohrade – Spevácky zbor Lúčnica.

V piatok (12.10.) už o 17:00 rozozvučí Malú sálu Slovenskej filharmónie čínsky umelec Jingge Yan. Napriek tomu, že nemá rád zápolenie na klavírnych súťažiach, stal sa čínsky umelec víťazom jednej z najprestížnejších – Beethovenovej súťaže, ktorú usporadúva Deutsche Telekom. Obavy prekonal vďaka geniu loci mesta, kde sa súťaž konala - v rodnom meste veľkého génia Ludwiga van Beethovena v Bonne. Svojou virtuozitou, kultivovanosťou a najmä hĺbkou prejavu zaujme určite Jingge Yan pri interpretácii vrcholných diel  neskorého obdobia geniálneho skladateľa. Jeho Klavírny recitál bude obsahovať následovné: Ludwig van Beethoven - Bagately op. 33, op. 119, op. 126 – výber 33 variácií C dur na diabelliho valčík op. 120.

Beethoven - Diabelli Variations Op. 120 (1/7)

V piatok o 19:30 sa po roku opäť na BHS predstaví hviezda svetových koncertných pódií, husľový virtuóz označovaný za novodobého Paganiniho - Joshua Bell. Svoju prvú CD nahrávku realizoval s komorným orchestrom Academy of St. Martin in the Fields. Teraz, takmer po 25 rokoch, prichádza s týmto orchestrom ako jeho umelecký riaditeľ. Virtuóz, ktorého album "Husľové romance" predali v náklade vyše  5 miliónov kópií, a excelentný komorný orchester, ktorý pred vyše 50 rokmi založil Sir Neville Marriner – toto umelecké partnerstvo zaručuje jeden z vrcholov tohtoročných BHS.

Joshua Bell

48. ročník Bratislavských hudobných slávnosti ukončí v nedeľu (14.10.) Slovenská filharmónia pod vedením rodáka z libanonského Bejrútu Georgea Pehlivaniana. Hviezdny sólista večera, mimoriadne vyhľadávaný a všestranný juhokórejský klavirista Kun-Woo Paik, je vo svete známy predovšetkým svojím hlbokým citom pre dlhé, spevné línie. Jeho umenie oceníme v sólisticky mimoriadne náročnom Klavírnom koncerte č. 2 Johannesa Brahmsa. V záverečnej skladbe večera aj BHS 2012 je sólistom celý orchester – v náročnom koncerte vzdal Béla Barók hold hudbe.

Johanes Brahms – Koncert pre klavír a orchester č. 2 B dur op. 83

Béla Bartók - Koncert pre orchester Sz. 116

Kun-Woo Paik

Autor: Ivan Fillo
Foto: Englishchamberorchestra.co.uk