Organizátori Bratislavských jazzových dní aj tento rok ponúkajú šancu mladým a talentovaným hudobníkom koncertovať na festivale. Popri hviezdach hlavného pódia ako Marcus Miller, Blood Sweat & Tears, Cory Henry či Roy Hargrove sa na druhom festivalovom Pódiu mladých talentov BSK tento rok predstaví päť kapiel a projektov.

Minuloročnú súťaž vyhral jedinečný projekt Ľudové Mladistvá, ktorý 20. októbra otvorí svojim koncertom 43. ročník džezákov. Kto bude ich nasledovníkom a vyhrá tohtoročnú súťaž? Rozhodnú o tom fanúšikovia v kombinácii internetového hlasovania a hlasovania priamo počas festivalu. 

Alan Bartuš Trio
(Alan Bartuš - klavír; Matej Štubniak - kontrabas; Jakub Valíček - bicie)

Prvý vlastný projekt 16-ročného talentovaného klaviristu Alana Bartuša. Zoskupenie prezentuje jazzové štandardy, autorské kompozície, prearanžované diela vážnej hudby a tiež coververzie popových skladieb. Napriek svojmu mladému veku má Bartuš za sebou viacero významných spoluprác s renovovaným umelcami ako Mucha Quartet, Tomas Kugy, Mario Gonzi, Dusan Novakov, Stefan Bartuš a ďalší.


Basie Frank Band 
(Barbora Švidraňová - spev; Šimon Švidraň - gitara; Adrián Simonide - basgitara; Lukáš Cintula - klávesy; Matej Richtarčík - bicie)

Kapela speváčky a herečky Barbory Švidraňovej sa radí skôr do popu, ale využíva aj prvky funku, jazzu, soulu a ďalších žánrov. Skladby sú z dielne Barbory a Šimona Švidraňovcov, Šimon je aj hlavný aranžér. Vystúpenia skupiny sa vyznačujú atraktívnou pódiovou šou, ktorú priaznivcom ukazujú na aktuálne prebiehajúcom Fenix Tour 2017. Debutový album Fenix pripravovali tri roky a podieľalo sa na ňom 22 muzikantov. 

TIP: Barbora Švidraňová a Basie Frank Band vyrazia na svoje prvé klubové turné


Marek Szarvaš Projekt
(Susanna Jara - spev; Arpi Farkaš - klavír; Braňo Valanský - basgitara; Ján Kopčák - saxofón; Marek Szarvaš - bicie)

Jedinečná kombinácia hudobníkov rôznych žánrov, interpretujúcich originálne kompozície kapelníka maximálne prirodzene a muzikálne. Repertoár tvorí vlastná tvorba spájajúca prvky jazzu, world music a popu s dôrazom na melódiu a výrazné linky.


Carpet Cabinet
(Matej Štefík - bicie; Robin Hádr - basgitara; Matej Minďaš - gitara, vocoder; Martin Kryštof - klávesy; Vojtěch Palisa - altsaxofón; Petr Smékal - tenorsaxofón; Jan Kozelek – trúbka)

Česko-slovenský multižánrový band so základňou v Brne a s pôvodom v Skalici. Kolektív hrá vlastné originálne kompozície namixované zo žánrov ako hip-hop, funk, jazz či R&B s prímesou elektroniky. Inšpiráciou sú moderné trendy, reprezentované osobnosťami ako Robert Glasper, Snarky Puppy, Erykah Badu, José James, či Chris Dave.


Valér Miko Trio
(Valér Miko - klavír; Tamás Belicza - basgitara; Dávid Juraj Raši - bicie)

Valér Miko, ktorý patrí medzi najzaujímavejších slovenských skladateľov a klaviristov súčasnosti, vystúpi so svojím klavírnym triom. Atmosféra skladieb sa nesie v romanticko-expresívnom duchu, štýlovo na rozhraní vážnej a jazzu, priestor dostáva aj spontánna improvizácia. Ak máte radi Pata Methenyho alebo EST trio, toto bude aj vaša hudba. Minulý rok vyšiel trojici na značke Hevhetia Records debutový album s názvom Vibrácie, Stavy, Emócie. Momentálne trio pripravuje ďalší štúdiový album. Valér Miko je tiež členom skupiny Provisorium Jakuba Ursinyho, s ktorou sa v stredu predstavil na koncerte Ursiny 70 v MMC.


Program Bratislavských jazzových dní je už kompletne zverejnený. V piatok, 20. októbra bude hlavným lákadlom koncert trubkára Roya Hargrova, ale aj spomínaného úspešného slovenského projektu Ľudové Mladistvá. V sobotu sa fanúšikovia môžu tešiť napríklad na legendárnych Blood, Sweat & Tears a v nedeľu 22. októbra sa do Bratislavy vráti Cory Henry. Organizátori pripravili aj bonusový večer, 29. októbra vystúpi v Ateliéri Babylon fenomenálny basgitarista Marcus Miller.

Vypočuť si súťažné kapely a dať im svoj hlas môžete tu. Bližšie informácie nájdete na www.bjd.sk.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová. 

Foto: Facebook.com/valermikotrio