Do finále Eurovízie sa dostala s piesňou s veľmi intímnym odkazom. Queen of Kings odhaľujúca bisexualitu 20-ročnej speváčky bola písaná so zámerom reprezentovať s ňou Nórsko na Eurovízii. A to sa podarilo. Alessandra Mele sa vďaka nej prespievala až do veľkého finále, v ktorom sa umiestnila na 5. mieste.

O orientácii taliansko-nórskej speváčky nevedela ani jej rodina doma v Taliansku. Dozvedela sa to až prostredníctvom súťažnej pesničky, no v tom čase už žila Alessandra Mele v Nórsku a bola s týmto odhalením vyrovnaná. Vo vtedajších rozhovoroch pre nórske médiá hovorila, že má zo seba dobrý pocit a iba chce, aby ľudia mohli slobodne milovať, koho chcú.

Singel Queen of Kings roztočil kolotoč záujmu a postaral sa o vzrastajúcu popularitu mladej speváčky, ktorá sa o to pokúšala už skôr. V roku 2022 sa Mele zúčastnila nórskej verzie súťaže The Voice, kde sa prespievala do živých prenosov, v ktorých následne vypadla. O pár mesiacov neskôr sa stala jednou z 21 umelcov a umelkýň, ktorí sa v nórskom národnom kole uchádzali o postup na Eurovision Song Contest 2023.

Queen of Kings priniesla speváčke postup do semifinále a následne do vytúženého finále. Tam však jej hviezda nezhasla. Na hudobných platformách pri nej vidíme milióny prezretí a prehraní, pričom čísla prehratí jej tvorby stále rastú. Alessandra z medzinárodného úspechu prirodzene ťaží, koľko sa len dá. V týchto dňoch predstavila už štvrtý singel po eurovíznom triumfe.

Novinka Narcissist už neprekvapila svojou témou ani úprimnou otvorenosťou. Zdá sa, že speváčka už svoje smerovanie jasne zadefinovala a nemá zmysel meniť niečo, čo už pár mesiacov funguje. "Už som bola v toxických vzťahoch, kde mi príliš záležalo na tom, čo si o mne môj partner myslí. Mala som pocit, že bez nich nemám život. Boli mojím svetom, utvárali ma. Potom, čo ma niekoľkokrát stiahli dole, som konečne pochopila svoju hodnotu a utiekla som zo starých vzťahov, ktoré ma brzdili," priblížila myšlienku skladby Alessandra.

"Verš 'Aj ja môžem byť narcisom' znamená, že aj ja sa môžem sústrediť len na seba. Všetkým, ktorí boli alebo sú v toxickom vzťahu – vypadnite a začnite sa sústrediť na seba," odkázala speváčka. Zároveň prezradila, že v súčasnost pracuje na nových pesničkách, ktoré možno prinesú očakávanú albumovú nahrávku. Už o dva týždne vyrazí Mele na rozsiahle turné Queen Of Kings po Veľkej Británii a Európe. Slovensko síce v zozname jej dvadsiatich plánovaných zastávok nie je, no zavíta do Prahy, Budapešti či Varšavy.

Autorka: Miroslava Rabčanová