Známych spevákov budete počuť tak, ako nikdy predtým! Pavol Habera, Lenka Dusilová, Zdenka Predná, Zuzana Smatanová, Katarína Knechtová či Robo Grigorov budú totiž hosťami na novom albume Polemicu, z ktorého sa jednoznačne črtá jeden z albumov roka na slovenskej scéne.

Ako nedávno informovala skupina Polemic, rok 2013, ktorý sa nesie v znamení jej 25. narodenín, sa chystá poriadne osláviť. Fanúšikom sľúbila darčeky v podobe nového albumu a veľkého turné. Prvé zo spomínaných prekvapení je už takmer hotové. Chlapci sa rozhodli prezradiť, aký unikátny kúsok pribudne do ich diskografie. Toľko hviezdnych hostí na albume ešte nemala asi žiadna slovenská kapela.  

"U hosťujúcich spevákov sme zámerne oslovili ľudí s hlasmi, pri ktorých netreba presviedčať o kvalite, a zároveň hlasy, ktoré sa predstavia v polohách, v akých ich fanúšikovia ešte nepočuli," uviedol na margo voľby hostí člen Polemicu Peter "Petko" Opet. Album, ktorý by sa mal na trh dostať už v najbližších dňoch, kapela nahrávala vo svojom vlastnom čerstvo postavenom bratislavskom štúdiu One Love Studio.

Habera zaspieva reagge, Knechtová latino

Jednou z najočakávanejších skladieb albumu je československá pesnička s názvom Moře, v ktorej si pohodové reggae zaspievajú spoločne pop-rocková stálica Paľo Habera s funkovým Matějom Ruppertom z kapely Monkey Business, éterickou Lenkou Dusilovou a hravou Zdenkou Prednou. "Sami sme zvedaví, ako to ľudia príjmu," smejú sa členovia Polemicu na divokej kombinácii, ktorú sa im podarilo zosnovať.

Vzápätí prezrádzajú, v akej roli sa ocitla na ich cédečku aktuálna bronzová slávica. "Krehká Zuzana Smatanová sa na moment stala barovou speváčkou z Divokého západu a rozkazuje nám aj kapele Divokej Bill vo westernovej ska-paródii Sheriff z River Cross." A to ešte stále nie je všetko! Svoju úlohu dostala od priateľov z Polemicu aj Katka Knechtová. Tá spieva duet s Braňom "Bejzom" Bajzom v ska-latino peničke Klip klap, ktorá je podľa slov jej autorov na míle vzdialená od Katkiných atmosférických pomalších náladových songov, na aké sú jej fanúšikovia zvyknutí.

Návraty do minulosti

Po 18 rokoch sa rozhodli chlapci z Polemicu zopakovať si spoluprácu aj s legendárnym Robom Grigorovom, s ktorým spojili sily naposledy v roku 1995 na jeho albume. "Teraz sme si vystrihli spoločné reggae, kde zapadol ako náš starý dobrý známy a potvrdil, že spevácky zreje ako víno," vychválili si návrat k spolupráci po ukončení nahrávania.

Špeciálne si celá kapela užila aj nahrávanie s bývalým členom Polemicu Marekom Határom. Práve s ním sa rozhodla oprášiť svoju prvú známejšiu pesničku z roku 1994 - Baba Ryba, s ktorou súvisí i názov celého albumu HEY! BA-BA-RE-BOP. "Ešte nikdy sme nezaradili na štúdiový album pesničku, ktorá tam už raz bola," hodnotia chlapci remake jedného zo svojich najznámejších hitov. Okrem neho fanúšikovia nájdu na novej doske i prevzatú skladbu Tu Vuò Fa L'Americano, ktorá je po 25 rokoch kapely len druhou prevzatou piesňou v histórii Polemicu.

V zákulisí kapely v týchto dňoch vrcholia aj prípravy na turné po celom Slovensku Polemic Sony Xperia Tour 2013. Kapela sa predstaví v trinástich mestách,

Termíny a miesta Polemic Sony Xperia Tour 2013:

5. 4. - Trenčín, Piano Club
6. 4. - Šaľa, Metro Klub  
10. 4. - Banská Bystrica, Ministry
11. 4. - Nitra, Nová Pekáreň
12. 4. - Bratislava, MMC - PREDPREDAJ
13. 4. - Žilina, Smerr Pub
19. 4. - Čadca, Športová hala pri futbalovom štadióne
20. 4. - Martin, Kozel Pub
24. 4. - Prešov, Bizarre
25. 4. - Košice, Collosseum
26. 4. - Nové Mesto nad Váhom, Za rampami
27. 4. - Hruštín, Dom kultúry
4. 5. - Partizánske, SPY Club

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriana Čahojová z agentúry Soul for Show.

Foto: archív kapely

Súvisiaci interpreti: Polemic, Zdenka Predná