Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa Rómov sa spojili mená ako Igor Kmeťo ml., Igor Kmeťo st., Monika Bagárová, jej sestra Natalia, raper Kelso a Jan Bendig. Výsledkom je ich spoločné skladba s názvom Aven Romale, v ktorom ukázali svoj temperament a cit pre umenie.

Videoklip vznikol spontánne, pričom zúčastnení umelci si kvôli pandemickej situácii  svoje časti nakrúcali samostatne. O finálny strih vizuálu sa postaral fotograf Andy Partychvil. Mixáž a mastering celej skladby mal na starosti produkčný dom Gitano Records, pod ktorého hlavičkou bola dnes novinka aj zverejnená na Youtube.


"Rómovia sú najväčšou menšinou v Európe, pričom 10 až 12 miliónov Rómov žije v EÚ a v jej okolitých krajinách, ktoré sú zapojené do procesu rozširovania EÚ. Hoci sa ich situácia zlepšila, najmä v oblasti vzdelávania, Európa má pred sebou ešte dlhú cestu k dosiahnutiu skutočnej rovnosti Rómov. Naďalej pretrváva marginalizácia a mnoho Rómov neustále čelí neprimeranej diskriminácii, protirómskym postojom a sociálno-ekonomickému vylúčeniu," vyhlásili spoločne pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Vĕra Jourová z Českej republiky, eurokomisárka pre rovnosť Helena Dalliová z Malty a maďarský eurokomisár pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Olivér Várhelyi.

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová dnes prijala zástupcov rómskej menšiny, ktorí aktuálne bojujú v prvej línii proti pandémii a jej dopadom. Nielen títo ľudia sú podľa nej dôkazom, že nikto nesmie byť posudzovaný podľa svojho pôvodu či farby pokožky, ale len podľa svojich činov. Žiaľ, toto stále nie je realitou pre každého človeka, ako sa vyjadrila na dnešnej tlačovej konferencii.

Preto aj touto skladbou chceli umelci ukázať podporu pre všetkých ľudí rómskeho pôvodu, ktorí na sebe pracujú a idú si za svojim cieľom.

Informácie a fotokoláž redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Jana Trellová z Ruka Hore.