Melódia Twinkle, twinkle little star – Žmurká, žmurká hviezdička patrí medzi najrozpoznateľnejšie melódie na svete. Jej slovenskú verziu prináša na svojom youtubovskom kanáli zoskupenie Mačka strakatá.

"Uspávanku s anglickým textom som našej dcére Hanke spievala od malička. Keď som od nej počula zopakovať „little star“ bolo mi jasné, že by to chcelo slovenský text, aby mu rozumela," hovorí autorka slovenskej verzie textu a spoluzakladateľka Mačky strakatej Lucia Zimanyiová, momentálne na rodičovskej dovolenke.

"Nie je jednoduché v štyroch veršoch vyjadriť myšlienku a zároveň aj krátky, ucelený príbeh. Manžel Martin nebol veľmi spokojný s mnohými verziami predovšetkým tretieho veršu," smeje sa, "ale nakoniec mi ho schválil. Našej 22-mesačnej dcére Hanke sa páči, už ho celý ovláda, tak veríme, že sa bude páčiť aj ostatným deťom a tiež dospelým."


Melódiu uspávanky upravil a doplnil Martin Žumo Zimanyi, hudobník a basgitarista Slobodnej Európy. "Chceli sme, aby skladba znela aktuálne. Popri práci na nej sa mi ukázalo, že pre mňa najlepšie vyznieva, keď je sprodukovaná čisto a jednoducho. K základnej klavírnej téme je na začiatku pridaná len rytmika a jednoduchá basová linka ," hovorí Martin Zimanyi, ktorý založil kanál Mačka strakatá spolu s manželkou Luciou.

Tiež k skladbe vytvoril videoklip. "Mali sme jasnú predstavu o speve – nikto dospelý, ale ani príliš malé dieťa, ako je to pomerne bežné v anglických verziách uspávanky. A keďže sa naša neter venuje divadlu, tancu a spevu, skúsili sme to s ňou a s výsledkom sme boli veľmi spokojní“. Simonka Bartosová, ktorá skladbu naspievala, má 13 rokov a je to jej prvá nahrávka.

Najpopulárnejsia skladba na Youtube

Twinkle, twinkle little star patrí medzi najpopulárnejšie skladby aj podľa štatistík YouTubu. Iste, nejde o klasickú popovú hudbu, ak nemáte vo svojom okolí deti, pravdepodobne ste sa s ňou vôbec nestretli, ale počet jej spracovaní sa na YouTube počíta na desiatky tisíc. Napríklad verzia na youtubovskom kanáli Super Simple Songs - Nursery Rhymes & More nahratá pred piatimi rokmi má aktuálne takmer 600 miliónov zobrazení. Ani medzi najznámejšími svetovými interpretmi to nie je úplne bežné číslo (ak nepočítame Gangam Style od PSY s 2,5 miliardou videní a hviezdy ako Shakira, Justin Bieber, Rihanna a pod.).

V článku Twinkle twinkle little rip-off publikovanom 14.11.2011 v The Telegraph, pátral Sebastian Doggart po pôvode tejto skladby a po jej autorovi. Jej verzie totiž objavil v Číne, na Filipínach, v Nemecku, Holandsku, či v arabskom svete. Zistil, že melódia tejto slávnej uspávanky je veľmi stará. Po prvýkrát sa objavila (bez slov) v roku 1761 vo francúzskom zborníku zábavných vidieckych skladieb M. Bouina. Zaujímavé je, že približne o 20 rokov neskôr oslovila aj Wolfganga Amadea Mozarta, ktorý na jej motívy skomponoval sériu 12 improvizácií. Aj po intenzívnom pátraní S. Doggarta však ostáva autor pôvodnej melódie neznámy.

K mnohým jazykovým mutáciám skladby tak pribudla aj slovenská verzia. Youtubovský kanál Mačka strakatá, ktorý ju prináša, je určený primárne pre deti vo veku 12-36 mesiacov. Martin a Lucia začali detské videá vytvárať pre svoju dcéru Hanku, keď mala 18 mesiacov. Uspávanka Žmurká, žmurká hviezdička je ich prvou spoločnou pesničkou. Pred ňou vytvorili päť náučných videí o zvieratách a dopravných prostriedkoch.

"Vystupuje" v nich aj Hanka – predstavuje deťom jednotlivé zvieratká a dopravné prostriedky a zvuky, ktoré vydávajú. Videá majú za cieľ podporiť rozvoj reči, komunikácie a poznanie sveta okolo nás. V uspávanke Žmurká, žmurká hviezdičk“ nevystupuje Hanka priamo, ako v ostatných videách Mačky strakatej, ale postavička, ktorú v klipe uvidíte, ňou bola inšpirovaná. Martinovi a Lucii ju pomohla vytvoriť kamarátka výtvarníčka Pavla Hrdlíková Pádivá. "Celé je to venované Hanke a preto nemohla ani tu chýbať," dodali s úsmevom Martin a Lucia.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Roman Fecko.