Na piešťanskom Grape festivale sa 10. a 11. augusta predstaví aj britská dvojica Blood Red Shoes či domáce legendy Le Payaco a Tornádo Lue. Medzi skôr potvrdenými menami sú Morcheeba, Example, The Subways, Modestep, The Bloody Beetroots a ďalší. Vstupenky na podujatie sa dajú v súčasnosti kúpiť za 39 eur.

Za názvom Blood Red Shoes sa skrýva ambiciózna dvojica muzikantov z Brightonu, pôvabná gitaristka a speváčka Laura-Mary Carter a bubeník a spevák Steven Ansell. V roku 2008 vydali debutový album Box of Secrets, ktorý sa ihneď úspešne zaradil do top 50 v britskom rebríčku. Priamočiara a jednoduchá hudba s garážovým zvukom si okamžite našla svojich fanúšikov v indie-rockových vodách. "Krvavo-červené topánky" zaujali aj organizátorov Pohody, ktorí ich v lete 2008 pozvali do Trenčína.

Druhý album Fire Like This (2010) znie vyzretejšie, priniesol single Light It Up či Heartsink a kapela si postupne získala stabilnú pozíciu na najväčších hudobných festivaloch vo svete. V marci tohto roku vyšiel tretí štúdiový album In Time To Voices, o ktorom sa dvojica vyjadrila, že využila všetky svoje skúsenosti a predstavivosť, aby dosiahla jeho dokonalosť.

K dotiahnutiu ideálneho zvuku podľa predstáv kapely dopomáhal producent Mike Crossey, známy aj zo spolupráce s Arctic Monkeys alebo Foals. Nový album má mimoriadne pozitívne recenzie, slovenskí fanúšikovia si ho vypočujú naživo už o dva mesiace.

Blood Red Shoes - Lost Kids

Ešte koncom mája sa v programe festivalu Grape objavili aj dve zaujímavé domáce mená, ktoré nemôžeme opomenúť. Minulý rok sa vrátili na pódiá chalani z Le Payaco a aj keď ich hudobná budúcnosť nebola istá, predsalen sa rozhodli koncertovať aj v tomto roku. Ich skladby Dobrý večer priatelia, Sadni si mi na kolená alebo Pes priateľ môj netreba nikomu predstavovať, v lete zaznejú aj na Grape.

Comeback ohlásila aj jedna z kľúčových kapiel slovenskej alternatívnej scény, bratislavská skupina Tornádo Lue. V intímnejšej trojčlennej zostave na čele so speváčkou Janou Tóthovou oprášila staršie skladby a dala im nové aranžmány, ale uviedla aj nový singel Nikto není. Grape bude v tomto roku jediným slovenským festivalom, kde skupina vystúpi.

Tornádo Lue - Nikto není

Redakciu Hudba.sk informoval Ján Trstenský, PR manažér festivalu. Viac na www.grapefestival.sk.

Foto: Anton Coene - Facebook.com/bloodredshoes

Súvisiaci interpreti: Blood Red Shoes