Na svoje piate výročie si festival Uprising pozýva množstvo jamajských gratulantov. Okrem už zverejnených veteránov Max Romea a Lee Scratch Perryho, prichádza svoju silu predviesť aj nastupujúca generácia reggae hudobníkov z Jamajky - krásna speváčka so silným hlasom Etana a mladí rebeli Raging Fyah.

Jedna z najlepších vokalistiek Jamajky Etana má pestré hudobné zameranie od reggae cez pop až po soul, a jej kvality potvrdzujú aj ocenenia v rámci najprestížnejších jamajských hudobných cien EME Awards (Excellence in Music and Entertainment). Počas svojho pôsobenia na scéne od roku 2000 už bodovala v kategóriách ako Najlepšia speváčka roka, Kultúrny umelec roka či Najlepší album roka.

Dvadsaťdeväťročná speváčka, vlastným menom Shauna McKenzie, vlani vydala svoj druhý album Free Expresions, ktorý bodoval aj na popredných priečkach amerického Billboard Reggae Chart. Pochádzajú z neho hity ako Free, People Talk alebo reakcia na nepokoje na Jamajke pred dvomi rokmi s názvom August Town. Etana má na konte aj početné spolupráce, nahrával s ňou napríklad Alborosie, ktorý bol hviezdou Uprisingu v 2010.

Etana - August Town

S Etanou vystúpia aj Raging Fyah, ktorí okrem jej hudobného doprovodu predvedú aj svoje vlastné skladby. Kapela na čele so spevákom a gitaristom Kumarom Bentom vydala minulý rok svoj debutový album Judgement Day, ktorý je veľmi pozitívne hodnotený na Jamajke aj v Európe, kde sa presadili skladby ako Judgement Day, Running Away, Far Away a pecka Irie Vibe.

Raging Fyah - Irie Vibe

Skupina Raging Fyah vznikla v roku 2006, zo začiatku však pôsobila pod názvom Inside Out. Tvorí ju šesť skvelých hudobníkov, ktorí všetci začínali v kostolnom zbore a tak niet divu, že sú geniálne zohraní po speváckej aj inštrumentálnej stránke. Ich hudobné smerovanie sa dá najlepšie charakterizovať ako "roots rock reggae". Napriek názvu kapely, ktorý v preklade znamená "zúrivý oheň", sú ich skladby pokojné, melodické, povznášajúce a dotýkajú sa duše.

Raging Fyah - Judgement Day

Uprising Reggae Festival 2012 sa uskutoční 24. a 25. augusta na bratislavských Zlatých pieskoch. Už dnes však v Banskej Bystrici štartuje turné Uprising Warm Up Tour s kapelou Medial Banana, ktorého ďalšími zastávkami budú Šaľa, Trnava, Poprad, Považská Bystrica a nakoniec 30. júna Žilina. Bližšie informácie o turné nájdete TU. Na všetkých koncertoch turné budú mať fanúšikovia možnosť kúpiť si permanentky na Uprising Reggae Festival za akciovú cenu 23 eur. Bežná predpredajová cena je v súčasnosti 27 eur.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu. Viac na www.uprising.skwww.fb.com/uprisingreggaefestival.

Súvisiaci interpreti: Etana