"V mládí jsem se učil hrobařem, jezdit s hlínou, jezdit s trakařem, kopat hroby byl můj ideál." Kto by nepoznal slová dnes už ikonickej piesne kapely Premier, od vydania ktorej tento rok uplynie tridsať rokov. Megahit Hrobař, rovnako ako rovnomenný album, katapultoval v prvej polovici deväťdesiatych rokov zlínskych rockerov medzi domácu hudobnú elitu a naplno odštartoval ich pestrú kariéru.

Ponúka sa však množstvo otázok: Kto vlastne stojí za vznikom kapely Premier? Naozaj tento rok oslavuje tridsať rokov, alebo je to úplne inak? Čo všetko museli jednotliví muzikanti počas rokov prekonať? A aký je ich recept na úspech? Odpovede poskytne nová kniha publicistu Jakuba Malovaného s názvom Premier: Kompletný príbeh, ktorá vychádza 23. septembra, zhodou okolností takmer na deň presne tridsať rokov od okamihu, keď nečakane vtrhol do éteru rádií spomínaný Hrobař.

"Keď sa povie rocková kapela, väčšinou sa každému vybaví ono zaužívané heslo sex, drogy, rock'n'roll, avšak len skutočne znalí vedia, že ak má kapela vydržať a niečo dosiahnuť, stoía to jej členov veľa úsilia, odvahy, odhodlania i nutnej disciplíny, v rámci ktorej je dôležité prekonať najrôznejšie krízy, rovnako ako je nutné častokrát potlačiť vlastné ego. A toto všetko, o čom hovorím, v histórii Premieru nájdeme. Príbeh tejto kapely v sebe nesie veľkú značnú dávku inšpirácie," hovorí Jakub Malovaný, autor publikácie, ktorá na štyroch stovkách strán mapuje kompletnú históriu Premieru, a to od úplných začiatkov, ktoré siahajú až do sedemdesiatych rokov.

Práve vtedy totiž založili bratia František a Miloš Hrnčiříkovi kapelu, ktorá sa postupne stala pojmom nielen regionálnym, ale aj celorepublikovým. "Vďaka čerstvo vzniknutej knihe som sa dozvedel informácie, o ktorých som nemal ani potuchy. A verím, že obzvlášť silno históriu Premieru vníma náš basgitarista Dan Hrnčiřík, pretože jeho otec kapelu založil a na rôznych pozíciách, či už muzikantskej alebo manažérskej, s ňou prežil viac ako dvadsať rokov. V podstate sa dá povedať, že je to taká rodinná značka," hovorí spevák Jarda Bobowski, ktorý je tvárou Premieru od roku 1992.

Kniha obsahuje desiatky fotografií, množstvo archívnych materiálov aj doposiaľ nikdy nepublikovaných historiek. A tiež jeden veľký príbeh plný vzostupov a pádov, úspechu, driny i životných priateľstiev. V šiestich kapitolách sa samozrejme objavujú autentické rozhovory, a to ako s členmi súčasnými, tak aj tými bývalými alebo s osobnosťami, ktoré sa na príbehu kapely Premier výrazne podieľali – spomeňme napríklad renomovaného zvukára Petra Slezáka, spisovateľa Jaroslava Irovského, moderátorku Terezu Pergnerovú.

Kniha je svojím obsahom, formátom i grafickým spracovaním ojedinelým dielom, ktoré nadchne snáď každého čitateľa, nielen hudobných nadšencov. "Moc sa teším, až si tu našu kompletnú históriu v pokoji prečítam ešte raz, pretože sa ku mne stále dostáva celý rad najrôznejších čriepkov, ktoré sú pre mňa úplné nóvum. Máme za sebou fakt zaujímavý príbeh a myslím, že čitatelia sa majú určite na čo tešiť," dopĺňa gitarista Jarda Mikoška.

Kniha Premier: Kompletný príbeh bola slávnostne pokrstená v sobotu 23. septembra počas koncertu kapely Premier v rámci Dňa Zlínskeho kraja a jedným z krstných otcov bol všetkými obľúbený Lou Fanánek.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažer Milan Papežík.