Česká herečka, speváčka a dnes už bývalá moderátorka televíznych novín na Nove, Emma Smetana, je jednou z najvýraznejších mladých osobností českého šoubiznisu. Po odchode z televíznych obrazoviek sa začala naplno venovať práve hudbe a podľa reakcií českých kritikov na jej debut si aj v tejto brandži pozornosť rozhodne zaslúži.

Ak sledujete české médiá, jej meno určite poznáte. Dvadsaťosemročná Emma Smetana sa totiž v šoubiznise pohybuje už pekných pár rokov a na to, čo za ten čas dokázala, môže byť právom hrdá. Popularitu si získala nielen vďaka svojej kráse a inteligencii, ale najnovšie aj vďaka hudobnému talentu. Ale pekne poporiadku.

Narodila sa v Prahe, ale už v dvoch rokoch ju matka Monika MacDonagh-Pajerová vzala do Paríža. Práve tam žil dlhé roky Emmin otec, hudobný producent Jiří Smetana, vďaka ktorému má Emma nielen české, ale aj francúzske občianstvo a používa priezvisko bez prechyľovania. No ani to nebola konečná zastávka mladej rodiny a kým sa Emma opäť ako jedenásťročná zabývala v Čechách, stihla si vyskúšať aj život v Štrasburgu a Berlíne.

V Prahe navštevovala francúzske lýceum, no po záverečných skúškach sa rozhodla pokračovať v štúdiu v zahraničí. Okrem francúzštiny rozpráva plynule anglicky aj nemecky, rozumie i španielčine a hebrejčine. Nájsť si prácu s takýmto arzenálom vedomostí a jazykovej vybavenosti pre ňu nebol problém a už krátko po dvadsiatke odštartovala skvelú kariéru. Extrovertnú Emmu totiž život v zahraničí naučil nielen priebojnosti a sebavedomému vystupovaniu, ale i schopnosti využiť naplno všetko, čo život ponúka.

Zo správ odišla pre svojské názory 

Vďaka príjemnému hlasu, kráse, tvárnosti, sčítanosti a inteligencii bola priam predurčená na prácu v televízii. Zahrala si napríklad vo filme Rytmus v patách, Muži v naději, účinkovala v seriáli Ordinace v růžové zahradě 2 či Terapie II. V roku 2012 začala pracovať v českej televízii TV Nova ako moderátorka správ, kde pôsobila až do marca tohto roku. Jej odchod z televízie bol pomerne búrlivý a jeho priebeh neprikrášľuje ani pred médiami.

"Za tri a pol roka som toho nezažila málo, ale mojím súkromým bodom zlomu bolo podezrenie, že sa tam dejú veci, ktoré nie sú zlúčiteľné s mojimi životnými postojmi," povedala tri mesiace po odchode z televízneho spravodajstva pre magazín Revue.idnes.cz. "Nemala som dojem, že by sa podporovalo kritické myslenie redaktorov, že by sa tlačilo na to, aby v redakcii pracovali kvalifikovaní, inteligentní a samostatne mysliaci novinári. Skôr som mala pocit, že tí najschopnejší a najperspektívnejší ľudia z domácej redakcie systematicky odchádzajú," dodala Emma, ktorá samú seba opisuje ako nie príliš konvenčný typ. Mnohým ľuďom pripadá podľa vlastných slov kritická, príliš razantná a arogantná. No ako vraví, je to tým, že nevychádza s každým.

Hudobný talent v nej driemal od detstva

Emma hrá od šiestich rokov na klavíri a hoci mala k hudbe vždy blízko, intenzívnejšie sa jej rozhodla venovať iba pred štyrmi rokmi, keď založila vlastnú kapelu nesúcu jej meno. V roku 2013 stvárnila hlavnú rolu v hudobnom muzikáli Lucie, větší než malé množství lásky a tento rok v marci konečne uviedla na trh debutový hudobný album s názvom What I've Done. Ten vznikol v spolupráci s jej dlhoročným izraelským partnerom Jordanom Hajom a producentom Jiřím Burianom, známym napríklad z kapiel Southpaw či Republic Of Two.

I keď dvadsaťosemročná hviezda na debute nepredvádza dokonalý hlas či nadpriemerné hlasové rozpätie, verejnosť aj českých hudobných kritikov nahrávka zaujala. Nie je totiž prvoplánová a zbúchaná narýchlo, ako je to v prípade niektorých popových umelcov bežné. Album je vďaka kombinácii retro feelingu a moderných elementov príjemný na počúvanie, milovníkov diskotékovej produkcie však pravdepodobne neosloví.

Prvý singel Waiting môže zaujať aj mainstreamových poslucháčov, skladba Bad Habit zas upúta výraznými gitarami, k rytmickejším piesňam patrí Velvet Dress, ku ktorej predstavila oficiálny videoklip len pred dvoma týždňami. Anglický tracklist dopĺňajú dve záverečné skladby naspievané po francúzsky PourquoiSans Paris. Vďaka tomu, že vo francúzskej metropole umelkyňa vyrastala a študovala, jej prejav pôsobí prirodzene, bez afektu a prílišnej snahy zaujať.


Čakala kvôli otcovi, teraz jej hudobnú kariéru spomalí dieťa

Emma Smetana sa netají tým, že jej otec mal na ňu odjakživa veľký vplyv a pri všetkom čo robí, považuje práve jeho slová uznania za najväčšiu satisfakciu. Aj vystupovaniu ako speváčka sa dlhší čas bránila, pretože nechcela známeho hudobníka a manažéra, ktorý objavil Věru Bílú, sklamať či nebodaj strápniť. Nič z toho sa našťastie nestalo a niekoľkoročná príprava debutovej platni What I've Done prospela. Otázne je, či si Jiří Smetana mal možnosť v marci vydanú nahrávku vypočuť. Dlhodobo totiž bojuje so zdravotným problémami a približne v rovnakom čase, ako sa album dostal na trh, české médiá informovali, že už niekoľko mesiacov leží v jednej z francúzskych nemocníc v kóme.

Z inak autorského albumu odbočuje skladba Wall Of Kampa venovaná práve Emminmu otcovi, ktorý je jej autorom. Napísal ju ako spomienku a poctu legendárnemu hudobníkovi Johnovi Lennonovi krátko po jeho smrti. Emma ju nahrala i vydala vo veľmi peknej a dojímavej verzii, na ktorú by bol určite hrdý. A ak aj niekomu prekáža Emmin prízvuk v angličtine, zdanlivý hendikep kompenzuje práve takmer rodnou francúzštinou, ktorá v jej podaní vyznieva ako balzam na dušu.

Vraví sa, že sedieť na dvoch stoličkách sa nevypláca, no multitalentovaná Emma Smetana s tým zjavne nemá žiadny problém. Hoci spomedzi všetkých aktivít púta v ostatných mesiacoch najviac pozornosti ako speváčka, podľa vlastných slov nevylučuje, že sa do televízie jedného dňa vráti. "Možno sa mi tam raz bude chcieť zas pracovať, ale v prítomnom čase to bohužiaľ neplatí," priznala pre portál Expres.cz. Na svojom nedávnom koncerte v Prahe sa však na určitý čas rozlúčila aj so svojimi hudobnými fanúšikmi. Odspievala ho totiž v ôsmom mesiaci tehotenstva, a tak sa už čoskoro zhostí celkom novej, nepochybne jej doposiaľ najdôležitejšej životnej úlohy.


Vypočujte si celý album na Deezeri:



Autorka: Danka Šoporová
Foto: Facebook.com/EmmaSmetanaMusic