Šesť rokov čakali fanúšikovia na nový album stálice slovenskej scény, kapely Para, ktorý vyšiel v máji tohto roka pod názvom Našou krajinou. Dnes sa všetci fajnšmekri môžu tešiť ešte viac - album vychádza na krásnom vinyle s unikátnou vymeniteľnou obálkou.

Po albume Menšina (2012) a 12" dvojsingli Linda/Žiadne slová iba činy (2016) vydáva skupina Para svoj tretí vinyl. Rozhodnutie priniesť fanúšikom novú štúdiovku Našou krajinou okrem CD a digitálu aj v podobe LP platne na vinyle teda nebolo žiadnou veľkou dilemou. Členovia skupiny sa rozhodli vydať vinyl ešte počas nahrávania albumu. Nevedeli síce, kedy ho vydajú, ale vedeli, že ho určite chcú.

"Po vydaní CD sa spustila vlna otázok od fanúšikov najmä na Facebooku, kedy bude vinyl. Tak sme sa uistili, že záujem je," hovorí bubeník skupiny Daniel Buzinkay. "V tejto dobe je to trend, a keď už si pomaly nikto nekupuje CD a všetci počúvajú hudbu online, je príjemné, keď vie album ponúknuť nejakú pridanú hodnotu," dodáva.

LP platňa Našou krajinou Zdroj: House of Ukulele

Tou pridanou hodnotou je originálny booklet albumu, ktorý je malým výletom za krásnymi maľbami slovenských umelcov Slovenskej národnej galérie. Vizuály, ktoré sú aj súčasťou CD, na LP platni túto estetiku ešte násobia. Printy jednotlivých malieb v rozmere 20x20 cm je totiž možné vymieňať, a tak si každý fanúšik môže zvoliť cover podľa svojho vkusu a nálady, prípadne obrázky využiť ako dekoráciu v interiéri.

Autorom coveru je Palko Bartos, s ktorým Para spolupracovala aj na vizuáli predchádzajúceho vinylu Linda/Žiadne slová iba činy. Kapela ešte zvažuje možnosť, že by jednotlivé obrazy boli vo vinyloch distribuované náhodne a vzniklo by tak sedem verzií coveru. Tak ako spomínaný dvojsingel, aj táto LPčka sa lisovala v anglickej firme DMS (Disc Manufacturing Services Ltd.).


A aký má vzťah k vinylom samotná kapela? "Ja ani Tibi síce gramofón nevlastníme a Lasky najčastejšie počúva hudbu v aute na svojich dlhých cestách, ale Matúš s Oliverom platne počúvajú často a Jojo ako kapelový audiofil a absolvent zahraničných štúdií hudby vie tiež naplno oceniť zážitok z gramofónového počúvania," prezrádza Buzinkay.

Vinyl Našou krajinou je od dnešného dňa k dispozícii v predpredaji na stránke kapely. Do života ho uvedú v nedeľu 25. novembra na koncerte v Novej Cvernovke, ktorý bude spojený s krstom. Tam už samozrejme bude vinyl možné kúpiť si priamo od kapely aj s podpismi jej členov. Cena bude všade rovnaká, a to 20 eur. Meno krstného otca či mamy vinylu sprevádza zatiaľ hmlisté tajomno a nič nevedia ani samotní členovia kapely. Šepká sa, že by to malo byť špeciálne prekvapenie a vraj niečo tuší iba basgitarista Matúš Vallo. (Tipneme si: Jana Kirschner)

Recenzia: Nový album Pary je nevyspytateľný. Každým vypočutím sa mení a vyzrieva 


Vypočujte si celý album Našou krajinou na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Mirka Brindová z agentúry House of Ukulele. Autorkou tlačovej správy je Alexandra Punová, text sme redakčne upravili. Novinky skupiny Para môžete sledovať na oficiálnej stránke para.sk, na Facebooku a Instagrame.