Ak začnete hľadať najlepšie slovné hračky, najlepší zmysel pre humor a celkovo najlepšie texty v českom rape, zákonite prídete k menu Prago Union. Skupine, ktorá je známa aj tým, že často oslovuje i nefanúšikov hip-hopu... V nastolenom trende sa chystá pokračovať v priestoroch Novej Cvernovky, spolu so živou skupinou a obľúbenou LiteRAPtúrou.

Hudobné duo, ktoré tvoria raper Kato (Adam Svatoš a.k.a. Deph z legendárnej skupiny Chaozz) a dídžej Maro, je na scéne už 16 rokov. Za ten čas si vybudovalo na českej i slovenskej scéne jedinečnú pozíciu vďaka svojskému štýlu, ktorý zaryto odoláva vonkajším trendom, resp. premenám rapových a všeobecne hudobných vĺn.

Zemitý rap s nadhľadom

Prago Union na svojich albumoch ako Dezorient Express (2010), V barvách (2011), Vážná hudba (2013) či zatiaľ poslednom Smrt žije (2016) pokračuje v technicky tradičnom poňatí hip-hopu založenom na hutnej textárčine a poctivej, nápaditej práci so samplami. Nejde len o prázdne frázy, sú napĺňané obsahom, ktorý zvukovo aj textovo dokonale zosobňuje a reflektuje každodenný život človeka v malom či veľkom meste. Pocity stratenia, eufórie, lásky, straty, najbežnejších radostí aj dusných problémov sa prezentujú v Katových textoch s unikátnymi poetickými kvalitami.

Ich najsilnejšou stránkou je práve schopnosť sebairónie a nadhľadu, s prehľadom žonglujúcich aj s ťaživými témami. Humor je to, čo v hudbe Prago Union s chytľavým "groovy" vibe-om definitívne vyhráva nad životnými patáliami. A práve túto výhru, posilnenú zvukom živej skupiny, si môžu všetci fanúšikovia inteligentného rapu už v piatok 30. novembra kolektívne užiť na koncerte v Novej Cvernovke.

Súčasťou večera bude aj originálny projekt K.K. Bagalu LiteRAPtúra, v ktorom známi raperi prezentujú svoje texty bez hudby. Prvý večer "recitovaného rapu" sa konal v decembri 2012 v KC Dunaj, od roku 2014 sa LiteRAPtúra pravidelne s veľkým úspechom objavuje aj na najväčšom slovenskom festivale Pohoda.


Prečo je Prago fenoménom

Tí Prago Union fungujú. Oni fungujú fakt dosť, aj keď by vlastne podľa všetkých pravidiel hudobného priemyslu už vôbec fungovať nemali. Ich šéf nie je žiaden "hezoun" ako zo žurnálu, stať sa sex symbolom už "kúsajúci bezzubý básnik" Kato asi nestihne. Ich pecky nerotujú rádiá, no na trpiteľov to nehrajú - dramaturgovia ich nebojkotujú, tieto dva svety sa skrátka len úplne míňajú. Ich muzika tam nepatrí, má tak ďaleko k "populárnej", jak to len ide.

Nemajú hit a pozor: nemajú ani poriadny škandál. Sú zemití, páchnu človečinou a fanúšikov majú iba skalných. Majú ich naprieč žánrami a majú ich toľko, že hrajú ako málokto. Majú doma dve ceny Anděl a kritika ich uctieva. Ich albumy sa predávajú aj v dobe nárekov nad predajmi. Kde sa vzali, jak sa vzali a ako je toto všetko vôbec možné? Na tých Prago Union musí niečo byť!


Hlavný organizátor: literarnyklub.sk a nadácia Nová Cvernovka
Spoluorganizátori: Literárne informačné centrum, vydavateľstvo KK Bagala
Festival z verejných zdrojov podporil hlavný partner: Fond na podporu umenia
Partneri: Ars Bratislavensis, LITA, autorská spoločnosť, Bratislavský samosprávny kraj
Mediálni partneri: RTVS, Rádio Devín, Radio_FM, Hudba.sk, Kapitál, Citylife

Redakciu Hudba.sk informoval František Malík z OZ literarnyklub.sk. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Facebook.com/pragounion

Súvisiaci interpreti: Prago Union