Jednou z najväčších tohtoročných udalostí v hudobnom svete bol nepochybne návrat legendárnej švédskej kapely ABBA na scénu s novým albumom Voyage. Prvý album skupiny po 40 rokoch vyšiel 5. novembra a takmer presne po mesiaci štvorica vydala aj svoj vôbec prvý vianočný singel.

Je ním práve jedna zo skladieb z albumu Voyage, pesnička Little Things, ktorá hneď na prvé počutie evokuje rozprávkovú atmosféru Vianoc. Podčiarkuje je čerstvo zverejnený videoklip, ktorý nakrútila renomovaná režisérka Sophie Muller. S oceňovanou umelkyňou už spolupracovali napríklad Annie Lennox, Gwen Stefani, Beyoncé, Maroon 5, Kings of Leon a desiatky ďalších hviezd.

Vianočný príbeh ako vkusné promo koncertov

Čo by to boli za Vianoce bez detí? Veď práve ony majú jedinečný dar preniesť radosť aj na starších, ktorí pri pohľade na rozžiarené detské oči aspoň na chvíľu zabudnú na starosti a možno sa v duchu vrátia do svojho detstva, keď zažívali podobné chvíle plné prekvapení. Atmosféru detského nadšenia sa podarilo preniesť cez obrazovku v klipe Little Things, kde hrajú hlavnú úlohu práve deti. Sophie Muller sa pritom inšpirovala kapelou a jej prípravami na očakávané koncerty.

Po tom, ako sa deti v klipe dozvedia, čo chystá skutočná ABBA, rozhodnú sa vytvoriť svoju verziu veľkého sveta točiaceho sa okolo skupiny a snažia sa pripraviť vystúpenie. Okolo malých členov a členiek kapely sa začína roztáčať kolotoč, v ktorom nemôžu chýbať neúnavní manažéri, kostyméri či choreografi. Zanietenú detskú produkciu tvorí aj filmársky tím, ktorý pomáha pripravovať vizuálnu šou so špeciálnymi efektmi, teda takú, ktorú v realite dáva dohromady aj ABBA.

Zimná, vianočná atmosféra prichádza v druhej časti klipu, keď na očakávanú šou mieria prví fanúšikovia, ktorým spríjemňuje príchod padajúci sneh. Pred vchodom ich čaká nielen stánok s merchom kapely, ale aj malý pomocník s nádobou, do ktorej zbiera peniaze na charitu. To sa už ozýva detský spev, ktorým sa končí pieseň. Malý filantrop predstavuje ďalšie trefné prepojenie klipu s realitou. Všetky financie za predaj skladby totiž skupina venuje na konto charitatívneho fondu na ochranu detí UNICEF.


Singel Little Things nie je o veľkolepých aranžmánoch, ale prináša poctivú vianočnú náladu, vďaka ktorej tak pieseň ako i videoklip nestratia nič na svojej autentickosti a kvalite ani o niekoľko rokov.

V hlasoch speváčok Agnethy Fältskog a Anni-Frid Lyngstad sú počuť roky skúseností. Ich vokály majú pod sebou čarovný hudobný sprievod, v ktorom nechýbajú klavír, sláčiky, flauty i zvončeky. Každý nástroj vyznieva jedinečne a každý bravúrne zapadá do celku. Rovnako, ako spievajú hneď v úvode skladby: "Malé veci, ako môj jemný dotyk. Je úžasné, miláčik, že také malé dosiahnu tak veľa."

To, že Vianoce sú pre nich najviac o deťoch, deklarujú členky skupiny ABBA aj v ďalších veršoch. "Sú to naše deti, ktoré sa hrajú s ich novými hračkami. Malé chvíle radosti. Môže to byť ešte lepšie? Malé veci, ako ten šťastný hluk. Keď sa rodí nový deň v to krásne vianočné ráno."

ABBA má za sebou jedinečný príbeh, ktorý sa však ešte nekončí a bude pokračovať na budúci rok práve špeciálnymi koncertami v Londýne, ktorý skupina originálne propaguje práve vo svojom novom vianočnom videoklipe. Počas očakávaných vystúpení sa na pódiu neukážu skutoční členovia, ale avatari, v tomto prípade takzvaní ABBAtari, teda akési digitálne prevedenie kvarteta. Sprevádzať ich bude živá kapela, ktorú dal dokopy James Righton z už nefungujúcej skupiny Klaxons. Zaznie celkovo 22 skladieb, medzi ktorými budú okrem piesní z ostatného albumu Voyage aj najväčšie hity kapely.

Vypočujte si album Voyage na Deezeri:



Autor: Lukáš Dedík
Foto: Ludvig Andersson - Facebook.com/ABBA

Súvisiaci interpreti: ABBA