Pamätníci vrcholného obdobia skupiny ABBA dnes môžu omladnúť o štyri desaťročia. Bezmála 40 rokov totiž ubehlo od chvíle, kedy si mohli naposledy vypočuť nový album legendárnej švédskej štvorice. Teraz to môžu, spolu s novými fanúšikmi, zažiť znova vďaka novej kolekcii skladieb s názvom Voyage, ktorá vychádza práve dnes.

ABBA, najúspešnejšia popová skupina všetkých čias, sa po 40 rokoch vracia na scénu s novým albumom plným doposiaľ nevydaných skladieb. Jeho názov je Voyage a štvorica ho spoločne nahrala v štúdiu Bennyho Anderssona Riksmixningsverket (RMV Studio) v Štokholme.

Na nahrávke, ktorú kapela spolu so sériou unikátnych londýnskych koncertov ohlásila začiatkom septembra, vychádzajú už zverejnené single ako I Still Have Faith In You, Don't Shut Me Down a Just A Notion a ďalších sedem skladieb.


Prvá časť albumu prekvapí až vianočnou atmosférou, skladby ako When You Danced with Me, ktorá textovo aj hudobne odkazuje na Írsko, či Little Things pôsobia veľmi sviatočne. Napokon, vydanie nových pesničiek jednej z najväčších hviezd v histórii populárnej hudby je pre mnohých samo o sebe sviatkom. Podobne to vnímajú aj samotní členovia skupiny.

"Vravíme tomu jednoducho – Voyage (názov možno preložiť ako Dobrodružná cesta/plavba, pozn. red.) a skutočne plávame v nezmapovaných vodách. S pomocou našich mladých 'ja' cestujeme do budúcnosti. Nie je ľahké to vysvetliť, ale toto sa ešte v minulosti nestalo," odkázala kapela fanúšikom.


Pri počúvaní albumu však žiadny výlet do budúcnosti nezažijete. Album dokonca neznie ani veľmi súčasne, veď samotný Benny Andersson pred jeho vydaním povedal, že sa neriadil žiadnymi trendmi. To pri kapele, ktorá sa vracia po tak dlhej dobe a chce zostať verná svojmu zvuku a celkovej estetike, rozhodne nie je zlý prístup.

Napriek vyhláseniam o budúcnosti však znie viacmenej rovnako ako pred 40 rokmi a len v pár prípadoch prekvapí menej tradičným aranžmánom, či už ide o spomínaný vplyv keltskej hudby v piesni When You Danced with Me alebo temnejšiu atmosféru ako z 80. rokov v Keep An Eye On Dan. K zaujímavejším skladbám nahrávky patrí aj Ode to Freedom, vďaka ktorej album končí veľmi pozitívne a podmanivo.


Mimo sľubne znejúcich singlov a pár ďalších skladieb však album veľa vzrušujúcich momentov neprináša. Nadšenie fanúšikov, ktorým stačí príjemná nostalgia a pekné pesničky, sa tak mieša so sklamaním časti hudobnej kritiky. Napríklad britský denník The Guardian dal albumu len dve hviezdičky z piatich. Samozrejme tým medzi čitateľmi vyvolal veľkú a výživnú diskusiu.

Aj tí najväčší fanúšikovia však zrejme kritikom uznajú, že po tak dlhom čase sa od kapely tohto formátu dalo čakať viac. Po 40 rokoch ponúka ABBA fanúšikom menej ako 40 minút hudby, pričom niektoré skladby, ako napríklad Just A Notion, v podstate iba oprášila zo svojho archívu dávno napísaných a nevydaných piesní. To samozrejme nemusí znamenať, že sú zlé, ale celkový dojem z albumu zostáva rozpačitý.


Napokon, nemusíme si klamať – album Voyage vychádza najmä preto, aby ním kapela propagovala avizovanú rovnomennú sériu koncertov, na ktorých diváci uvidia, čo dokážu najmodernejšie technológie. Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus a Benny Andersson totiž nebudú vystupovať na pódiu naživo, ale zastúpia ich hologramy, takzvaní ABBAtars, sprevádzaní desaťčlennou živou kapelou.

Prvý koncert ABBA Voyage sa uskutoční 27. mája 2022. V ABBA aréne, postavenej výlučne pre tento účel v Olympijskom parku kráľovnej Alžbety v Londýne, bude tento unikátny koncert možné navštíviť až do decembra 2022.

Prečítajte si tiež: Tvorcovia ABBA Voyage prehovorili o prípravách. Ako svoju budúcnosť vidí kapela?


Zoznam skladieb na albume Voyage:

1. I Still Have Faith In You
2. When You Danced with Me
3. Little Things
4. Don't Shut Me Down
5. Just A Notion
6. I Can Be That Woman
7. Keep an Eye on Dan
8. Bumblebee
9. No Doubt About It
10. Ode to Freedom

Album môžete od dnes počúvať vo všetkých streamovacích službách. Novinky o koncertoch ABBA Voyage sledujte na oficiálnom webe www.abbavoyage.com a na sociálnych sieťach Facebook, Instagram či Twitter.

Vypočujte si album Voyage na Deezeri:



Pozrite si, ako vznikal album Voyage:


Text: Patrik Marflák
Foto: Baillie Walsh

Súvisiaci interpreti: ABBA