Ani 57. odovzdávanie zlatých gramofónikov sa nezaobišlo bez prekvapení. Tri a polhodinový galaprogram ponúkol množstvo špeciálnych vystúpení a odpovedal na otázku, ktorá z popových hviezd so šiestimi nomináciami obíde najlepšie. V najprestížnejšej kategórii Album roka napokon prekvapujúco (opäť) uspel nepopový interpret.

Už po štvrtýkrát sa zo Staples Centra v Los Angeles ozval ako moderátor raper LL Cool J, ktorý odovzdávanie cien Grammy za uplynulý rok odštartoval oznámením otváracieho čísla v podobe skladieb Rock Or Bust a Highway To Hell kapely AC/DC. Vo vzduchu celý čas visela najmä otázka koľko cien si v túto noc zoberie nováčik Sam Smith, koľko sa ujde speváčke Beyoncé a koľko Pharrellovi. Všetci traja mali totiž tento rok až šesť nominácií. Paradoxne, v hlavnej kategórii Album roka sa uplatnilo pravidlo "kde sa dvaja bijú, tretí zvíťazí" (resp. traja a štvrtý).

Smith si upevnil pozíciu v hudobnom priemysle, Beyoncé rekord

Ťaženie iba 22-ročného britského objavu Sama Smitha začalo, keď mu Taylor Swift odovzdávala cenu Najlepší nováčik roka. Pre skromného 22-ročného speváka, ktorý pred svojou hviezdnou kariérou pracoval počas troch rokov ako výpomoc v bare, znamenala už prvá trofej nesmierne veľa. Napokon sa na celosvetovo ostro sledovanom pódiu otočil ešte trikrát, a to dvakrát vďaka skladbe Stay With Me (Darkchild Version). Vyslúžila mu cenu za Nahrávku roka a Skladbu roka, ovládol tak tri zo štyroch hlavných kategórií. Smithov albumový debut In The Lonely Hour sa zároveň stal Najlepším popovým vokálnym albumom roka. Viac Sama Smitha videli diváci a návštevníci galavečera aj vďaka duetu s Mary J. Blige. S tou si "strihli" špeciálnu verziu víťazného songu.

Väčšinu večera to naozaj vyzeralo tak, že Beyoncé odíde naprázdno. To by bol paradox, keďže eponymný album vydaný "na tajňáša" v roku 2013 ohromil takmer každého. Napokon si novodobá popová a R&B ikona odniesla tri menej významné ceny - dve za singel a jednu technickú. Podľa akadémie speváčka a jej manžel podali v duete Drunk In Love najlepší výkon zo všetkých R&B spevákov. Pieseň sa stala aj najlepšou R&B skladbou a album Beyoncé má najlepší zvuk. Speváčka tak zvýšila svoj finálny počet sošiek na 20, vďaka čomu zvýraznila svoj rekord ženskej interpretky s najväčším počtom gramofónikov. Zaujímavosťou a záhadou zostáva, že ani jeden z nich nie je za album roka. Pochopiteľne, dvojnásobne ocenená skladba nezaznela naživo, keďže ňou minulý rok ceremoniál Grammy s manželom otvárali. Tentoraz bolo jej úlohou galavečer uzavrieť - zaspievala coververziu skladby Take My Hand (Precious Lord), ktorú pôvodne v roku 1956 naspievala speváčka Mahalia Jackson, označovaná za Kráľovnú gospelu.

Beyoncé, Grammy 2015 Zdroj: John Shearer/Invision/APBeyoncé uzavrela galavečer najprestížnejších hudobných cien - fotoreport z Grammy 2015

Kanye nebol s Beckom spokojný

Minuloročný producent roka Pharrell Williams tiež vyhral trikrát, no okrem špeciálnej dramatickejšej verzie Happy so skladateľom Hansom Zimmerom a klaviristom Lang Langom iný rozruch okolo seba nespôsobil. Zato Kanye West mal tri pokusy. Keď sa rozhodlo, že 44-ročný spevák, skladateľ amultiinštrumentalista Beck v top kategórii Album roka porazil Beyoncé, Kanye napochodoval na pódium, no tesne pred mikrofónom si to rozmyslel a odišiel. Krv v žilách vtedy určite stuhla nielen Beyoncé, keďže raper naposledy v roku 2009 pamätným prerušením ďakovnej reči pochválil jej video k skladbe Single Ladies na úkor vtedy ešte neskúsenej Taylor Swift.

Mimochodom, Beck, ktorý si za nahrávku Morning Phase (recenzia) odniesol aj cenu Najlepší rockový album a odohral spoločné vystúpenie s Chrisom Martinom z Coldplay, nie je prvým prekvapujúcim víťazom ceny Album roka. Akadémia ju pomerne často udeľuje nepopovým interpretom, veľký rozruch vyvolala napríklad výhra alternatívnych Arcade Fire s albumom The Suburbs v roku 2011, či pred dvoma rokmi Mumford & Sons s nahrávkou Babel. Aj hlbší pohľad do histórie víťazov potvrdzuje, že pri tejto cene sa na žáner a popularitu interpreta príliš nehľadí.

Kanye West, ktorý nezískal ani jednu cenu, sa okrem napínavého momentu pri Beckovom preberaní hlavnej ceny zviditeľnil aj v rámci vystúpení. Prvý raz, keď sólovo prezentoval emocionálnu pieseň Only One venovanú dcére North, druhý raz s Rihannou a Paulom McCartneym. Ich prekvapivá spolupráca FourFiveSeconds mala na 57. ročníku Grammy Awards svoju celosvetovú živú premiéru. V tomto prípade biele pozadie z videoklipu zostalo, ale rifľoviny, našťastie, vymenili za slušnejšie oblečenie ako kostým alebo sako.

Rihanna a Paul McCartney, Grammy 2015 Zdroj: John Shearer/Invision/APRihanna a Paul McCartney - kto by povedal, že raz budú spolu vystupovať?

Sia bez ceny, Eminem sa delí s Kendrickom Lamarom

Smutným prekvapením zostáva, že Austrálčanka Sia Furler, ktorá sa ako skladateľka a textárka v posledných rokoch postarala o mnohé úspechy popových spevákov a sama vlani vydala silný sólový album, odišla z galavečera bez ceny. Priestor však dostala v rámci vystúpení, kde so svojím komerčne najúspešnejším hitom Chandelier opäť ponúkla zaujímavé vizuálne stvárnenie. Kým speváčka tradične svoje emócie smerovala do steny, choreografiu si rozdelili jej pomaly už dvorná 12-ročná tanečníčka Maddie Ziegler a komediantka Kristen Wiig. Na červenom koberci zase Sia zaujala parochňou cez pol tváre.

Viaceré kategórie, nemedializované v rámci tri a pol hodinového programu, priniesli menšie prekvapenia. Najlepší popový výkon dvojice alebo skupiny predstavovala balada Say Something od Christiny Aguilera so skupinou A Great Big World, vďaka čomu sa speváčka pripomenula počas druhej materskej dovolenky. Cenu získala aj Lady Gaga - za album jazzových štandardov Cheek To Cheek, ktorý nahrala s Tonym Bennettom. V uplynulú noc tak nedominovala popovým kategóriám, ale pripísala si cenu za Najlepší tradičný popový vokálny album. Najlepší elektronický/tanečný album nahral podľa akadémie Aphex Twin, skladba Rather Be od Clean Bandit a Jess Glynne v kategórii Najlepšia tanečná nahrávka porazila napríklad Disclosure s Mary J. Blige a Eminem si rapové kategórie "podelil" s Kendrickom Lamarom. Prehľad víťazov vybraných kategórií nájdete na konci článku.

Tohtoročné ceny Grammy ukázali, aké môže byť nasledovanie svojho sna výnosné, ak sa umelec nenechá príliš uniesť a zachová si pokoru (Sam Smith). Rovnako úspešný môže byť po dlhodobej kariére a aj zo zdanlivých "vyhnancov" hudobnej scény sa cez noc môže stať maximálna senzácia (Beck). Len všetko musí byť podložené kvalitou. Podľa 57. ročníka prestížnych ocenení to vyzerá tak, že sa k tomuto posolstvu akadémia naozaj vrátila.

Ste zvedaví na 11 vystúpení, pre ktoré sa oplatilo Grammy Awards pozerať? Kliknite SEM!

Prehľad ocenených na 57. ročníku Grammy Awards:
(Vybrané kategórie, kompletný zoznam nájdete na www.grammy.com)

Pieseň roka: 
Take Me To Church - Hozier
Chandelier - Sia
Stay With Me (Darkchild Version) - Sam Smith  
Shake It Off - Taylor Swift 
All About That Bass - Meghan Trainor 

Nahrávka roka: 
Fancy - Iggy Azalea ft. Charli XCX
Chandelier - Sia
Stay With Me (Darkchild Version) - Sam Smith  
Shake It Off - Taylor Swift 
All About That Bass - Meghan Trainor

Album roka: 
Morning Phase - Beck
Beyoncé - Beyoncé
x - Ed Sheeran
In The Lonely Hour - Sam Smith
G I R L - Pharrell Williams

Najlepší nováčik roka: 
Iggy Azalea 
Bastille
Brandy Clark
Haim 
Sam Smith

Prehľad nominácií v žánrových kategóriách:

POP

Najlepší sólový popový výkon 
All Of Me (Live) - John Legend
Chandelier - Sia
Stay With Me (Darkchild Version) - Sam Smith
Shake It Off - Taylor Swift
Happy (Live) - Pharrell Williams

Najlepší popový výkon dua alebo skupiny 
Say Something - A Great Big World ft. Christina Aguilera
Fancy - Iggy Azalea ft. Charli XCX
A Sky Full Of Stars - Coldplay
Bang Bang - Jessie J, Ariana Grande & Nicki Minaj
Dark Horse - Katy Perry ft. Juicy J

Najlepší popový inštrumentálny album 
Wild Heart - Mindi Abair
Slam Dunk - Gerald Albright
Nathan East - Nathan East
Jazz Funk Soul - Jeff Lorber, Chuck Loeb, Everette Harp
Bass & Mandolin - Chris Thile & Edgar Meyer

Najlepší popový vokálny album 
Ghost Stories - Coldplay
Bangerz - Miley Cyrus
My Everything - Ariana Grande
Prism - Katy Perry
x - Ed Sheeran
In The Lonely Hour - Sam Smith

DANCE 

Najlepšia tanečná nahrávka 
Never Say Never - Basement Jaxx ft. ETML
Rather Be - Clean Bandit ft. Jess Glynne
F For You - Disclosure ft. Mary J. Blige
I Got You - Duke Dumont ft. Jax Jones
Faded - Zhu

Najlepší elektronický/tanečný album 
While(1<2) - Deadmau5 
Rubberband - Little Dragon
Do It Again - Röyksopp and Robyn
Syro - Aphex Twin
Damage Control - Mat Zo

TRADIČNÝ POP 

Najlepší tradičný vokálny popový album 
Cheek To Cheek - Tony Bennett & Lady Gaga
Nostalgia - Annie Lennox
Night Songs - Barry Manilow
Sending You A Little Christmas - Johnny Mathis
Partners - Barbra Streisand with Various Artists

ROCK 

Najlepší rockový výkon 
Gimme Something Good - Ryan Adams
Do I Wanna Know? - Arctic Monkeys
Blue Moon - Beck
Fever - The Black Keys
Lazaretto - Jack White

Najlepší metalový výkon 
Neon Nights - Anthrax 
High Road - Mastodon
Heartbreaker - Motörhead
The Negative One - Slipknot
The Last In Line - Tenacious D 

Najlepšia rocková pieseň 
Gimme Something Good - Ryan Adams
Blue Moon - Beck
Ain't It Fun - Paramore
Fever - The Black Keys
Lazaretto - Jack White

Najlepší rockový album
Ryan Adams - Ryan Adams
Morning Phase - Beck
Turn Blue - The Black Keys
Hypnotic Eye - Tom Petty & The Heartbreakers
Songs Of Innocence - U2

ALTERNATÍVA 

Najlepší alternatívny album 
This Is All Yours - Alt-J
Reflektor - Arcade Fire
Melophobia - Cage The Elephant
St. Vincent - St. Vincent
Lazaretto - Jack White

R&B

Najlepší R&B výkon 
Drunk In Love - Beyoncé ft. Jay-Z
New Flame - Chris Brown ft. Usher & Rick Ross 
It`s Your World - Jennifer Hudson ft. R. Kelly
Like This - Ledisi
Good Kisser - Usher 

Najlepší tradičný R&B výkon
As - Marsha Ambrosius & Anthony Hamilton
I.R.S. - Angie Fisher
Jesus Children - Robert Glasper Experiment ft. Lalah Hathaway & Malcolm-Jamal Warner
Nobody - Kem
Hold Up Wait A Minute (Woo Woo) - Antonique Smith

Najlepšia R&B pieseň
The Worst - Jhené Aiko 
Drunk In Love - Beyoncé ft. Jay-Z
New Flame - Chris Brown ft. Usher & Rick Ross
Options (Wolfjames Version) - Luke James 
Good Kisser - Usher 

Najlepší urban contemporary album 
Sail Out - Jhené Aiko
Beyoncé - Beyoncé
X - Chris Brown
Mali Is... - Mali Music
G I R L - Pharrell Williams

Najlepší R&B album 
Islander - Bernhoft
Lift Your Spirit - Aloe Blacc
Love, Marriage & Divorce - Toni Braxton & Babyface
Black Radio 2 - Robert Glasper Experiment
Give The People What They Want - Sharon Jones & The Dap-Kings

RAP 

Najlepší rapový výkon 
3005 - Childish Gambino
0 to 100 / The Catch Up - Drake
Rap God - Eminem 
I - Kendrick Lamar 
All I Need Is You - Lecrae

Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca 
Black Majik - Common ft. Jhené Aiko
The Monster - Eminem ft. Rihanna
Tuesday - I Love Makonnen ft. Drake
Studio - Schoolboy Q ft. BJ The Chicago Kid
Bound 2 - Kanye West & Charlie Wilson

Najlepšia rapová skladba 
0 To 100 /The Catch Up - Drake
We Dem Boyz - Wiz Khalifa
I - Kendrick Lamar
Anaconda - Nicki Minaj
Bound 2 - Kanye West & Charlie Wilson

Najlepší rapový album 
The New Classic - Iggy Azalea
Because The Internet - Childish Gambino
Nobody's Smiling - Common
The Marshall Matter LP2 - Eminem
Oxymoron - Schoolboy Q
Blacc Hollywood - Wiz Khalifa

SOUNDTRACK A VIDEO

Najlepší kompilačný soundtrack pre vizuálne médiá:
Špinavý trik
Ľadové kráľovstvo
Get On Up - Príbeh Jamesa Browna
Strážcovia Galaxie
Vlk z Wall Street

Najlepší soundtrack pre vizuálne médiá:
Ľadové kráľovstvo - Christophe Beck, skladateľ
Stratené dievča - Trent Reznor & Atticus Ross, skladatelia
Grandhotel Budapešť - Alexandre Desplat, skladateľ
Gravitácia - Steven Price, skladateľ
Zachráňte pána Banksa - Thomas Newman, skladateľ

Najlepšia pôvodná pieseň pre film, televíziu alebo iné:
Everything Is Awesome!!! z filmu Lego príbeh - Tegan And Sara feat. The Lonely Island (autori: Joshua Bartholomew, Lisa Harriton, Shawn Patterson, Andy Samberg, Akiva Schaffer & Jorma Taccone)
I See Fire z filmu Hobit: Smaugova pustatina - Ed Sheeran (autor: Ed Sheeran)
I'm Not Gonna Miss You z filmu Glen Campbell: I'll Be Me - Glen Campbell (autori: Glen Campbell & Julian Raymond)
Let It Go z filmu Ľadové kráľovstvo - Idina Menzel (autori: Kristen Anderson-Lopez & Robert Lopez)
The Moon Song z filmu Ona - Scarlett Johansson & Joaquin Phoenix (autori: Spike Jonze & Karen O)

Najlepšie hudobné video:
We Exist - Arcade Fire
Turn Down for What - DJ Snake & Lil Jon
Chandelier - Sia
Happy - Pharrell Williams
The Golden Age - Woodkid feat. Max Richter

Najlepší hudobný film:
Beyoncé & Jay Z: On The Run Tour - Beyoncé & Jay Z
Ghost Stories - Coldplay
20 Feet From Stardom - Darlene Love, Merry Clayton, Lisa Fischer & Judith Hill
Metallica Through The Never - Metallica
The Truth About Love Tour: Live From Melbourne - Pink 

Autor: Marek Majzon
Foto: AP Photo - Chris Pizzello/John Shearer

Súvisiaci interpreti: Beck, Sam Smith