Česká speváčka Lucie Bílá vo štvrtok 7. apríla oslávila veľké životné jubileum, no skutočne veľké oslavy si pripravila na víkend v podobe troch koncertov Fifty Fifty, ktoré sa uskutočnia dnes a zajtra na Zimnom štadióne O. Nepelu v Bratislave. Okrem toho vychádza jej nový album aj výberovka starších hitov s prívlastkom slávnostné.

Osemnásťnásobnú zlatú slávicu bude na koncertoch, ktoré spolu uvidí viac než 25-tisíc fanúšikov, sprevádzať päť rôznych kapiel, ale aj symfonický orchester. Medzi hosťami nebudú chýbať Arakain, Robotická kapela, skupiny Mirror Family a Big Names, tanečné formácie The Pastels a Ladylicious, akrobati z Vertigo alebo speváčkin dvorný klavirista Petr Malásek. Ako Lucie Bílá prezradila, pôjde o vskutku veľkolepú šou, ktorá publikum určite milo prekvapí.

"Myslím si, že ľudia uvidia niečo, čo ešte asi nevideli. Ja som toho zažila už veľa, ale niečo také zrejme nie. Bude tam veľká výprava a štyri pódiá. Príde tam aj veľa hostí, či už sú to lietajúci bubeníci, cirkus, svetlomaliar Alex Dowis, štyridsať tanečníkov alebo päť hudobných skupín," uviedla v rozhovore pre agentúru SITA. Z príprav a prevedenia koncertov, ktoré má na starosti režisér Jeffo Minařík, bola spočiatku prekvapená aj samotná speváčka. "Keď som po prvý raz išla na skúšku, premýšľala som nad tým, prečo mi zaväzujú oči. Chceli vidieť môj prvotný šok z toho, čo zbadám. Keď mi odkryli oči, tak mi naozaj spadla sánka, pretože je to niečo nevídané," povedala.

Ako však priznala, na jedinečnú šou sa nielen teší, ale má pred ňou aj rešpekt, a obavy neobídu ani takú skúsenú interpretku, akou je ona. "Mám, samozrejme, aj strach, no viem s ním už narábať. On udrží človeka v nejakej pokore a rešpekte voči tomu, čo robí a voči ľuďom, ktorí tam prídu. Mám však strach z jednej veci, a to, že keď prídu ľudia a začnú kričať, zosypem sa. Ja som hrozne emotívny človek," poznamenala dodávajúc, že pôjde na maximum a do svojich vystúpení vloží úplne všetko. "Potrebujem sa udržať celý víkend v nejakom pragmatickom myslení a rozložiť si sily, aby som to proste zvládla. Rozhodla som sa, že nech sa deje čokoľvek - aj keby som mala chodiť po štyroch, dám ľuďom to, po čo si prišli," uzavrela rodáčka z Otvovíc.

Prečítajte si: Lucie Bílá nestarne: Vydáva svoj najodvážnejší album a v Bratislave posunie latku

Čerstvé novinky aj legendárne hity

Počas každého koncertu by malo odznieť 25 piesní vrátane jej najväčších hitov či nových špeciálne zaranžovaných skladieb. Špecialitou šou však bude predovšetkým predstavenie jej najnovšieho albumu Hana, ktorý producentsky zastrešil Martin Šrámek a hosťujú na ňom aj speváčky Katarína Knechtová a Celeste Buckingham (rapuje v skladbe Primadonna) . Album je už dostupný na streamingových službách.

 
Novinka vydavateľstva Supraphon vyšla deň po speváčkiných 50. narodeninách, rovnako ako kompilácia Veľké hity pro slavnostní chvíle, ktorú na trh uviedlo vydavateľstvo Warner Music. Špeciálna narodeninová edícia obsahuje tzv. slávnostné piesne, teda nadčasové hity žiadané pri rôznych príležitostiach a tiež evergreeny, ktoré sa už natrvalo zapísali do histórie českej hudby.

"Legendárne albumy Lucie Bílej - od Missariel cez Jampadampa po Woman - tak isto ako jej nezabudnuteľné postavy v muzikáloch Dracula, Johanke alebo Carmen, patria medzi to najcennejšie, čím Monitor, český archív Warner Music, disponuje. Predstavujú esenciu toho, čo Lucie znamená pre našu národnú identitu v pop music," hovorí riaditeľ vydavateľstva Vladimír Kočandrle.

Aj čerstvo vydanú výberovku už nájdete na Deezeri:

 
Biografia

Narodila sa 7. apríla 1966 ako Hana Zaňáková v Otvoviciach pri Kladne. Vyučila sa za dámsku krajčírku, spev študovala v ľudovej škole umenia. Ako speváčka začínala so skupinou Hélius, potom s formáciou Rock Automat, dva roky spievala s metalovou skupinou Arakain, s ktorou nepravidelne vystupuje dodnes. Od roku 1985 účinkovala so skupinou Maximum Petra Hanniga a práve kapelník Petr Hannig jej vymyslel umelecké meno Lucie Bílá. S nimi aj vydala v roku 1986 svoju prvú LP platňu Lucie Bílá, z tejto platne je i prvý hit Neposlušné tenisky.

V roku 1992 vydala prvý sólový album Missariel. V tom istom roku si získala úspech aj účinkovaním v muzikáli Bedári. S úspechom potom účinkovala aj v ďalších muzikáloch Dracula (1994), Krysař (1996), Johanka z Arku (2000), Excalibur (2003) a Carmen (2008). Jej domovskou scénou je Divadlo Ta Fantastika, ktorého je polovičnou spolumajiteľkou spoločne s producentom Petrom Kratochvílom. Tri roky účinkovala v titulnej postave muzikálu Johanka z Arku, za ktorú dostala Cenu Thálie 2000 v oblasti opereta a muzikál. 
Prvého českého Zlatého slávika jej udelili v roku 1996, ten najnovší - osemnásty - je za rok 2015.

Lucie Bílá na tlačovej konferencii v Bratislave Zdroj: SITA/Marko ErdLucie Bílá pár dní pred narodeninami na tlačovke ku koncertom Fifty Fifty

Za svoj najväčší doterajší úspech považuje speváčka dve vystúpenia na hudobnom festivale Pražská jar 1998. Podarilo se jej to ako prvej popovej speváčke v histórii tohto prestížneho podujatia. Prvý koncert mala s Pardubickou filharmóniou a dirigentom Douglasom Bostockom, druhý s Hudbou Hradnej stráže a Polície ČR pod taktovkou Libora Peška.

Na svojom konte má viac ako dve desiatky vydaných albumov a kompilácií. V októbri 2007 vydala úspešný štúdiový album Woman, v novembri 2009 ďalšiu štúdiovku s názvom Bang! Bang! V roku 2008 vyšiel záznam koncertu na CD+DVD pod názvom Lucie Bílá/Lucerna. V novembri 2010 to bol album Biele Vianoce Lucie Bílej, v marci 2011 album Duetá naBílo a v novembri 2011 pokračovanie Duetá naBílo 2. V novembri 2012 bol vydaný štúdiový album s názvom Modi, v októbri 2013 koncertné CD+DVD Biele Vianoce v Opere a vo februári 2014 album s názvom Recitál. V októbri 2014 vyšiel kompilačný trojalbum Diamond Collection.

V rokoch 2013 a 2014 absolvovala úspešné halové koncerty pre desaťtísíce divákov v Čechách aj na Slovensku pod názvom Černobílé turné a podľa jej tohtoročných plánov sa nezdá, že by po päťdesiatke plánovala zvoľniť tempo. O jej energii a vitalite sa môžeme presvedčiť už dnes a zajtra v Bratislave, ktorú v tomto období podľa vlastných slov považuje za svoj druhý domov.

Zdroj: SITA (o koncertoch) + Warner Music (o výberovke) + TASR (biografia)
Foto: SITA/Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Lucie Bílá