Na konci Pohody zaznieval z úst Michala Kaščáka niekoľko rokov prívlastok "najlepšia", tú tohtoročnú pre zmenu označil za "najsilnejšiu". V podstate v tom nie je až taký rozdiel, takže aj toto "nové" slovo na úvod nedeľného stretnutia s novinármi vyslovil s typickým úsmevom, vedomý si toho, že niečo podobné tvrdil aj o minulom ročníku a aj o tých predchádzajúcich.

V podstate je to ale celkom prirodzené - najsilnejšie je logicky vždy to, čo sme práve prežili a pre organizátorov festivalu predstavuje Pohoda profesionálne aj ľudsky najintenzívnejšie tri dni v roku. Vždy je však zaujímavé vypočuť si argumenty, ktoré v organizátoroch tento pocit pri tom ktorom ročníku vyvolávajú. Keď Michal Kaščák v nedeľu dopoludnia novinárom opäť raz povedal, že tento ročník bol preňho ten "NAJ", bolo jasné, že ide o subjektívne hodnotenie, zároveň však menoval niekoľko dôvodov, ktoré naozaj svedčia o výnimočnosti tohtoročného vydania festivalu. Okrem faktu, že festival bol vypredaný a jeho takmer bezproblémového priebehu, to boli najmä špeciálne koncerty a projekty, ako aj nadšené reakcie účinkujúcich, vrátane najväčších hviezd.

"Počas tohto ročníka sa udialo veľmi veľa výnimočných udalostí. Niektoré boli spojené so smutnými vecami, iné s fantastickými veselými zážitkami a niektoré s výnimočnými umeleckými spojeniami - takú vysokú koncentráciu exkluzívnych spoluprác a diel sme nikdy nemali. Výbornou správou pre nás bolo, že festival bol vypredaný a napokon prebehol bez problémov zo zdravotného i bezpečnostného hľadiska. Zo zhruba 300 programových okienok sa zrušili len tri. Pre nás však festival ešte pokračuje, keďže do konca týždňa bude prebiehať balenie," uviedol Kaščák na úvod tradične unaveno-uvoľnenej záverečnej tlačovky, kde festival spolu s ním hodnotili aj PR manažér Anton Repka a vedúci produkcie Michal Sládek.



Výnimočný prístup svetoznámeho Kronos Quartet

"Tento rok sa nám podarilo získať niekoľko interpretov, o ktorých sme sa zaujímali už veľmi dlho. Patril k nim napríklad Kronos Quartet, ktorého účasť na festivale je pre mňa jedným z najzaujímavejších a najhodnotnejších zážitkov môjho života. Nemyslím len samotný koncert, ale aj proces komunikácie, či to, ako sa oni samotní aktívne zapojili do vytvárania programu, čo je skutočne nevídaná záležitosť a považujem to za naozaj cennú životnú skúsenosť. Len v polovici júna začali skúšať nové dielo, ktoré zahrali vo svetovej premiére, čo je obrovská odvaha," uviedol šéf Pohody na margo toho, že slávne kvarteto počas sobotného koncertu premiérovo odohralo skladbu Kvarteto siahajúcich chápadiel z pera slovenského skladateľa Mira Tótha.

"Dostal som už prvé správy od zakladateľa skupiny Davida Harringtona, ktorý veľmi pozitívne hodnotil nielen samotný festival, ale aj dielo Mira Tótha. Podľa jeho slov si môžeme byť istí, že toto dielo budú hrať vo svete aj pri ďalších príležitostiach, čo je obrovská vec pre celú krajinu, keďže dielo mladého slovenského skladateľa bude hrať najvýznamnejšie a najslávnejšie teleso v tomto žánri na svete. Je to akoby The Rolling Stones poprosili Tomáša Slobodu, aby pre nich zložil pesničku," vyjadril sa Kaščák.

Rodriguez sa vrátil, Jamie Cullum by rád prišiel ako návštevník

Anton Repka prezradil, že tohtoročná Pohoda ponúkla nielen špeciálne vystúpenia, ale zároveň aj najväčšie umelecké produkcie v histórii a celkovo bol tohtoročný program zatiaľ najdrahší zo všetkých doterajších ročníkov. "V prípade The Chemical Brothers to bola najväčšia produkcia, čo sa týka vizuálnej šou. Obrovskú produkciu ponúkla aj St. Vincent a mali sme aj najviac ľudí na pódiu - takmer 300 počas otváracieho koncertu Slovenského komorného orchestra so speváckymi zbormi," uviedol PR manažér, ktorý už dostal aj niekoľko mailových reakcií od zahraničných účinkujúcich. Tie však organizátori dostávali aj osobne priamo na festivale. Napríklad tour manažér Chemical Brothers osobne ocenil skvelú prácu tzv. stage-handov (ľudia pracujúci na prestavbách pódia). "Chcel nám ich 'ukradnúť' na ďalšie festivalové koncerty kapely," prezradil Repka.

"Nezvykneme navštevovať umelcov v artist zóne. Nechodíme sa tam s nimi rozprávať alebo fotiť. Je to ich priestor a nie každý má o to záujem, čo plne rešpektujeme. Mali sme však príležitosť stretnúť sa s najväčšími menami v backstagei, pretože nás o to požiadali ich agenti. Pomerne dlho sme sa rozprávali napríklad s The Chemical Brothers, až sme sa dostali k veciam, ktoré sa ani netýkajú hudby. Fantastický pocit som mal aj pri stretnutí s Rodriguezom. Zoznámil som sa aj s jeho rodinou, keďže jeho najužší tím tvoria jeho dcéra, zať a vnučka a všetko sú to veľmi milí ľudia, ktorí si od nás nechceli vziať zadarmo festivalový merch, ale naliehali na tom, že si ho kúpia, na čo sme, samozrejme, nepristúpili," povedal s úsmevom riaditeľ podujatia.

V tej chvíli ešte netušil, čo sa stane necelé dve hodiny po skončení tlačovej konferencie. "Sixto Rodriguez bol na polceste z hotela na letisko Viedeň, keď svojho slovenského šoféra poprosil, aby sa otočil a išiel naspäť. Chcel byť ešte chvíľu na Pohode a osobne nám poďakovať za skvelý festival. Vyše hodinu sme sa bavili o hudbe, živote a zahral nám aj na gitare. Jeho koncert patril medzi vrcholy Pohody 2018 a v nedeľu pred 14:00 sa stal posledným účinkujúcim, ktorý opustil náš areál. Samotný Rodriguez vyhlásil, že sa chce čo najskôr vrátiť na Slovensko a zahrať si tu," informovali dodatočne organizátori.

Rovnako sa počas svojho pobytu na festivale vyjadril aj anglický hudobník a spevák Jamie Cullum, ktorý dokonca vyhlásil, že by na Pohodu rád prišiel aj ako návštevník, nielen ako účinkujúci. Tím jedného z najväčších prekvapení tohto ročníka, anglického speváka Charlieho Winstona, zase povedal, že na budúci rok pošlú na Pohodu autobus s organizátormi festivalov, aby videli, ako sa to robí.

Charlie Winston, Pohoda 2018 Zdroj: Martina MlčúchováCharlie Winston - viac fotiek z Pohody 2018

Zaujímavý príbeh organizátorov sa začal aj s austrálskym spevákom a šoumenom Donnym Benétom, ktorý sa predstavil na podujatí až dva razy. "Donny Benét je umelec, ktorý je v rámci sveta takmer neznámy. To, čo sa dialo počas jeho dvoch koncertov, bol pre mňa jeden z veľkých životných hudobných zážitkov. Za jeho produkciou je veľa rozumu, nadhľadu či sebairónie. Pripravujeme s ním slovenské turné. Povedal som mu, že z kapely Lola Marsh sa nám podarilo spraviť u nás hviezdu a predpokladám, že uňho to bude ešte raketovejší nástup," uviedol Michal Kaščák.

Ešte čistejší areál a dôraz na ekológiu

Organizátori vyzdvihli aj ekologickú stránku podujatia. V areáli bolo napríklad tento rok 140 dobrovoľníkov starajúcich sa len o to, aby ľuďom ukazovali, ako správne separovať odpad. Nielen preto bol však areál ešte čistejší ako v minulosti, hoci latka bola v tomto smere na Pohode vždy nastavená vysoko. Organizátori sa však tentoraz rozhodli zájsť v starostlivosti o areál ešte ďalej a tak manažment upratovania a čistoty areálu vzali do vlastných rúk. V minulosti sa o to starala externá firma. "Manažment a koordináciu rôznych subjektov a tímov sme si vzali pod seba, čo paradoxne pre nás znamenalo menej stresu a oveľa väčší prehľad," uviedol Kaščák.

Michal Sládek dodal, že všetky čísla spojené s ekologickými aktivitami ešte nie sú k dispozícii, no určite došlo oproti minulému roku k ďalšiemu pokroku v tomto smere. Pohoda bola v januári na European Festival Awards ocenená ako najekologickejší festival a to organizátorov motivovalo zamerať sa na inovácie v tejto oblasti ešte viac. V areáli ste tak našli aj vákuové toalety, ktoré oproti klasickým využívajú menej vody, viac sa tiež využívala solárna energia a jedlo sa podávalo iba v kompostovateľných riadoch.

Budúci rok chcú zlepšiť príchod na festival

Michal Kaščák počas tlačovej konferencie potvrdil, že budúci ročník Pohody sa bude konať v termíne od 11. do 13. júla 2018. Zatiaľ neboli zverejnené žiadne mená, napriek tomu sa už počas festivalu predali tisícky vstupeniek v Pohoda shope. "Tento rok sme výnimočne už niekedy na jar poslali prvé ponuky, pretože sme boli vyzvaní k takémuto kroku. Týkalo sa to tých gigantických mien, pri ktorých je ale malá šanca, že nám to vyjde, pretože konkurencia je obrovská. Našťastie my nie sme festivalom, ktorý by staval iba na veľkých menách," povedal Kaščák. Minulý rok pri rovnakej príležitosti hovoril aj o tom, ako sa booking umelcov každým rokom posúva, no teraz priznal, že on sám stále preferuje nový ročník riešiť až po tom, ako sa skončí aktuálny. "Potrebujem získať novú energiu, nadšenie, spätnú väzbu," povedal Kaščák a to sa deje práve na festivale.

Zároveň prezradil, na čo sa chcú budúci rok viac zamerať z hľadiska samotnej organizácie podujatia. "Už teraz vieme, že budeme realizovať nejaké zmeny, ktoré sa budú týkať napríklad príchodu ľudí na festival. V tomto roku to považujeme za zrejme jedinú vec, ktorú by som dokázal sám sebe alebo nám mierne vytknúť. Nepočítali sme s tým, že si ľudia nerozložia príchod na festival na dlhší časový úsek. Z môjho pohľadu pritom máme veľmi veľkoryso pripravený časový rámec od otvárania jednotlivých zón festivalu až po začiatok prvého koncertu," objasnil a na záver poďakoval sa návštevníkom i celému tímu za ďalší skvelý ročník Pohody.

Prečítajte si naše reportáže z jednotlivých dní Pohody 2018:

Chemical Brothers ovládli prvý deň Pohody, festival začal veľkým návalom

Piatok na Pohode: Jemný dážď a program plný silných žien na čele so St. Vincent

Hlas LP sa niesol celým letiskom, sobota na Pohode však ponúkla oveľa viac

Zdroj: Hudba.sk + SITA
Foto: TASR - Radovan Stoklasa