Detroitský raper Eminem vydal v stredu 3. júla nový singel Tobey spolu s kolegami Big Seaom a Babytronom. O dva dni neskôr mal k nemu zverejniť krvavý videoklip. Napokon sa jeho premiéra nečakane oddialila a netrpezliví fanúšikovia boli nútení ešte pár dní vydržať. Raper sa na sociálnej sieti ospravedlnil, že video ešte nie je dostatočne pripravené.

Spolu s ďalšou krátkou ukážkou avizoval Eminem nový termín premiéry, ktorá sa napokon uskutočnila v pondelok 8. júla. Pieseň začína odkazom na filmového predstaviteľa Spider-Mana Tobeyho Maguirea, ktorého uhryzol pavúk. A Eminema? Koza. Týmto vyjadrením reaguje na označenie GOAT, ktorým ho častujú fanúšikovia. V doslovnom preklade z angličtiny je to koza, ale hlavne ide o skratku Greatest Of All Time – najlepší (raper) všetkých čias.

Nebol by to Eminem, keby vydanie nového singla nesprevádzala kontroverzia. V priebehu tohto týždňa najprv zverejnil hororový trailer zachytávajúci príchod dieťaťa, z ktorého sa vykľul démon. V pesničke zase reaguje na večný súboj medzi rapermi, ktorí spochybňujú jeho miesto medzi nimi len na základe farby jeho pleti. Otvorene rieši aj nedávnu kritiku priekopníka hip-hopu Melle Mela, ktorý spochybňoval Eminemovo postavenie v hip-hopovej kultúre. A napokon vo videu režírovanom Coleom Bennettom zabije v maske Jasona Voorheesa (postava z hororovej serie Piatok trinásteho z osemdesiatych rokov) svoje alter ego motorovou pílou.

Tobey je už štvrtou spoluprácou Eminema a Big Seana, pre ktorého ide o pomyselné uzavretie kruhu. Eminemov album The Slim Shady bol totiž pre 36-ročného rapera prvým hudobným nosičom, ktorý si kúpil za vlastné peniaze. Ďalej na sociálnej sieti uviedol, že v tom čase nevedel, že bude mať k Eminemovi tak blízko. Nová spolupráca je pre neho pripomienkou toho, že aj to, čo sa zdá byť nereálne, sa môže stať skutočným.

Producentmi piesne sú Car!ton, Cole Bennett, Daniyel, Eminem, John Nocito a Marvy Ayy. Druhý singel prichádza tesne pred Eminemovým očakávaným dvanástym štúdiovým albumom The Death of Slim Shady (Coup De Grâce), ktorý vyjde 12. júla. Očakáva sa, že album bude rozlúčkou s Eminemovým alter egom Slim Shadym.

Text: Hudba.sk (zdroj: Pitchfork.com)