Legendárny hudobník Marián Varga nedávno oslavoval životné jubileum. Ako informujú overené zdroje, dnes podľahol dlhotrvajúcim zdravotným problémom, medzi ktorými bola aj rakovina. Zomrel vo veku 70 rokov.

Marián Varga patril medzi najväčšie osobnosti slovenskej hudby a kultúry. Jeho prínos nemožno merať len počtom predaných albumov, ale najmä množstvom hudobníkov, ktorých svojou tvorbou ovplyvnil. V tomto smere patrí do úzkej skupiny velikánov a absolútne originálnych zjavov slovenskej hudby, ktorej členmi sú aj Dežo Ursiny a Jaro Filip. Ďalšiu podobne zásadnú skladateľskú osobnosť, ako boli oni traja, by sme u nás hľadali ťažko.

Obdivovali ho jeho súputníci, no jeho tvorba sa aj pre ďalšie generácie umelcov stala jedným z hlavných referenčných bodov a dôkazom o jedinečnosti slovenskej hudby v ére socialistického Československa. Tak ako každý začínajúci ambiciózny umelec, aj on sa spočiatku inšpiroval u zahraničných vzorov. Jeho osobitosť však spočívala v tom, že to neboli len vzory rockové.

Stal sa súčasťou populárnej hudby, no zároveň bol naďalej hlboko ponorený aj v klasike, s ktorou ako konzervatorista začínal, takže oba svety prirodzene prepájal. Vďaka tomu si vytvoril vlastný nenapodobiteľný, a v extrémnych polohách neskoršej kariéry pre mnohých aj nepochopiteľný štýl. Nebyť neslobodného režimu, s veľkou pravdepodobnosťou by mal so svojím talentom otvorené dvere k poslucháčom odvážnej a nekonvenčnej hudby na celom svete.

Od pesničiek k experimentom a naspäť

Narodil sa 29. januára 1947 a od šiestich rokov navštevoval ľudovú školu umenia, neskôr bol žiakom Bratislavského konzervatória, kde študoval tri roky hru na klavíri u Romana Bergera a kompozíciu u Andreja Očenáša. Štúdium však nedokončil a v lete 1967 sa stal členom skupiny Prúdy. S ňou nahral v decembri 1968 v štúdiu Československého rozhlasu v Bratislave dnes už kultový album Zvonky, zvoňte (1969). Varga je autorom alebo spoluautorom deviatich z 12 skladieb.

Po vydaní albumu zo skupiny odišiel a na jeseň 1969 založil prvú art-rockovú kapelu v Československu, Collegium Musicum. Inšpiráciou pre neho bola anglická progresívna rocková skupina The Nice, keď si pozrel jej koncert v Prahe. Prvými nahrávkami skupiny boli v júli 1970 skladby Hommage á J. S. Bach a Ulica plná plášťov do dažďa. Nahrávali ich v štúdiu rozhlasu v Brne a vyšli na etikete vydavateľstva Panton ako prvá EP platňa. V roku 1971 vydali prvú LP platňu Collegium Musicum.


Od tohto obdobia repertoár skupiny pozostával prevažne z inštrumentálnych kompozícií - interpretácií skladieb autorov klasickej hudby Bartóka, Haydna či Stravinského, ale aj vlastných skladieb, ktorých autorom bol práve Varga. Ešte v závere roku 1971 nahrali dvojalbum Konvergencie. Priebežne sa Varga venoval aj piesňovej tvorbe, v spolupráci s Pavlom Hammelom vydali päť albumov, medzi nimi Zelená pošta (1972) a Na druhom programe sna (1977).

Okrem toho tvoril aj scénickú hudbu k viacerým televíznym a divadelným inscenáciám. Je tiež autorom hudby k filmom Dušana Trančíka Amulet, Iná láska, Štvrtý rozmer, Víkend za milión. Spolu s Hammelom zložili hudbu do prvého slovenského muzikálu Cyrano z predmestia, ktorý mal premiéru 8. októbra 1977 na Novej scéne v Bratislave.

V roku 1979 sa zostava Collegia Musica rozišla. V ďalšom období existovala táto skupina iba ako príležitostná štúdiová formácia a Varga sa rozhodol pre sólovú dráhu. V poslednom období je známa jeho spolupráca aj koncertná činnosť s Moyzesovým kvartetom. Z jeho albumov po roku 2000 to sú Solo In Concert (2003), kompilácia Hommage á Marián Varga (2003) Marián Varga & Moyzesovo kvarteto (2006), CD a DVD Speak, Memory (2010). V novembri 2011 vyšiel album Marián Varga a Noneto.

Seriál článkov o tvorbe Mariána Vargu, ktorého štvrtý diel pripravujeme:

Sloboda, plodnosť, novátorstvo: Raná tvorba Mariána Vargu fascinuje dodnes

Všestranný Marián Varga vytvoril nesmrteľné perly najmä počas normalizácie

Vargove roky 1981 - 1993: Experimenty, pochmúrnosť a rozlúčka s piesňami


Pred mesiacom bol na Pohode, ďalšia koncertná pocta už bude bez neho
     
Prezident Andrej Kiska mu 13. januára 2015 udelil vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za prínos pre slovenskú kultúru v oblasti hudobného umenia. Krištáľové krídlo za celoživotné dielo dostal tohto roku 29. januára, v deň svojich 70. narodenín. 19. apríla sa vo veľkej sále bratislavského Istropolisu konal slávnostný jubilejný koncert s názvom Marián Varga 70. V programe vystúpili Prúdy & Pavol Hammel aj Collegium Musicum v zostave Fedor Frešo, František Griglák, Vladislav Šarišský, Cyril Zeleňák, Dušan Hájek, Rasťo Vacho, Peter Preložník. Hosťami koncertu boli David Koller, Miroslav Žbirka, Michael Kocáb, Janko Lehotský, Sima Martausová, Michal Kaščák, Andrej Šeban, Jozef Lupták, Longital, Silencio Club, Queer Jane a Pjoni.

Prečítajte si: Marián Varga na veľkolepej oslave sedemdesiatky obdaroval gratulantov

Poctu mu vzdali aj Jozef Lupták a priatelia (Svetlík, Baran, Ruman, Máliková) v júli na festivale Pohoda. Práve tam ho mohli fanúšikovia vidieť poslednýkrát na verejnosti. Svojou účasťou vtedy prekvapil aj samotných organizátorov a protagonistov koncertu, keďže sa vedelo o jeho zhoršujúcom sa zdravotnom stave. Jozef Lupták chystá ďalšiu koncertnú poctu legendárnemu umelcovi na jeseň v rámci svojho festivalu Konvergencie, ktorý nazval práve podľa najslávnejšieho albumu skupiny Collegium Musicum. Koncert pre Mariána Vargu sa uskutoční v nedeľu 24. septembra o 17:00 v Slovenskom rozhlase.

RTVS ho pripomenie v televíznom aj rozhlasovom vysielaní

Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska pripravil po správe o úmrtí Mariána Vargu mimoriadne zmeny v programe. Televízna Dvojka dnes večer o 20:10 uvedie umelcov potrét v dokumentárnom filme Obyvateľ vlastného ostrova a následne (o 21:10) do vysielania zaradí záznam zo spomínaného jubilejného koncertu Marián Varga 70.
 
Rádio Slovensko zaradilo do dnešného večerného vysielania (po 20:00) archívny rozhovor s Mariánom Vargom, mimoriadne upraví aj tému na večer a už od 17:00 sa bude venovať spomienke na Mariána Vargu. Prvá rozhlasová programová služba RTVS tiež upraví hudobný playlist a do každej hodiny zaradí skladbu, na ktorej sa podieľal. Jeho osobnosti bude venované aj dnešné vydanie relácie K veci po 18:15.

Rádio Devín dnes o 18:30 odvysiela reláciu Rubikon na tému fenoménu Collegium Musicum. Mariánovi Vargovi bude vo vysielaní Devína patriť aj štvrtkové ráno, o 8:00 rádio uvedie rubriku Dnes počúvame Vargu, následne odvysiela časť z cyklu Pocta Mariánovi Vargovi. Vo štvrtok o 19:00 Devín odvysiela premiéru Folkfóra venovaného tvorbe Mariána Vargu, reláciu pripravuje Soňa Horňáková. V piatok v prúdovom vysielaní počas relácií Ranné ladenie, Ars musica či Ars rádio Rádio Devín prinesie spomienky ľudí, ktorí Mariána Vargu osobne poznali a spolupracovali s ním. V piatkovom vydaní relácie Ars Musica bude na Mariána Vargu spomínať slovenský hudobník Jozef Lupták, v relácii tiež zaznejú úryvky z rozhovoru, ktorý s ním pri príležitosti jeho 70. narodenín pripravila Meška Puškášová.

Rádio Regina pripravuje dnes o 20:00 záznam koncertu k 70. narodeninám Mariána Vargu, počas zajtrajšieho dňa prinesie viacero publicistických príspevkov, venovaných jeho osobnosti. Rádio_FM si Mariána Vargu pripomenie v špeciálnom fíčri a v jeho vysielaní odznie aj Vargova tvorba v interpretácii Radio Bandu v zostave s hudobníkmi ako Radovan Tariška, Peter Lipa, Eugen Vizvári a ďalšími, ktorí mu vzdali hold počas tohtoročného Radio_Head Awards Festivalu.


TIP: Vypočujte si playlist s tvorbou Mariána Vargu, ktorý pri príležitosti jeho 70. narodenín v januári zostavil hudobník a publicista Vlado Nosáľ.



Text: Hudba.sk (zdroj: TASR, archív)
Foto: TASR - Martin Baumann

Súvisiaci interpreti: Marián Varga