Rok 2015 sa pre skupinu Lavagance niesol v znamení osláv 10. výročia existencie. Vo štvrtok 12. novembra - uprostred aktuálneho Halfway To The Grave Tour - odohrá kapela novinky aj staršie hity na svojej najväčšej tohtoročnej špeciálnej párty spojenej s koncertom v bratislavskom klube LOFT!.

Oslavy svojich 10. narodenín zahájila skupina Lavagance v máji tohto roka, keď vydala chytľavý singel Make Me Smile s videoklipom nakrúteným v Moskve. Len o pár dní na to prišlo na rad vydanie najnovšieho albumu Halfway To The Grave (recenzia), ktorý mapuje dlhých šesť rokov hudobného vývoja kapely. Ako jej členovia priznávajú, sotva vydali spomínaný album, už sa im začali v zásuvkách hromadiť nápady na ďalší, a tak rozlúčka s prvou desaťročnicou je zároveň vítaním tej nadchádzajúcej. Lavagance sa preto rozhodli usporiadať špeciálnu oslavu hudobného jubilea.


Nebude to však žiadna tajná oslava či súkromný večierok len pre vyvolených. "Vo štvrtok oslávime ako sa patrí naše 'kulatiny' - 10 rokov na scéne! Bude žúrka do rána, bude torta, budú Fresh Out Of The Bus a Junáci, budú všetci tí, ktorých máme radi, a preto samozrejme očakávame i vás, nech si to spolu užijeme. Vidíme sa 12. novembra v Lofte!," odkazujú fanúšikom tvorcovia hitov Gabriel a Princess Of The Light, ktorými sa v posledných rokoch dostali aj do éteru slovenských rádií.

"Návštevníci bratislavského koncertu sa môžu tešiť nielen na živé verzie a prierez našej desaťročnej tvorby, ale aj na kvalitné predkapely a na pár hostí, ktorí hosťovali na našom ostatnom albume. Bude to veľké stretnutie fanúšikov a priateľov kapely," pozývajú Lavagance.

Vstupenky: Predpredaj.sk

Oslavy s fanúšikmi sú pritom už v plnom prúde - bratislavský koncert je ôsmou zastávkou aktuálnej koncertnej šnúry. "Sme radi, že môžeme na tomto turné opäť tešiť ľudí, ktorí na naše koncerty radi chodia a ktorých je príležitosť opäť stretnúť. Zároveň nás tešia stále prichádzajúce nové tváre a nové pozitívne reakcie od ľudí, ktorí nás vidia prvýkrát. Tešíme sa, že máme fanúšikov rôznych vekových kategórií i hudobných smerov, že sa na našich koncertoch môžeme tešiť z mladých ľudí i starých hardcorákov či generačne starších hudobných fajnšmekrov," hodnotí kapela doterajší priebeh turné.


Priestor pre nové objavy

Jednou z predkapiel v hlavnom meste budú Junáci. "S Lavagance sme v rámci turné Halfway To The Grave absolvovali koncert v Brezne, ktorý dopadol nad očakávania nás všetkých, atmosféra bola výborná, prišlo veľa ľudí a my sa veľmi tešíme z toho, že absolútne akceptovali našu vlastnú tvorbu. Máme nadštandardný vzťah, čo bolo na našom vystúpení v Brezne iste cítiť," pochvaľujú si spoluprácu s Lavagance. "Na bratislavský koncert sa veľmi tešíme, momentálne pripravujeme program a máme aj jedno špeciálne prekvapenie, o ktorom zatiaľ nebudeme hovoriť. Tí, ktorí prídu, uvidia..."

Ďalším hosťom večera bude mladé nitrianske zoskupenie Fresh Out Of The Bus, ktoré taktiež po boku Lavagance nevystúpi prvýkrát. "Nášho spoločného koncertu s Lavagance sa už nevieme dočkať! Keďže sa dožili desiateho roku života, znamená to, že nemusia ísť spinkať hneď po večerníčku, a teda ich krásne jubileum hodláme osláviť, ako sa patrí. Každý s rovnakým úmyslom je vrelo vítaný!" odkazuje fanúšikom kapela, ktorá predstaví svoj eponymný album - jeden z najlepších debutov tohto roka na slovenskej scéne.

A ako vidia Lavagance svoju hudobnú budúcnosť a vývoj? "Tešíme sa zo všetkých chvíľ, ktoré sme spolu strávili za tých desať rokov a veríme, že bude aj ďalších desať. Ťažko povedať, ako bude vyzerať naša hudba o ďalších desať rokov. Hádam bude odrážať všetko, čo v nás je a bude inspirovať ľudí. Hudba nemá hranice, jednoducho existuje a vibruje, a my vibrujeme s ňou, nevedno kam..."

Zostávajúce koncerty Halfway To The Grave Tour 2015:

12. novembra - Bratislava, LOFT! - vstupenky
13. novembra - Martin, Mestská scéna
26. novembra - Nitra, Music a cafe
28. novembra - Trnava, Music a cafe
05. decembra - Námestovo, Baron Pub
19. decembra - Prievidza, Piano Club

Vypočujte si album Halfway to the Grave na Deezeri:



Informácie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová zo Soul For Show. Článok bol upravený redakciou

Foto: Peter Spurny

Súvisiaci interpreti: Lavagance