V anglickom meste Birmingham sa 21. a 22. januára uskutoční vedecká konferencia o nemeckej elektronickej skupine Kraftwerk. Usporiadateľom prvého podobného podujatia je Univerzita Aston.

Vstupenky na sympózium, ktoré ponesie názov Industrielle Volksmusik for the Twenty-First Century: Kraftwerk And The Birth Of Electronic Music In Germany (v preklade Industriálna ľudová hudba pre 21. storočie: Kraftwerk a zrod elektronickej hudby v Nemecku, pozn. SITA), si záujemcovia môžu zakúpiť na webstránke univerzity za 20 britských libier. Na podujatí bude prednášať aj Wolfgang Flür, ktorý bol členom formácie v rokoch 1973 až 1987.

Obsadili berlínske múzeum

Legendárna skupina v týchto dňoch finišuje sériu ôsmich koncertov v Berlíne, ktorú odštartovala v pondelok 5. januára. Kraftwerk počas retrospektívnych večerov odohrajú skladby z ôsmich albumov. Dopredu vypredané koncerty sa konajú v berlínskom múzeu moderného umenia, Neue Nationalgalerie, ktoré je inak pre plánovanú rozsiahlu rekonštrukciu od 1. januára pre verejnosť uzavreté. Obdobnú sériu ôsmich koncertov už Kraftwerk odohrali na dvoch miestach - v newyorskom Múzeu moderného umenia (2012) a v londýnskom múzeu moderného umenia Tate Modern (2013).

Ako prvé odohrali členovia formácie v Berlíne skladby z prelomového albumu Autobahn, ktorý vydali v roku 1974. Predstavitelia štvorčlennej formácie v jednodielnych obtiahnutých kostýmoch stáli na pódiu v tradičnom rozostúpení pri stojanoch na počítače a ďalšie elektronické zariadenia. Vzadu na pódiu sa na obrovskom plátne premietali v štýle počítačovej hry zábery ciest a železníc. Na Slovensku sme ich mohli prvýkrát naživo vidieť minulý rok na Pohode (reportáž).

Projekt Kraftwerk založil v roku 1970 Ralf Hütter so svojím niekdajším kolegom Florianom Schneiderom v ich spoločnom štúdiu Kling Klang v nemeckom Düsseldorfe. Vďaka revolučným elektronickým "zvukovým maľbám" a hudobným experimentom s nahrávkami a syntetizátormi získali Kraftwerk v priebehu pár rokov medzinárodné uznanie. Medzi ich albumy patria Kraftwerk (1971), Kraftwerk 2 (1972), Autobahn (1974), Radioaktivität (1975), Trans-Europe Express (1977), Die Mensch Maschine (1978), Computerwelt (1981), Electric Cafe (1986), Tour de France Soundtracks (2003) a iné. Minulý rok sa predstavili na festivale Bažant Pohoda.  

Zdroj: SITA, TASR
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Kraftwerk