Od pondelka 8. januára je jedna z parížskych ulíc oficiálne nazvaná podľa britskej hudobnej ikony Davida Bowieho. Osem rokov po jeho smrti ide o prvú poctu tohto druhu.

Ulica Rue David Bowie sa nachádza v 13. obvode francúzskej metropoly na ľavom brehu rieky Seina. Približne 50 metrov dlhá trieda bola dosiaľ známa iba pod technickým označením "VoieDZ/13" a bola vytvorená len nedávno v rámci rozsiahlej prestavby štvrte, ktorá zahŕňa aj komplex Francúzskej národnej knižnice.

"Nech žije rock, nech žije pop, nech žije David Bowie a nech žije Paríž," povedal starosta 13. obvodu Jérome Coumet pri slávnostnom odhalení nového označenia ulice. Coumet, ktorý sám fanúšikom Bowieho, predstavil túto myšlienku už začiatkom roka 2020 a ešte v tom istom roku získal súhlas od mesta Paríž.

Ulica Davida Bowieho v Paríži, 8.1.2024 Zdroj: AP Photo/Christophe Ena

Prečo v Paríži?

Ulicu premenovali pri príležitosti Bowieho nedožitých 77. narodenín, pričom o žiadnej ulici oficiálne pomenovanej po tomto britskom spevákovi a skladateľovi doposiaľ nie je záznam nikde inde na svete. Paríž pritom zohrával v Bowieho živote menej významnú úlohu ako Londýn, Berlín, New York či Los Angeles.

Napriek tomu je s týmto mestom a Francúzskom ako takým spojených niekoľko zaujímavých skutočností. Okrem toho, že Bowieho vizuálny štýl bol ovplyvnený francúzskou avantgardnou divadelnou kultúrou, v roku 1973 nahral svoj siedmy album Pin Ups, pozostávajúci výlučne z coververzií (napr. skladieb od Pink Floyd, The Who, PrettyThings, The Yardbirds či The Kinks) na zámku Chateau d'Hérouville, ktorý sa nachádza neďaleko Paríža. Portál Sky News tiež pripomenul, že Francúzsko bolo prvou zahraničnou krajinou, kde Bowie v roku 1965 vystupoval.

Ulica Davida Bowieho v Paríži, 8.1.2024 Zdroj: AP Photo/Christophe Ena

S Parížom bol spojený aj hudobníkov súkromný život. Jérome Soligny, ktorý o spevákovi napísal životopis, uviedol, že práve vo francúzskej metropole Bowie vyznal lásku topmodelke Iman na lodi na rieke Seina. Pár sa zosobášil v roku 1992, ich dcéra Alexandria Zahra Jones sa narodila v roku 2000.

David Bowie zomrel 10. januára 2016 na rakovinu pečene. Bol jedným z najvplyvnejších a najpredávanejších hudobníkov 20. storočia.

Zdroj: TASR (AFP), Hudba.sk edit