Medzinárodne rešpektovaný slovenský dídžej a producent Jimmy Pé vydal v prvých mesiacoch pandémie v krátkom čase dve EP nahrávky Street Circus a Gargantua, no v roku 2021 o ňom už bolo počuť menej. Výnimkou bol jeho remix skladby Keď padal sneh skupiny Fallgrapp, ktorý sa pravidelne hrával na vlnách Rádia_FM.


Teraz sa Jimmy Pé pripomína s novým klubovým singlom s príznačným názvom Pé Is Not Dead!. Rovnako ako spomínané EP Street Circus (2020), aj novinka vychádza na značke Slow Roast Records, ktorej zakladateľom a majiteľom je známy turntablista a producent DJ Craze. Úderný track odkazujúci na éru tzv. bloghausu (klubové hnutie z prelomu nultých a “desiatkových” rokov) v sebe nesie prvky žánrov ako bass-house a electro house na štýl Mr. Oiza. Nejde však o žiadne retro a na kvalitnom klubovom soundsystéme zaručene odpáli nejeden dekel.

Nostalgickú atmosféru, ktorá mnohým pripomenie časy nekonečných žúrov, na ktoré ste možno počas pandémie už aj zabudli, umocňuje videoklip plný neónových svetiel, starých elektrospotrebičov, audiokaziet, tlačítkových mobilov a outfitov ako z hlbokých 90. rokov. Interiér, v ktorom mladý filmársky talent Simon Seriš (Saymon Production) videoklip nakrúcal, ako aj účinkujúce postavy na čele so samotným Jimmym a jeho drsnou kumpánkou (stvárnila ju spisovateľka Táňa Lucká), by sa určite nestratili ani v kultovom filme Trainspotting.

Samotný autor klipu však spomína iné filmové vzory - režisérov ako David Lynch, Quentin Dupieux (Mr. Oizo), Lars von Trier, Gaspar Noe alebo Nicolas Winding Refn. "Čo sa týka obsahu klipu, mám rád bizarné postavy a situácie. Použitie objektívu fisheye a blízkych záberov na tváre je inšpirované filmom Requiem za sen od režiséra Darrena Aronofskeho. Trainspotting mám veľmi rád, ale jediná inšpirácia z neho pri tomto klipe je color grading, teda nafarbenie klipu. Človeka prirodzene ovplyvňuje to, čo ho najviac baví, v mojom prípade je toho veľa, ale verím, že v konečnom dôsledku ide o samostatné dielo," hovorí Saymon.

Ako naznačuje bizarný príbeh klipu, dvom z troch poslucháčov novinky Pé Is Not Dead! budú pri vypočutí krvácať uši. Do ktorej skupiny patríte? Ak sa vám singel páči, môžete ho počúvať aj na streamovacích službách.


Jimmy Pé si získal uznanie na svetovej klubovej scéne vďaka svojmu energickému a "špinavému" zvuku, ktorý charakterizujú freneticky posekané beaty a vokály ale aj skladby unikátne oscilujúce medzi melanchóliou a eufóriou. Svoje tracky tvorí v rôznych subžánroch elektronickej hudby, experimentuje s bass music, houseom, ale aj hip-hopovými beatmi.

Svojou tvorbou zaujal popredných producentov súčasnej klubovej elektroniky ako sú The Gaslamp Killer, Flying Lotus, Baauer, DJ Craze, Tokimonsta, UZ, Lefto, Daedelus, A-Trak, Alison Wonderland a ďalších, ktorí jeho tracky zaradili do svojich setov. Na jednom pódiu si zahral s hviezdami ako Hudson Mohawke, Four Tet, Thundercat či Dorian Concept a predstavil sa v kluboch v Indii, Číne a po celej Európe. Roztancoval tiež fanúšikov na festivaloch ako Sziget, Outlook, Liverpool Sound City, MENT Ljubljana, Colours of Ostrava a viackrát vystúpil aj na najväčších domácich hudobných podujatiach Pohoda, Grape a Uprising.

Medzi jeho ďalšie úspechy patrí cena Radio_Head Award v kategórii Elektronická hudba za EP Fake Fantasy (2015) a zaradenie do zoznamu najúspešnejších mladých Slovákov 30 pod 30 v magazíne Forbes za rok 2018. Jeho tvorba vychádza okrem domáceho vydavateľstva Gergaz aj na svetových značkách Slow Roast Records, Quality Good Records a Saturate Records.


V roku 2022 plánuje Jimmy Pé vydať novú EP nahrávku. Čakanie si môžete skrátiť sledovaním záznamu z Jimmyho šou na Pohode on the Ground 2021.


Text: Ghostwriter PR (Hudba.sk edit)