Kým na divadelných doskách si Katarziin a Pjoniho soundtrack k dráme Antigona získal publikum, ale aj odbornú verejnosť, ktorá im udelila prestížne divadelné ocenenie Dosky, v slovenských kluboch boli ohlasy vlažnejšie. Album Antigona je napriek tomu pre Katarziu veľkým posunom v kariére. V júli ho spolu s Pjonim predstavia aj na Sónar festivale.

Katarziina Antigona, na ktorej sa ako producent výrazne podieľal Jonatán Pastirčák alias Pjoni, v sebe nesie kus kontroverzie. Vychádza zo Sofoklovej tragédie, no zároveň aktuálnym jazykom kritizuje súčasnú spoločnosť a dianie v krajine na politickej scéne, ale aj mimo nej.

"Nemenia ma projekty, ale životné situácie a to, čo potom skladám, je následok. Hudba môže a nemusí byť obrazom spoločnosti, každý si ju môže robiť ako chce. Neoľutovala som zatiaľ nič, čo som v živote urobila, budem sa rada zapájať ešte aktívnejšie," hovorí Katarzia.

Náročná hudba, ťažšia cesta k poslucháčovi

Pre speváčku znamená Antigona ďalší posun, v ktorom mieni pokračovať. A to aj napriek tomu, že pri tomto albume pocítila, že náročnejšia hudba si hľadá cestu k poslucháčovi o niečo ťažšie.

"Zdá sa mi, že Antigonu viac pochopili ľudia v Prahe a Brne ako na Slovensku, čo sa týka účasti na klubových koncertoch. Podľa mňa je tento set pre Slovákov ešte trochu príliš tvrdý oriešok, ale sme vďační tým divákom a poslucháčom, ktorí to vnímali," konštatuje hudobníčka.

Prečítajte si rozhovor: Katarzia: Antigona je terapeutický album pre citlivých ľudí


Do Barcelony vďaka končiacej Red Bull Music Academy

Divácky záujem o slovenskú časť turné sa síce nevyrovnal úspechu jej koncertov k predchádzajúcemu albumu Agnostika (2016), no na druhej strane Antigona Katarzii otvorila úplne nové dvere. Svedčí o tom pozvanie od prestížneho španielskeho Sónar festivalu, kde sa spolu s Pjonim predstavia ako vôbec prví hudobníci zo Slovenska.

"Ideme tam vďaka nemeckej crew Red Bull Music Academy (RBMA), ktorú som absolvovala. Z minuloročných 60 participantov nás vybrali asi päť, ktorí pôjdu na Sónar," hovorí speváčka a skladateľka, vlastným menom Katarína Kubošiová. Album Antigona pritom oficiálne vydala až po tom, ako sa konala akadémia, na ktorej kvôli chorobe mohla pobudnúť len pár dní.

Napriek tomu tím RBMA naďalej sledoval jej tvorbu a aktivity, vďaka čomu ju v tvrdej konkurencii talentov z celého sveta odporučili na Sónar ako jeden z horúcich objavov. Šťastím v nešťastí je aj fakt, že Katarzia stihla účasť na RBMA v jej poslednom ročníku. Len pred pár dňami totiž spoločnosť Red Bull oznámila, že akadémia po dvadsiatich rokoch objavovania a podporovania nových talentov končí.

Festival Sónar, ktorý sa uskutoční v Barcelone od 18. do 20. júla, patrí medzi najlepšie európske festivaly na poli elektronickej a mestskej hudby. Medzi zatiaľ potvrdenými hviezdami 26. ročníka sú veľké mená elektronickej scény ako Disclosure, Underworld, Four Tet, Kaytranada, Paul Kalkbrenner či Arca, ale aj raperi A$AP Rocky, Skepta, Vince Staples a ďalší.


Vypočujte si celý album Antigona na Deezeri:



Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Martina Mlčúchová

Súvisiaci interpreti: Katarzia