Koncertná sezóna je v nedohľadne. Napriek ťažkej situácii nielen v hudobnej branži, ale aj celkovo v kultúre, ktorej pandémia ako prvej podlomila kolená, sa však umelci nevzdávajú. Ostáva nám internet a čakanie, z ktorého vznikajú rôzne skvelé online výstupy a projekty. Niektorí pritom nachádzajú inšpiráciu aj v oblastiach, o ktorých sa bežne pesničky nerobia.

Nie je tomu inak ani u frontmana kapely Smola a Hrušky, ktorý sa pustil do stavebných prác na svojej chalupe a popritom sa stíha zaúčať aj do tajov domácej kuchyne. Podarilo sa mu upiecť svoj prvé domáce kváskové rožteky, čo využil aj pri tvorbe novej pesničky s názvom Kvások a Ja.

"Keď som sa počas nášho prvého živého online koncertu pred dvoma týždňami spýtal fanúšikov, čo robia v týchto chvíľach, medzi rôznymi odpoveďami bola aj táto: Pozorujem ako kysne kvások. Prišlo mi to v danú chvíľu dosť vtipné. Následne som len tak z plezíru začal v priamom prenose skladať pesničku o kvásku a sľúbil som fanúšikovi, že ju čoskoro dokončím. Zhodou okolností som ani nerátal, že v ten istý deň, keď začnem so skladaním novej pesničky, nám pošle kamoška skutočný kvások. Doma boli zrazu dva kvásky - jeden živý a druhý pesničkový," približuje vznik pesničky Jozef "Spoko" Kramár.


Výzva - každý mesiac nová skladba s klipom

"Skladbu som opäť nahral na chalupe a okrem kvásku som do toho zapojil tému sedenia doma, izolácie, nudy a toho, že žijeme v ťažkých časoch, kedy sa obávame o svoju existenciu a naše miesto vo svete. Dúfam, že to umelci, manažéri a realizačné tímy vydržia v psychickom zdraví. Verím, že sa raz všetko vráti do starých koľají, budeme môcť koncertovať a rozdávať ľudom radosť. Na druhej strane je to ukážka, že aj v takýchto časoch sa vieme baviť a potešiť sami seba aj fanúšikov. Po skladbe Nasaďme si hrušky je to ďalšia skladba s aktuálnou témou a je to taký môj hudobný korona denník," prezradil hudobník.

"Na rozdiel od predchádzajúcej skladby, novinka Kvások a Ja, prešla aj postprodukciou a mixážou Paľa Fecíka, počas ktorej sme všetko riešili online. V klipe mal prsty aj náš fanúšik Daniel Buc, ktorý z nudy doma vytvoril video s animovanou postavičkou a napadlo mi, že ho oslovím, či by chcel spolupracovať na klipe. Potešilo ho to, a tak sme v priebehu troch dní vytvorili klip len s pomocou smartfónov, ktoré disponujú rozšírenou realitou. O výslednú podobu klipu sa postaral dlhoročný kamarát a skvelý kameraman Pavol Varga."

"Teším sa, že v časoch, keď na sociálnych sieťach vidím jednu nezmyselnú výzvu za druhou, tak hoci som si žiadnu z nich nedal, asi budem pokračovať v mojej vlastnej, a to je napísať a vydať každý mesiac novú skladbu aj s klipom. Je to už štvrtá skladba v tomto roku pre Smola a Hrušky alebo pre môj sólový projekt a navyše ide o tretí song, ktorý vznikol spontánne a bez dlhých priprav," dodáva Spoko.

Inormácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol manažér kapely Smola a Hrušky Martin Hlavatý. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Smola a Hrušky