Hudobné trio Jednofázové kvasenie koncertmi propaguje svoj nový album s názvom Druhý pes, tretia fáza, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Pavian Records. V stredu ho predstavila v Slovenskom inštitúte v Prahe, 11. mája vystúpi v bratislavskom klube Ticho a spol. a 19. mája v Galérii Ernesta Zmetáka Nové Zámky.

Odborníci folkové Jednofázové kvasenie nazývajú legendou svojho žánru na Slovensku. Jeho členovia spolu s ďalšími spoluhráčmi začiatkom 80. rokov založili nielen pesničkárske združenie Slnovrat, ale svojím pôsobením v bratislavskom divadielku U Rolanda vytvorili aj prvú stálu folkovú scénu na Slovensku.

Jednofázové kvasenie v tomto roku slávi svoje 30. výročie. Skupina bola aktívnejšia už aj v minulom roku, kedy jej vyšiel dvojalbum Bezfázový stav (vydavateľ Indies Happy Trails-ČR), za ktorý bola nominovaná na cenu Radio Head Award 2011 v kategórii world music/folk.

Jednofázové kvasenie - Polnočný šerif (z DVD Slnovrat: Nikdy tak nebolo, 2009)

Biografia

Skupina vznikla v roku 1982 muzikantským a autorským spojením pesničkárov a gitaristov Dušana Valúcha a Miloša Janouška s hráčom na klarinete a flaute Karolom Svozilom. Počas troch desaťročí hrali na všetkých významných hudobných podujatiach na Slovensku a v ČR (Poetická lýra, Koncerty Populáru, Blues na Dunaji, Ostravský folkový kolotoč, Martinské Folkfórum, Porta či Záhrada).

Tiež sa zúčastnili aj na iných hudobných projektoch, napríklad Hugolín Gavlovič: Valaská škola mravov stodola alebo Uhorský Simplicissimus Daniela Speera a Jána Albrechta. Spolupracovali s profesionálnymi divadlami, pre televíziu natočili viacero klipov a ich tvorbe boli venované tri časti televízneho cyklu Pesničkári slovenskí.

Repertoárom skupiny je vlastná tvorba Valúcha s Janouškom. Dôležitou zložkou sú texty týkajúce sa aktuálnych, neraz vážnych tém. Sú však písané hovorovým jazykom a podávané s humorom a nadhľadom. Niektoré z ich piesní doslova zľudoveli. Základom štýlu je folk, v posledných rokoch folk rock, ale v ich tvorbe sa prelínajú aj ďalšie vplyvy - jazz, blues, ľudová hudba, country, vážna hudba, cigánske romance či renesančná hudba.

Jednofázové kvasenie - Ako je ti, Yetti

Jednofázové kvasenie - Klepáč 2011

Zdroj: TASR
Foto: Jednofazovekvasenie.sk

Súvisiaci interpreti: Jednofázové kvasenie