Dlhých tridsaťpäť rokov trvalo, kým sa trojica Osbourne-Iommi-Butler dala znova dokopy, zatvorila do štúdia a nahrala album. Aj keď sa volá 13, verím, že pre kapelu bude šťastný. A ako naznačili, možno ani nebude posledný.


Magnet týždňa

Black Sabbath
sa vrátili s dlho očakávaným albumom 13. Takže isto chápete, že sa dostali do tohtotýždňového magnetu. Streamovať a kupovať ho môžete napríklad cez iTunes. S prvým singlom – God is Dead? – sme sa už mohli oboznámiť dávnejšie. A ako naznačil, celý album sa nesie v rovnakom duchu, aký by sme od Sabbathov mohli očakávať. Ako keby od poslednej štúdiovky v tejto zostave ani neubehlo 35 rokov... Máte tiež možnosť sledovať live stream, kde bude kapela odpovedať na otázky fandov. Stream nájdete na Youtube kanáli kapely túto stredu, 12. júna o jednej hodine ráno nášho času. Vydržíte? Ozzy odkazuje, aby ste nemeškali. (pm, ak)


Šrot týždňa

Excentrický Wayne Static ukončil činnosť svojej industrial nu-metalovej kapely Static X. S pôvodným basgitaristom Tonym Camposom sa pohádali ohľadne práv na meno kapely. Ten zatrhol všetky sladké plány vyraziť s kapelou na turné a hrať na ňom celý prvý album. Tak si ho pripomeňte aspoň u Vás doma. Bola to dobrá kapelka. (ak)


Novinky

Fandovia industriálnych Nine Inch Nails sa už môžu tešiť naplno. Trent Reznor ohlásil podrobné informácie o novom albume, ktorý ponesie meno Hesitation Marks a do uší si ho pustíte už 3. septembra. A aby ste si vedeli lepšie predstaviť, ako bude znieť, tu je prvý song – Came Back Haunted. (pm)


V poslednej dobe je úplne bežné, že kapely svoje zostavy menia častejšie, ako by bolo vhodné. Podobne je na tom aj Chimaira, ktorá sa chystá na vydanie albumu Crown of Phantoms (30. júla). Z pôvodnej zostavy zostal už iba frontman Mark Hunter. Mám však pocit, že zmeny v zostave skupine výrazne prospeli. Posúďte sami. (pm)


Americkí progmetalisti Dream Theater vydajú v septembri dvanástu štúdiovku, ktorá bude ale v určitých ohľadoch ich prvá. Viac sme o tom napísali včera. Wikipédia navrhuje zaujímavý tracklist nahrávky. (ak)

Cradle of Filth nebolo dlhšie počuť. Teraz však zverejnili videoklip k jednému zo šlágrov z minuloročného albumu The Manticore and Other Horrors. Pieseň sa volá For Your Vulgar Delectation. (ak)


V samostatnom článku sme informovali aj o koncerte nu-metalových veteránov Coal Chamber. V Bratislave sa 24. júna pretnú tri nezávislé koncertné šnúry a kapela bude mať viac než zaujímavý support. Viac čítajte tu. (ak)

Jason Newsted, bývalý basák Metallica, ohlásil prvú dosku s jeho novou kapelou Newsted (...). Heavy Metal Music (áno, tak sa to bude volať – kreativitu mu nemožno uprieť) vyjde 6. augusta a už teraz si môžete pustiť ukážku v podobe prvého songu Heroic Dose. (pm)


Kapela Fruit n Beef pustila do sveta nové video ku skladbe Hollow. Síce sú to Slováci, ale zrejme ich nepoznáte, pretože pôsobia až za mlákou. Hudbu však robia dobrú, takže určite skúste. (pm)


Haluz týždňa

Marilyn Manson zavítal na interview ku Larrymu Kingovi (ak ho nepoznáte, tak si o ňom niečo nájdite – fajn chlapík). Okrem iného odpovedal aj na pár otázok o Billym Corganovi (Smashing Pumpkins) a Kanye Westovi. Myslím, že jeho odpovede vás celkom prekvapia. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: Sam Taylor-Wood

Súvisiaci interpreti: Black Sabbath, Static X