Organizátori britského festivalu Isle of Wight oznámili, že cez víkend sa na podujatí pokúsia o svetový rekord v počte ľudí s maskami v rovnakom mieste v rovnaký čas. Pôjde pritom o masky s podobizňou legendárneho hudobníka Jimiho Hendrixa.

Špeciálnu udalosť vymysleli organizátori na počesť vystúpenia slávneho gitaristu a speváka na ostrove Isle of Wight. Odohral ho 30. augusta 1970 a bol to jeho posledný koncert vo Veľkej Británii. O 19 dní neskôr sa predávkoval barbiturátmi, kedysi používanými na výrobu práškov na spanie.

Spomienka spojená s pokusom o rekord sa bude konať v sobotu 13. júna o 15:30 miestneho času. Fanúšikovia si vtedy navlieknu masky s tvárou Jimiho Hendrixa, pričom peniaze z ich predaja pôjdu na konto charitatívnej organizácie WellChild.

"Jimiho vplyv na ostrov a populárnu hudbu nemôžeme podceňovať. Chceme osláviť 45. výročie (spomínaného koncertu) tým, že všetci spolu spravíme tento rok na festivale niečo zábavné. Kúpou masky Jimiho sa ľudia zapoja do tejto špeciálnej oslavy, ale takisto pomôžu získať peniaze pre našu partnerskú charitu WellChild," uviedol za organizátorov John Giddings.


Jimi Hendrix pôsobil na scéne len veľmi krátko, zaradil sa však k najvýznamnejším hudobníkom histórie. Vynikol predovšetkým virtuozitou a inovatívnosťou v hre na elektrickú gitaru. Počas života vydal tri štúdiové albumy - Are You Experienced (1967), Axis: Bold As Love (1967) a Electric Ladyland (1968). Zomrel 18. septembra 1970 vo veku 27 rokov za dosiaľ nevyjasnených okolností. Oficiálnou príčinou smrti zostáva zadusenie sa vlastnými zvratkami po užití nadmernej dávky tabletiek na spanie.

V roku 1992 jeho skupinu Jimi Hendrix Experience uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a v roku 2005 do Britskej hudobnej siene slávy. Americký magazín Rolling Stone zaradil spomínané tri nahrávky medzi 100 najlepších albumov všetkých čias. Ten istý časopis Hendrixa označil za najlepšieho gitaristu v dejinách a šiesteho najlepšieho interpreta všetkých čias.

Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Súvisiaci interpreti: Jimi Hendrix