Azda iba málokto pohybujúci sa v kruhoch šoubiznisu nepozná históriu novodobej prešovskej scény, pri zrode ktorej stáli kapely ako IMT Smile či Peha. V oboch pôsobila speváčka Katarína Knechtová, ktorá v úplných začiatkoch spievala s Táslerovcami už ako pätnásťročná.

Spoluprácu z rokov 1996 - 1997 si obaja interpreti nedávno pripomenuli spomienkovým koncertom na prešovskom Dobrom festivale (reportáž). Ako to všetko vlastne začalo? "S Ivanom sme sa vtedy stretli úplnou náhodou - pri bagete. Chodili sme totiž na rovnaké gymnázium, aj keď on bol starší. Ťahala som jeho sveter, potom ma viezol domov, spievali sme v aute a zo dňa na deň sa zo mňa stala speváčka."

Keď sa jej Tásler po rokoch ozval, neváhala ani minútu. "Nedávno mi zvonil telefón, práve keď som bola na záchode. Videla som na displeji cudzie číslo, lebo na Ivana už dávno číslo nemám. Obvykle cudzie čísla nedvíham, no teraz som zdvihla. Začali sme debatovať o veciach z minulosti, o ktorých sme sa veľmi dlho nebavili. Zaspomínali sme na pieseň Vŕba, tá patrila vôbec medzi prvé, ktoré sme spoločne spievali. Ivan nadhodil, že mu v nej chýbajú práve moje vokály a bolo by fajn, keby sme si ju na Dobrom festivale zaspievali znovu. Ja som na to kývla a tak sa po 15 rokoch znovu oživila naša spolupráca."

Chémia znovu zafungovala

To, ako to nakoniec obidvaja interpreti zvládli, si mohli fanúšikovia vypočuť naživo 22. júna v prešovskom amfiteátri. Aké pocity mala na pódiu Katka? "Bol to veľmi pekný návrat do toho nášho obdobia a zistila som, že mnoho vecí sa nezmenilo. Utkvela mi v živej pamäti napríklad mimika jeho tváre alebo výraz v očiach pri hraní. Keď sme sa rozprávali a smiali v zákulisí, tak to bolo presne také isté ako vtedy. Pritom sme 14 rokov vôbec neboli v kontakte. A s ostatnými členmi IMT Smile sme si na pódiu očami povedali, že ide o úžasný moment."

Publikum bolo aj napriek chybičkám krásy nadšené a Katka mala zo svojho prijatia na pódiu dobrý pocit. "Celé to bolo veľmi euforické. Ja som si to však uvedomila až vtedy, keď som vyšla na pódium a uvidela všetkých tých ľudí. Chvíľami som mala pocit, že vyroním aj slzu, no zahrala som to profesionálne až do konca."

Spievaj ako cítiš...

O IMT Smile každý vie, že veľmi podstatnú rolu pri ich živých vystúpeniach hrá improvizácia. Katka to môže len dosvedčiť. "Jasné, táto kapela je o tom, že spievaš ako cítiš a cítiš to, čo počuješ." Treba pripomenúť, že spoločný koncert v amfiteátri sa mohol javiť mnohým ľuďom inak, ako pred rokmi. Katka to vidí pozitívnejšie. "Keď som mala pätnásť, nemala som s hudbou žiadne skúsenosti a zrazu som do toho vbehla strašne rýchlo. Nebola som speváčka... Prišla som do kapely a všetci členovia ma schválili, aj keď sa každú chvíľu chytali za hlavu."

"Hneď sa podpísala zmluva a išli sme nahrávať prvý album. Vošli sme do štúdia a tam ma Laco Lučenič zoznámil s mikrofónom slovami - tak moja zlatá, toto je mikrofón, do toho budeš spievať... Potom sme vyrazili na turné a všetko sa dalo do pohybu. Na druhej strane som nebola zaťažená problémami, aké mali vtedy oni. Ivan mával trému, pretože sa ešte len učil komunikovať s publikom a ja som len stála a robila si zo všetkého srandu. Myslím, že vtedy mal obdobie, aké som neskôr prežívala ja v Pehe," dodala.

Môže byť doma prorokom?

O tom, že sa budúcnosť plánovať nedá, nás presviedča každodenný život. Dvojnásobne to platí pre hudbu, kde veľmi nie je miesto na dlhodobé plány. "Táto spolupráca vznikla spontánne a momentálne sa nedá povedať, ako to bude pokračovať. Nechávam to všetko na náhodu - nenáhodu. Najlepšie veci, ktoré medzi mnou a IMT Smile vznikli, boli neplánované. Keby mi znovu zazvonil telefón, záviselo by to od ponuky. Jeden duet dnes už vznikol, no ten nadväzoval na minulosť. My s Ivanom to v konečnom dôsledku dnes už ani nepotrebujeme."

Ako prijíma publikum Katku doma v Prešove máme možnosť zažiť počas roka viackrát. "Myslím si, že doma nie je nikto prorokom, ale ak mám hovoriť o tomto mieste, má veľké kúzlo a nepamätám si jediný koncert, ktorý by vyznel zle. Mám radosť z otvorenia amfíku a dúfam, že sa Prešov posnaží urobiť z tohto podujatia tradíciu," uzavrela speváčka.

Autor: Marek Danko
Ilustračné foto: Marianna Mihálkinová

Súvisiaci interpreti: IMT Smile, Katarína Knechtová