Celosvetová premiéra dokumentárneho filmu Amy z dielne Asifa Kapadiu o živote a tragickej smrti jazz-soulovej speváčky Amy Winehouse je na spadnutie. Najnovšie sa vynoril trailer, na ktorom kedysi čulá hviezda nahráva spolu s producentom Markom Ronsonom titulnú skladbu jej prelomového albumu Back To Black.

Najnovší trailer lákajúci na doteraz nezverejnené zábery zo života jazz-soulovej speváčky Amy Winehouse, ktorá tragicky zosnula 23. júla 2011, zobrazuje Britku nahrávajúcu skladbu Back To Black z rovnomenného albumu. V newyorskom štúdiu pred 9-mi rokmi držal nad ňou producentský dozor Mark Ronson. Ten sa vo filme na margo interpretkinho talentu vyjadril: "Bolo to jednou z tých pekných náhod. Zachytil som ju v tom magickom momente, bola pripravená ísť na to. Preto som nerozumel, prečo každý rozprával o tej prokrastinujúcej problémovej umelkyni."

Winehouse v krátkej ukážke nahráva v Ronsonovom štúdiu svoj tretí singel z posledného albumu, ktorý nahrala ešte predtým, ako zomrela na otravu alkoholom. Text piesne Back To Black podľa producenta napísala za hodinu, čo sa "dnes už nedeje", a aj preto si myslí, že dokument Amy je dôležitý. "Úctyhodným faktom na filme je to, že pripomína, predovšetkým prečo bola slávna - bola géniom, čo je vecou, na ktorú aj ja môžem zabudnúť," povedal Ronson.

V úrvyku je počuť aj samotnú speváčku, ako sa vyjadruje k spomínanej skladbe: "Tieto pocity a tieto slová sa vo mne vznášali už dlhšiu dobu. Keď píšete skladbu, musíte si spomenúť na to, ako ste sa cítili. Mali by ste si spomenúť, aké bolo počasie. Mali by ste si spomenút, akú mal vôňu jeho krk. Musíte si spomenúť na všetko z toho," odporúčala 22-ročná Winehouse.


Film Amy bude mať svoju slovenskú premiéru na festivale Pohoda 2015 už dnes o polnoci. Dianie sledujeme a vy sa o ňom dočítate v priebežne aktualizovanej reportáži. Ak na Pohode nie ste, ďalšiu šancu vidieť spomínaný dokument máte 14.júla na bratislavskej Magio Pláži v rámci premietania Bažant Kinematograf. Vstup je voľný.

Autor: Marek Majzon (zdroj: Rolling Stone)
Foto: AP Photo/Victor R. Caivano

Súvisiaci interpreti: Amy Winehouse, Mark Ronson