Dlhotrvajúce, takmer päťročné turné Farewell Yellow Brick Road, pozostávajúce z 333 koncertných zastávok, ukončil Elton John v sobotu 8. júla symbolicky v Štokholme. Jeho úplne prvá šou vo Švédsku sa konala takmer na deň presne pred 52 rokmi, a to 7. júla 1971. Práve tu legenda britskej aj svetovej hudobnej scény definitívne potvrdila ukončenie aktívnej koncertnej činnosti.

Takmer trojhodinový koncert ukončil Elton John emotívnou skladbou Goodbye Yellow Brick Road, ktorou sa lúčil na každom z 333 koncertov svojho posledného turné. Po oficiálnej rozlúčke s britským publikom počas vystúpenia na festivale Glastonbury, sa v sobotu rozlúčil 76-ročný umelec s publikom definitívne.

"Posledný (koncert) a končíme ho v krásnom meste Štokholm. Moja úplne prvá (šou) vo Švédsku bola 7. júla 1971, teda viac-menej pred 52 rokmi ku dnešnému dňu. Mal som tú najúžasnejšiu kariéru, neuveriteľné. Hrať pre vás bolo mojou životnou silou a boli ste úplne skvelí – ďakujem. Nikdy na vás nezabudnem. Odohral som toľko koncertov, ako by som mohol zabudnúť? Ste v mojej hlave, v mojom srdci a v mojej duši a ja vám veľmi ďakujem," vyznal sa Elton John publiku a dodal, že už nikdy nebude koncertovať. Zároveň však nechal pootvorené pomyselné zadné dvierka jednorazovým projektom.

Otvorená myseľ budúcim projektom dáva fanúšikom britského hudobného velikána, ale aj jemu samotnému nádej, že sa ešte stretnú. Elton John totiž z pódií odchádza na vrchole svojich síl a akokoľvek sporadický návrat naň bude v budúcnosti hudobným sviatkom. Odchádza po koncertnom turné, ktoré v mnohých ohľadoch lámalo rekordy a zbieralo nadšené reakcie fanúšikov aj hudobných kritikov. O komerčnom úspechu ani nehovorím. Nikto to nemôže zhrnúť lepšie, ako samotný Elton John:

"Keď sme v roku 2018 vyrazili na moje posledné turné, nemohol som ani v najdivokejších snoch predvídať, aké zvraty a vrcholy a pády bude mať toto turné – a celý svet. Skúsenosti v nasledujúcich 5 rokoch. A na každom kroku boli moji fanúšikovia. Držali sa pri mne, podporovali ma, boli trpezliví a chodili na každé posledné vystúpenie. Dnešná noc bola magická. Snažím sa to spracovať a myslím si, že vstrebať to, že som končím s koncertovaním, ešte nejaký čas potrvá. Nedokážem vyjadriť, ako veľmi mi budú fanúšikovia chýbať a ako veľmi ma ich podpora pokorila – zostane to so mnou navždy."

Chris Martin poďakoval za všetkých umelcov

Dojemným momentom posledného koncertu bol videohovor, počas ktorého sa prostredníctvom veľkoplošnej obrazovky prihovoril Eltonovi Johnovi líder skupiny Coldplay. Tá v rovnakom čase hrala svoj vlastný koncert v Göteborgu, kde si na štadióne Gamla Ullevi Eltona uctila nielen príhovorom, ale aj vlastnou koncertnou verziou hitu Rocket Man.

"Elton, počuješ nás z Göteborgu?" spýtal sa ho Chris Martin. "Vidím ťa," zareagoval John. "Elton, chceme povedať od nás všetkých tu, od všetkých fanúšikov a všetkých umelcov, ktorých si miloval, inšpiroval a pomáhal im, jednoducho ťa veľmi milujeme. Sme veľmi vďační za všetko, čo si pre nás urobil, za všetko, čo si urobil pre AIDS Foundation. Zakaždým, keď si bol ku komukoľvek láskavý," povedal Chris.

A pokračoval: "Za všetko, čo si urobil pre LGBTQ. Všetko, čo si urobil pre módu a okuliare. Všetko, čo si urobil pre lásku a župany. Všetko, čo si urobil pre hudbu, všetko, čo si urobil Bernie pre texty, všetko, čo vaša skupina urobila počas tisícok vystúpení, ktoré ste odohrali. Veľmi ťa ľúbime, šťastný dôchodok a budeš nám veľmi chýbať."

Autorka: Miroslava Rabčanová (zdroj: Nme.com)