Dnes sa na slovenský trh dostáva nový, v poradí už štvrtý album Zdenky Prednej. Jeho názov je Amulet a ide o jej doposiaľ najvyzretejšiu nahrávku, ktorá bude pre mnohých príjemným prekvapením tohtoročnej jesene. Rodáčka z Banskej Štiavnice na albume spolupracovala s viacerými zaujímavými menami domácej i českej scény.

Trojročná pauza od vydania posledného albumu Srdce z bubliny (2009) dala Zdenke dostatok priestoru na prípravu albumu Amulet. "Nechcela som to uponáhľať a povedala som si, že kým nebudem absolútne spokojná so všetkým, nepustím von ani notu. Trvalo mi to síce viac ako tri roky, ale môžem s pokojným svedomím prehlásiť, že ide o môj najlepší a najdokončenejší album," hovorí Zdenka Predná.

Texty k deviatim z 11 skladieb na albume si speváčka napísala sama a na väčšine piesní sa podieľala aj ako skladateľka. O tom, že novinku vníma ako zásadný počin svojej doterajšej hudobnej kariéry, svedčí aj samotný názov albumu. Ten je odkazom na jej rodné mesto Banskú Štiavnicu, ktorá je pre Zdenku nielen domovom, ale aj zdrojom inšpirácie a synonymom pocitu bezpečia a súkromia.

Spolupráca s najlepšími

Spoluautormi hudby a aranžmánov sú multiinštrumentalisti a producenti zo známeho štúdia Littlebeat (Andrej Hruška, Filip Hittrich, Martin Šrámek), ktoré stojí za úspechom Celeste Buckingham, ale v niektorých skladbách aj Milan Adamec, ktorý sa podieľal aj na predošlých nahrávkach speváčky, Erik "Losos" Horák (Noisecut, Zlokot) a DJ Fatte. "Pracovalo sa mi super, lebo robím s ľudmi, s ktorými si rozumiem. Veľmi sa teším, že je už album vonku," priznala 29-ročná speváčka.

Na Amulet autorsky prispela aj Jana Kirschner, ktorá napísala hudbu a text k piesni Kam ma nesie. Druhou skladbou, v ktorej Zdenka spieva cudzí text, je už zverejnený duet s Vojtěchom Dykom Walking In My Shoes. Jediná anglická pieseň na albume sa stala ešte v lete prvým singlom a sympatická slovensko-česká dvojica k nemu natočila aj videoklip. "Pôsobil skromne, jemne, profesionálne. Robilo sa mi s ním výborne, má svoj hlas dokonale pod kontrolou. Dúfam, že to nebude moja posledná spolupráca s Vojtom," pochvaľuje si Zdenka nahrávanie s Dykom, ktorý patrí medzi najlepších českých spevákov.

Ďalším hosťom na albume je raper Idea (Dilema, BoyBand / Ty Nikdy) a Zdenka zase hosťovala v skladbe kapely Zlokot (Disco), ktorá vyšla na albume Slowakische Idiot, no speváčka sa ju rozhodla zaradiť ako poslednú pieseň aj na svoju novinku. Zo známych inštrumentalistov sa na nahrávke podieľal napríklad perkusionista Igor "Ajdži" Sabo. Raritou je hosťovanie herečky-nespeváčky: Táňa Pauhofová sa v úvodnej piesni albumu s názvom Jesenná Bosanova predviedla ako recitátorka. Zaujímavosťou je aj účasť speváckeho zboru, ktorý vytvorili ďalší nespeváci - Zdenkini kamaráti z Banskej Štiavnice. Môžete ich počuť v skladbe Amulet - Štiavnica, ktorá je krásnym a poetickým vyznaním lásky k rodnému mestu. Zoznam všetkých skladieb na novinke nájdete na konci článku.

Zdenka Predná - Amulet, 2013 Zdroj: CD cover - Katarína BellováCD cover albumu Amulet - viac nových fotiek Zdenky Prednej

Po dovolenke sa opäť naplno venuje albumu

Po náročnom pracovnom lete a hodinách strávených v nahrávacom štúdiu sa speváčka začiatkom jesene rozhodla zrelaxovať s kamarátkami pri mori. "Bola som si oddýchnuť na Malorke s troma kamarátkami. Do poslednej chvíle sme nevedeli kam a vlastne či vôbec ideme, bola to moja klasická výpadovka a poriadna babská jazda," smeje sa Zdenka Predná, ktorú atmosféra Malorky inšpirovala k ďalšej tvorbe.

"Užívali sme si slniečko, tequilu, hudbu, more. Bolo nám úžasne. Dokonca som mala čas aj na knižku a napísala som pár textov. Najviac sa mi páčil výlet, keď sme si zobrali kabriolet a trošku preskúmali ostrov. Je tam naozaj krásna príroda a more," opisuje dojmy z dovolenky. Teraz už sa však opäť naplno venuje albumu. Už na zajtra máme dohodnutý veľký rozhovor, ktorý Vám prinesieme v priebehu budúceho týždňa.


Tracklist albumu Amulet:

1. Jesenná Bosanova (feat. Táňa Pauhofová)
2. Dýcham
3. Bodliak
4. Walk In My Shoes (feat. Vojtěch Dyk)
5. Kam ma nesie
6. Amulet - Štiavnica
7. Stratená
8. Ztraceno v překladu (feat. Idea)
9. Kľud (feat. Idea)
10. Výčitka
11. Disco (+Zlokot)

Album Amulet je možné zakúpiť na stránke iPark.sk alebo v digitálnej verzii prostredníctvom služby BeatBan.

Text: Hudba.sk - hlavný mediálny partner albumu
Foto: Katarína Bellová

Súvisiaci interpreti: Zdenka Predná