Na medzinárodnom showcaseovom festivale Seoul Music Week, ktorý sa konal na začiatku septembra (1. – 3. 9.) v hlavnom meste Južnej Kórey, sa po prvýkrát predstavili aj umelci zo Slovenska. Medzi špičkovými domácimi hudobníkmi, ale aj hosťami z Talianska, Čile, Kanady, Ukrajiny, Španielska, Belgicka, Taiwanu či Veľkej Británie, sa rozhodne nestratila skupina Banda, ktorá okrem koncertu predstavila slovenské hudobné tradície aj v rámci odborného workshopu.

Festival Seoul Music Week sa odohral po týmto názvom po siedmykrát. Všetky festivalové koncerty sa konali na modernom námestí Kwanghwamun, ktoré je ohraničené na jednom konci bývalým kráľovským sídlom Kjonbokun, na druhom modernými výškovými budovami, pričom v strede sa nachádza monumentálna socha kráľa Sedžonga. Na dvoch koncertných pódiách sa počas troch dní vystriedalo množstvo zahraničných aj kórejských skupín viacerých žánrov, pričom prevažovali projekty z oblasti world music. Diváci mohli obdivovať veľa tradičných hudobných nástrojov z rôznych častí sveta, pričom mimoriadnu pozornosť vzbudili aj slovenské nástroje, hlavne fujara a cimbal.

Peter Obuch, Seoul Music Week, 2.9.2023 Zdroj: Takuya Unagami

Banda bola oficiálne pozvaná účinkovať na tomto festivale už pred tromi rokmi. Potom však neočakávane prišla pandémia Covid-19, počas ktorej festival prešiel dočasne do online priestoru. "Už sme si mysleli, že z toho nič nebude," spomína Samo Smetana z Bandy, "ale potešili sme sa, keď nás pozvali znova. Jarmila Vlčková z World Music from Slovakia poslala registráciu a požiadala FPU o grant na mobilitu, ktorý sme dostali, takže to bolo veľmi fajn, že sme mohli reprezentovať slovenskú muziku práve na takomto mieste."

Súčasťou Seoul Music Week je aj medzinárodná konferencia, na ktorej počas prezentácie a workshopu členka Bandy a etnomuzikologička Alžbeta Lukáčová predstavila publiku fujaru, terchovskú muziku, gajdy a gajdošskú kultúru a horehronský viachlasý spev. Témou jej príspevku bolo "Slovak Folk Music and it's contribution to Intangible Heritage of Humankind by UNESCO" (Slovenská ľudová hudba a jej prínos k Nehmotnému kultúrnemu dedičstvu ľudstva podľa UNESCO).

Ďalší členovia kapely vypomohli pri praktických ukážkach. "Keď bolo treba, tak sme po horehronsky zaspievali, po terchovsky zahrali a tiež spievali. Peter Obuch zahral na fujare, takže to bolo pre poslucháčov veľmi zaujímavé a boli z toho nadšení," hovorí Samo Smetana. Delegáti a odborníci majú len málokedy príležitosť vypočuť si takú kvalifikovanú expertízu aj so živými ukážkami. Samotný koncert Bandy bol naplánovaný na druhý deň, takže workshop poslúžil aj ako živá pozvánka.

Alžbeta Lukáčová, Seoul Music Week, 2.9.2023 Zdroj: Takuya Unagami

Jedno pódium festivalu bolo umiestnené pred obrovskou sochou kráľa Sedžonga Veľkého a druhé pred budovou miestnej filharmónie s monumentálnym schodiskom. Práve na ňom vystúpila skupina Banda v nedeľu večer 3. septembra za veľkého záujmu publiku. Ešte pred koncertom sa ako hosť predstavila miestna hudobníčka a odborníčka na tradičnú hudbu, profesorka Kjong Hwa Ju, ktorá zahrala skladbu na citaru kajagum spoločne s niektorými členmi skupiny a uviedla Bandu s jej štandardným koncertným programom. Takýto úvod prijali diváci s nadšením, ktoré sa počas koncertu už len stupňovalo.

Skupina vystúpila v zložení Alžbeta Lukáčová (cimbal, heligónka, spev), Eva Brunovská (klávesy, spev), Samo Smetana (husle, mandolína, buzuki, spev), Ivan Hanula (viola, mandolína, spev), Igor "Ajdži" Sabo (bicie, spev) a Peter Obuch (kontrabas a spev). Diváci na vystúpenie reagovali veľmi uvoľnene, potleskom, a dokonca miestami tancovali. Kapelu si mnohí nahrávali a predovšetkým po sóle na cimbal, ktorý bol pre mnohých divákov exotický, zazneli ovácie. Banda si vyslúžila od soulského publika vrelé prijatie, výsledkom bol aj prídavok.

Banda, Seoul Music Week, 3.9.2023 Zdroj: Jarmila Vlčková

Členovia skupiny Banda ako reprezentanti slovenskej world music scény tak zožali úspech nielen u delegátov s workshopom, ale aj u bežných divákov vďaka vydarenému koncertu. Súčasťou slovenskej výpravy bola aj riaditeľka World Music Festivalu Bratislava, Jarmila Vlčková, ktorá bola pozvaná ako delegátka. Absolvovala stretnutia s mnohými hudobníkmi, ktorí mali záujem o slovenský festival, ako aj pracovné stretnutia s ostatnými delegátmi. Témou rozhovorov so zástupcami kórejských festivalov bola možná spolupráca v roku 2024.

Mobilitu skupiny Banda v Južnej Kórei z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

Autor: Vladimír Potančok (Hudba.sk edit)