Berlínske elektronické trio Moderat a jedna z najvýraznejších mladých britských speváčok Birdy sú prvými potvrdenými hviezdami medzinárodného hudobného festivalu Colours of Ostrava, ktorého šestnásty ročník prebehne od 19. do 22. júla 2017 opäť v unikátnom industriálnom areáli Dolných Vítkovíc v Ostrave.

"Berlínske trio Moderat patrí v súčasnej dobe k najväčším senzáciám nezávislej elektronickej hudby," hovorí riaditeľka festivalu Zlata Holušová. Formácia vznikla spojením dvoch popredných mien nemeckej elektronickej scény - dvojice Modeselektor a zakladateľa projektu Apparat. Od vydania rovnomenného debutového albumu v roku 2009 a predskakovaniu Radiohead na ich pražskej zastávke v rovnakom roku prerástli Moderat do projektu, ktorý už sám vypredáva veľké koncertné sály po celom svete.


Už vo svojich začiatkoch bol Moderat médiami označovaný za elektronickú superkapelu a dnes to platí doslova. Tohtoročným vynikajúcim albumom Moderat III opäť potvrdili, že pôvodne bočný projekt sa stal silnejšou značkou ako pôvodné formácie jeho členov.

"Ich živé vystúpenia sú charakteristické kombináciou surového techna, minimalistických elektronických žánrov a úderných vizualizácii, ktoré spolu s čistým vokálom Saschu Ringa tvoria tanečný aj zasnený koncertný zážitok," dopĺňa Holušová. Poslednýkrát vystúpili Moderat v Českej republike v júni tohto roka v beznádejne vypredanej Veľkej sále Lucerny. Na Slovensku boli naposledy na Pohode 2014, premiéru mali u nás na Wilsonicu 2009.


Britská speváčka a skladateľka Jasmine van den Bogaerde alias Birdy naopak na Colours of Ostrava zažije svoju českú koncertnú premiéru. "Na to, že má len dvadsať rokov, stihla toho v hudbe skutočne veľa. V jej prejave sa snúbi neobvyklý talent podopretý éterickým hlasom," hovorí Zlata Holušová.

Birdy, ktorá má na konte nominácie na ceny BRIT Awards a Grammy, tento rok vydala už tretí album Beautiful Lies, ktorý sa dostal do Top 10 v 46 krajinách celého sveta. Pomohli jej s ním o generáciu starší hviezdni skladatelia a producenti. "Plachá speváčka prešla od klavírnych balád k vrstveným a hymnickým skladbám," približuje speváčkinu novinku Holušová. 


Celkovo sa z jej doterajšej diskografie predalo už cez 10 miliónov nosičov, jej videoklipy videlo na Youtube vyše 500 miliónov divákov a na Facebooku ju sleduje viac než 2,5 milióna fanúšikov. Okolo nej sa točia producentské a skladateľské esá od Adele, OneRepublic, Mumford & Sons alebo Florence and the Machine. O Birdy taktiež dobre vedia fanúšikovia televíznych seriálov The Vampire Diaries a Hunger Games.

Svoj prvý album vydala v štrnástich rokoch a zaradila naňho výrazne osobité covery Bon Ivera, The National, Fleet Foxes alebo Jamesa Taylora. V šestnástich rokoch vystúpila na úvodnom ceremoniále londýnskych paralympionických hier a 80-tisícový dav očarila spevom skladby Bird Gerhl od formácie Antony and the Johnsons.


Štvordňové vstupenky na Colours of Ostrava 2017 sú už v predaji. Aktuálna cena 2090 Kč platí pre limitované množstvo 5000 kusov. V predaji je taktiež ubytovanie v stanovom mestečku, parkovanie alebo miesto pre karavan. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke festivalu www.colours.cz.


Oficiálne aftermovie Colours of Ostrava 2016:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol za organizátorov festivalu Zdenko Hanout.

Súvisiaci interpreti: Birdy