Medzinárodný hudobný festival klasickej hudby Pražská jar bude mať na budúci rok výnimočný a veľkolepý úvod. Cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetanu po prvý raz zahrá West–Eastern Divan Orchestra s dirigentom Danielom Barenboimom. Toto teleso tvoria hudobníci z krajín Blízkeho východu ako Izrael, Palestína, Egypt, Jordánsko či Irán.

Koncert sa uskutoční 12. mája 2022. S odvolaním sa na organizátorov o tom v utorok informoval spravodajský webový portál iDnes.cz.

West-Eastern Divan Orchestra vznikol v roku 1999 a od začiatku bol jeho ústrednou postavou dirigent Daniel Barenboim. Teleso, ktorého cieľom je prostredníctvom hudby prispievať k porozumeniu medzi príslušníkmi znepriatelených entít, má sídlo v španielskom meste Sevilla.

"Má obrovský symbolický význam zahrať toto Smetanovo majstrovské dielo s orchestrom zloženým z hudobníkov z Izraela, Palestíny a ďalších arabských krajín. Idea domova a vlasti má pre všetkých veľký význam," odkázal Barenboim, ktorý má argentínske, izraelské, palestínske a španielske občianstvo.


78-ročný dirigent otváral Pražskú jar aj v roku 2017, kedy sa predstavil s Viedenskými filharmonikmi. Tí sa na budúci rok vrátia do Prahy na záverečný koncert - tentoraz zahrajú s dirigentom Andrisom Nelsonsom okrem iného Symfóniu č. 6 od Antonína DvořákaZo svetových telies príde tiež City of Birmingham Symphony Orchestra, ktorý povedie jeho šéfdirigentka Mirga Gražinyté-Tyla.

Súbory venujúce sa interpretácii staršej 
hudby na dobové nástroje budú v programe zastupovať nemecký Freiburger Barockorchester alebo francúzsky ansámbel Les Siecles. Vlastné projekty chystajú aj domáce hudobné telesá vrátane Českej filharmónie.

Dva predošlé ročníky Pražskej jari sa kvôli pandémii uskutočnili iba v značne limitovanej podobe. Vstupenky na budúcoročné podujatie sa začnú predávať vo štvrtok 11. novembra.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: Manuel Vaca / west-eastern-divan.org