Legendárny slovenský hudobník a skladateľ Jaro Filip vydal svoj posledný štúdiový album Ten čo hrával s Dežom v roku 1998, dva roky pred svojou predčasnou smrťou. Venoval ho svojmu niekdajšiemu blízkemu hudobnému partnerovi a mentorovi Dežovi Ursinymu, ktorý sa už v tom čase pozeral na jeho úsilie z rockového neba.

Jaro Filip (klávesy, spev) pri nahrávaní albumu okolo seba zoskupil elitnú zostavu hudobníkov v zložení Andrej Šeban (gitary), Oskar Rózsa (basgitara) a Marcel Buntaj (bicie). Ako textára prizval Richarda Müllera (na albume sa podieľal aj producentsky a vokálne), ktorý sa mu odvďačil obrovským autorským porozumením. Vznikol tak nadčasový album, ktorý je ďalšou ozdobou súčasnej vinylovej edície Opus.


"Ten čo hrával s Dežom je pokračovaním dialógu so spevákom Richardom Müllerom, ktorý opäť napísal svojmu parťákovi slová na telo. Táto spolupráca vyprodukovala mnohé krásne piesne a nahrávka obsahuje jednu z najkrajších Filipových skladieb Syn nosí moju tvár. Do kategórie spevákovych 'Besf of' patrí isto aj záverečná Absolútne. Titulný song odkazuje na jeho dlhoročnú spoluprácu s Dežom Ursinym a popri skladbe Rocker ukazuje, že divadelníkovi Filipovi svedčí aj jeho tvrdšia podoba. Naopak, Boh aj v pekle v prsty má by sa zas hodila do repertoáru Lasicu so Satinským. Ten čo hrával s Dežom v čase vydania v roku 1998 neprávom zapadol v pene dní deväťdesiatych rokov. Teraz si konečne zaslúžil poriadnu revíziu," komentuje reedíciu novinár, hudobný publicista, hudobník a zberateľ vinylových platní Peter Bálik.


Zoznam piesní na CD a LP Ten čo hrával s Dežom:

1. A1 Ja som ten čo hrával s Dežom
2. A2 Informácia o ovzduší
3. A3 Diabol v slabom tele
4. A4 Syn nosí moju tvár
5. A5 Lady di

6. B1 Rocker
7. B2 Vízum do pekla
8. B3 Boh aj v pekle prsty má
9. B4 Absolútne

Album môžete počúvať aj na všetkých streamingových službách.

Redakciu Hudba.sk za vydavateľstvo Opus informovala Renáta Tomášová. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Jaro Filip