Súrodenecká dvojica vyhrala v nedeľu Oscara za najlepšiu pôvodnú skladbu What Was I Made For?. Udialo sa tak iba dva roky po víťaznej pesničke No Time to Die z filmu o Jamesovi Bondovi.

Dvadsaťdvaročná Billie Eilish a jej o štyri roky starší brat Finneas tak zaznamenali najrýchlejšie opätovné víťazstvo v kategórii Najlepšia pôvodná pieseň. Stali sa tiež najmladšími umelcami, ktorým sa to podarilo a do tretice sa do histórie Oscarov zapísali ako prvý skladateľský tím, ktorý vyhral dve ceny v rovnakej kategórii v priebehu troch rokov.

Tu pritom výpočet úspechov talentovaných súrodencov nekončí. Netreba zabúdať ani na februárovú cenu Grammy. Pieseň What Was I Made For? sa tak po mnohých rokoch stala prvou skladbou, ktorá v jednom roku získala Oscara aj Grammy. Posledná pieseň, ktorej sa takýto dvojitý úspech podaril, bola My Heart Will Go On z legendárneho filmu Titanic.

"Ďakujem veľmi pekne Akadémii. Nemyslela som si, že sa to stane. Toto som nečakala. Cítim sa tak neuveriteľne šťastná a poctená. Ďakujem Grete (Gerwig, režisérke filmu, pozn. red.). Ďakujem ti za to! Som tak vďačná za túto pieseň a za tento film a za to, ako som sa pri ňom cítila. A chcem poďakovať svojmu tímu a rodičom. Veľmi vás milujem," odkázala Billie Eilish v ďakovnej reči všetkým, ktorí priamo či nepriamo prispeli k úspechu piesne. Dvojica ju počas galavečera predstavila naživo v intímnej klavírnej verzii, ktorú v druhej polovici vkusne doplnil orchester.

Ďalšími nominovanými boli piesne I'm Just Ken z filmu Barbie v podaní Ryana Goslinga, The Fire Inside z filmu Flamin' Hot: Korenie úspechu v podaní Becky G, It Never Went Away z dokumentu American Symphony, ktorého ústrednou postavou je spevák Jon Batiste, a Wahzhazhe (Song for My People) z filmu Vrahovia mesiaca kvetov (Killers of the Flower Moon), ktorú napísal Scott George a nahrali Osage Tribal Singers.

Cenu za najlepšiu hudbu získal skladateľ Ludwig Göransson za film Oppenheimer. Jeho tvorcovia a herecké hviezdy si odniesli celkovo sedem Oscarov vrátane ceny za Najlepší film, Najlepšiu réžiu (Christopher Nolan), Najlepšiu kameru (Hoyte van Hoytema), Najlepší strih (Jennifer Lame) a ocenení pre Najlepšieho herca (Cillian Murphy) a Najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe (Robert Downey Jr.).

Text: Hudba.sk (zdroj: Pitchfork.com, Oscars.org)