Už vlani v lete v rámci propagácie svojho charitatívneho projektu Monument/um sa Lenka Dusilová zmienila, že by v dohľadnej dobe rada uzavrela svoju solitérsku umeleckú etapu štúdiovou nahrávkou. Nový album sa bude volať Rěka a jeho vydanie je naplánované na september tohto roka.

Šesťnásobná držiteľka hudobných cien Anděl Lenka Dusilová nie je zvyknutá stagnovať a opakovať sa. Stal sa z nej mimoriadny úkaz českej hudobnej scény, z pozície rockovej a popovej hviezdy putuje k osobnému vyjadreniu, ktoré slobodne prijíma impulzy z najrôznejších štýlov aj mimohudobných zážitkov. Tie ovplyvnili aj jej pripravovaný materiál. "Natáčame po šiestich rokoch nový album. Jeho konceptom sú hudobné krajiny a príbehy spojené v tečúcej hudobnej rieke, ktorá je tvarovaná rôznorodým terénom a udalosťami, ktoré mali a majú vplyv na ľudské osudy i krajinu samotnú," hovorí speváčka a skladateľka.

Album vzniká v spolupráci s producentom Petrom Ostrouchovom, ktorý stojí okrem iného aj za minuloročným oceňovaným albumom Vladimíra Mišíka Jednou tě potkám, a s elektronickým mágom Ondřejom Mikulom, známym pod pseudonymom Aid Kid (Zvíře jménem Podzim). Podieľajú sa na ňom vynikajúci hudobníci ako Roman Vícha, Matěj Belko, Martin Brunner, Vojtěch Procházka, Jiří Slavík či Marcel Bárta a hosťujú speváčky Monika Načeva a Dorota Barová.

Práce na albume boli prerušené pandémiou koronavírusu na konci druhej tretiny nahrávania. V súčasnej dobe, keď umelci nemajú možnosť naživo prezentovať svoju prácu a tým prichádzajú o zdroj finančných prostriedkov, vznikla tiež otázka, ako popri vlastných existenčných problémoch nahrávanie albumu dofinancovať. Aby bolo možné nahrávku dokončiť, rozhodla sa Lenka Dusilová požiadať o podporu svojich fanúšikov formou crowdfundingovej kampane. "Jarné turné, ktoré sme museli zrušiť, malo čiastočne pokryť náklady albumu," hovorí Lenka.


Dva špeciálne online koncerty

Lenka Dusilová pri príležitosti spustenia zbierky na darcovskej platforme Donio.cz odohrá v utorok špeciálny online koncert. Spolu s ňou sa predstaví aj vizuálny umelec Aeldryn zo štúdia Lunchmeat, ktorý s hudobníčkou absolvoval všetky minuloročné predstavenia benefično-edukatívneho projektu Monument/um. Časti z tvoria hudobný základ pripravovaného albumu a počas koncertu budú mať diváci možnosť počuť a vidieť fragmenty pripravovanej štúdiovky. Okrem nových skladieb však zaznejú aj známe kúsky z Dusilovej repertoáru.

Koncert bude naživo prenášaný 12. mája od 20:00 zo sály Kina Lysá v Lysej nad Labem, a to na Facebook stránke Snews v rámci projektu Lysá naživo a tiež v spolupráci s internetovou televíziou Mall.tv v rámci série #kulturažije.

Krátko pred ukončením zbierky, v ktorej fanúšikovia za prvých pár dní od spustenia už prispeli sumou 36-tisíc českých korún (vyše 1300 eur), odohrá Lenka Dusilová druhý online koncert, na ktorom predstaví svoju novú koncertnú kapelu. Termín tohto koncertu bude oznámený v priebehu kampane.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Zdena Selingerová.

Foto: Zuzana Bönisch

Súvisiaci interpreti: Lenka Dusilová