Nedeľa večer patrila veľkolepému superfinále piatej série Česko Slovenskej SuperStar. Po slovenskej speváčke Emme Drobnej, ktorá šou vyhrala v roku 2015, sa tentokrát z výhry tešila Češka Tereza Mašková, ktorá celou súťažou prechádzala bez najmenšej chybičky a už od začiatku bola jasnou favoritkou poroty.

SuperStar tento rok na naše obrazovky priniesla niekoľko noviniek. Tou najvýraznejšou bola takmer kompletná obmena poroty, kde si svoju stoličku opäť "oprášil" len Pavol Habera. Po jeho boku si sadol bývalý súťažiaci z tejto šou, spevák Ben Cristovao, ktorý u našich českých susedov patrí medzi najúspešnejších hudobníkov súčasnosti. Premiérovo si túto úlohu vyskúšala aj slovenská speváčka Katarína Knechtová, pre ktorú to bola prvá skúsenosť s podobnou šou. Za českú stranu štvoricu doplnil český spevák Matej Ruppert.

Výrazné novinky však nastali aj na moderátorských pozíciách. Produkcia mala totiž až do poslednej chvíle veľký problém nájsť moderátora, keďže Martin " Pyco" Rausch aj Adela Vinczeová ponuku sprevádzať programom odmietli. Kastingy sa tak vôbec prvýkrát v histórii nakrúcali úplne bez moderátora. V ďalšej fáze v podobe Super výberov sa k slovu dostala Slovenka Jasmína Alagič, ktorá bola dlhú dobu prezentovaná ako jediná moderátorka tohtoročnej SuperStar. Počas živých prenosov však k nej napokon pribudol ostrieľaný Leoš Mareš a kráska balkánskeho pôvodu ostala vo zvyšku súťaže skôr ako "prívesok" než ako rovnocenná moderátorská partnerka.

Nakoľko tento rok sa zrušila podmienka slovenského alebo českého občianstva, cestu do našej lokalizovanej podoby speváckej šou si našlo aj viacero odvážlivcov zo zahraničia. Až do semifinále sa prebojoval Holanďan Victor Peeters a mimoriadne talentovaný Bryan Gandola z Filipín to dotiahol až do druhého finálového kola.

Dámska jazda

Superfinále bolo prvýkrát v histórii federálnej SuperStar výlučne ženské. Pre slovenských divákov však nešlo o žiadnu novinku, pretože v prvej aj tretej sérii Slovensko hľadá SuperStar bolo superfinále "dámskou jazdou". Tentokrát o pomyselné žezlo víťazky zabojovali Tereza Anna Mašková, Karmen Pál-BalážEliška Rusková.

Dievčatá najprv odspievali pieseň podľa vlastného výberu, neskôr skladbu, ktorú už v šou spievali. Večer otvorila Slovenka Karmen, ktorá si v rámci vlastného výberu zvolila skutočne ťažkú skladbu Show Must Go On od skupiny Queen. Po nej sa na javisku ukázala favorizovaná Tereza Mašková, ktorá si pre finálový večer vybrala pozitívnu R&B pieseň Ain't Nobody od Chaka Khan.


Trojicu úvodných vystúpení uzavrela Eliška Rusková s megahitom I Will Always Love You od Whitney Houston. Práve v prípade 15-ročnej Elišky ostala zrejme väčšina divákov nervózna aj za ňu. Dokonca aj porotca Paľo Habera sa priznal, že mal najprv obavy, ako tento výber skladby pre Elišku dopadne. Brunetke však risk vyšiel na výbornú a podala svoj najlepší výkon za celú súťaž, čím dokázala, že v grandfinále nie je len do počtu. Standing ovation celej poroty a publika na pražskom Barrandove si bude rodáčka z Orlovej určite pamätať ešte veľmi dlho a verím tomu, že práve tento výkon jej zabezpečí množstvo pracovných ponúk aj po skončení súťaže.


Skvelý finiš zabezpečil najmladšej finalistke druhé miesto

V rámci druhej časti večera si trojica finalistiek mala možnosť zaspievať pieseň, ktorú už v šou spievali. Dievčatá si však vybrali skladby, ktoré spievali počas Super výberu, na veľkom pódiu tak predsa išlo o niečo, čo sme ešte nevideli. V tomto prípade výber najlepšie zafungoval u Terezy Maškovej, ktorá zabojovala s výstižnou nahrávkou Fighter od Christiny Aguilery. Tereza opäť všetkých utvrdila v tom, že sa narodila pre javisko a víťazstvo si nezaslúži nikto iný viac než ona. Talentovaná 21-ročná speváčka obrovské pódium dokázala uchmatnúť celé pre seba aj bez pomoci tanečníkov, zboru alebo iných rušivých elementov po jej boku.

 
Karmen si vybrala nahrávku My Immortal od Evanescence. Podobne ako aj v prvej časti večera podala výborný výkon, no čo sa týka jej štandardu, nijako nevybočila z priemeru. Práve to jej zrejme uškodilo. Eliška sa na scénu vrátila s hitom Raise Your Glass od Pink, ktorý si na javisku maximálne užila nielen ona, ale aj porota. Tá ju v hodnotení pochválila za nebojácnosť a bezprostrednosť počas celej šou. Katarína Knechtová ju dokonca označila za vzor pre všetkých ľudí v jej veku.


Hlasovanie počas večera sa následne na malú chvíľu zastavilo a so SuperStar sa v poslednom vyraďovaní v rámci tohto ročníka musela rozlúčiť tá, ktorá získala najmenší počet hlasov. Prekvapivo na treťom mieste skončila Karmen Pál-Baláž, ktorá spolu s Terezou patrila medzi favoritov súťaže. Naopak, Eliška Rusková, ktorú porota pár kôl dozadu označovala ako adeptku na vypadnutie, sa prebojovala až medzi dve najlepšie.

Po vypadnutí Slovenky zazneli ešte dve české piesne. V prípade Elišky to bol hit Lásko má já stůňu, ktorý napísal Karel Svoboda pre Helenu Vondráčkovú. Bodku za súťažnými vystúpeniami potom dala Tereza so songom Jednoho dne se vrátíš Věry Špinarovej (v pôvodnej verzii Once Upon a Time in the West od Ennia Morriconeho), ktorý bol nádhernou bodkou za tohtoročnou, po speváckej stránke mimoriadne silnou sériou. Porota sa Tereze poďakovala za excelentné výkony a Knechtová priznala, že vďaka jej spevu sa cíti byť šťastná.


Priestor pre zrod hviezd

Dôkazom toho, že SuperStar nie je zbytočná a stále má čo ponúknuť, je aj Emma Drobná, ktorá šou vyhrala v roku 2015. Talentovaná Slovenka sa tentokrát vrátila už len ako hosť a zaspievala dvojicu svojich piesní Try Words. V krátkom rozhovore s Leošom Marešom priznala, že súťažiacim nezávidí a oveľa radšej stojí pred porotou už len ako hosť, ktorého nemusia hodnotiť.


Niekoľko minút pred polnocou konečne prišiel rad aj na definitívne vyhlásenie výsledkov posledného SMS hlasovania. Meno novej SuperStar oznámila Jasmína Alagič, čím si možno aspoň trochu vykompenzovala to, že počas celej šou sa na hlavný stage počas vyraďovania vôbec nedostala.

Zrejme nikoho neprekvapilo, no ani nesklamalo meno víťazky. Tou sa zaslúžene stala Tereza Mašková, ktorá nielen výborne spieva, ale aj veľmi dobre tancuje a skvele vyzerá. Napriek tomu, že si neraz vypočula predpoveď na víťazstvo, neskrývala svoje nadšenie a po vyhlásení výsledkov sa nezmohla na viac ako prosté a úprimné ďakujem.

Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/superstartv2018