Hviezdou Bratislavskej lýry patrila v roku 1989americká folková speváčka, gitaristka a skladateľka Joan Baez. V rámci svojho vystúpenia, ktoré vysielala aj Československá televízia, verejne pozdravila disidenta Václava Havla a ďalších – ako sama povedala – priateľov z Charty 77. Vystúpenie sa uskutočnilo 10. júna 1989 v už neexistujúcej budove Domu odborov Istropolis.

Joan Baez sa od začiatku svojej kariéry aktívne vyjadrovala k politickým či celospoločenským témam. Počas pochodu proti segregácii na amerických školách sa postavila vedľa Martina Luthera Kinga. Na začiatku 60. rokov minulého storočia založila v meste Carmel Ústav na výskum nenásilia. Aktívne vystupovala proti vojne vo Vietname. V roku 1973 vydala platňu Were Are You Now, My Son, ktorej jednu celú stranu vypĺňal zvukový záznam amerického bombardovania vo Vietname.

Svoju angažovanosť predviedla aj 10. júna 1989 počas Bratislavskej lýry. V hľadisku športovej haly na Pasienkoch v rámci svojho vystúpenia verejne pozdravila Václava Havla a predstaviteľov Charty 77 a venovala im jednu z piesní. Tí boli vďaka nej prítomní nielen v zákulisí, ale aj priamo v hľadisku.

Do svojho programu zaradila tiež skladbu, ktorú, ako povedala, spievala deň predtým svojmu priateľovi Lechovi Walesovi. Na pódium pozvala aj v tom čase zakázaného slovenského pesničkára Ivana Hoffmana, ktorý začal hrať pieseň Nech mi nehovoria. Nedohral ju však, lebo mu organizátori festivalu na pokyn Štátnej bezpečnosti (ŠtB) museli vypnúť mikrofón. Dramatická situácia sa zopakovala aj po tom, ako sa na pódiu po jej boku objavil český pesničkár Vladimír Merta. Na zásah ŠtB bola po koncerte zrušená aj tlačová konferencia s americkou hudobníčkou.

Oficiálne československé médiá vtedy o prerušení koncertu neinformovali, ale okolnosti okolo vystúpenia Joan Baez sa medzi ľuďmi rýchlo rozšírili. Koncert americkej pesničkárky sa tak stal jednou z udalostí, ktoré prispeli k pádu komunistického režimu v Československu v novembri roku 1989. Pieseň Ivana Hoffmana Sľúbili sme si lásku sa stala jednou z hymien Nežnej revolúcie.

Joan Baez mala k československému disentu blízko ešte pred legendárnym koncertom. V roku 1976 protestovala proti prenasledovaniu členov skupiny Plastic People Of The Universe a o dva roky neskôr si v Londýne verejne pripomenula okupáciu Československa vojskami Varšavskej zmluvy z roku 1968.

S Václavom Havlom sa na Slovensku stretla aj v roku 2008, keď účinkovala na trenčianskom hudobnom festivale Pohoda. Do Bratislavy sa vrátila v októbri 2014, keď sa uskutočnil jej koncert v Aegon aréne NTC (reportáž). Koncert v hlavnom meste Slovenska si zopakovala aj v roku 2018, kedy sa v rámci svojho rozlúčkového turné po takmer 30 rokoch vrátila do Istropolisu.

V roku 2015 pesničkárku za jej aktivity ocenila medzinárodná organizácia Amnesty International (AI) Cenou Veľvyslanec svedomia. Je tiež držiteľkou Ceny Grammy za celoživotné dielo (2007) a v roku 2017 ju uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Text: TASR (Hudba.sk edit)