Členovia anglickej rockovej kapely Radiohead sú podľa britského týždenníka New Musical Express (NME) najvplyvnejšími hudobnými interpretmi. Do kontroverzného zoznamu zaradili celkovo sto umelcov, ktorí najviac ovplyvňujú súčasnú hudobnú scénu.

Druhé miesto patrí britskému spevákovi Davidovi Bowiemu. Za ním sa umiestnili americký raper a producent Kanye West a už nefungujúce rockové duo The White Stripes. Prvú päťku uzatvára americká formácia The Strokes. Šiesta priečka patrí kapele The Flaming Lips a siedme miesto obsadili členovia skupiny The Gun Club, ktorá svoju činnosť ukončila v roku 1994. Do prvej desiatky sa dostali aj Kate Bush, Nick Cave a The xx.

Do rebríčka najvplyvnejších hudobníkov zaradil týždenník aj The Clash, Blur, zosnulú speváčku Aaliyah, Nirvanu, Pixies, PJ Harvey, Brucea Springsteena, Björk, Depeche Mode, Kraftwerk, The Cure, Nine Inch Nails, Massive Attack, Led Zeppelin alebo Pharrella Williamsa.

Rebríček, ktorý prináša nový pohľad na aktuálne hudobné inšpirácie, však vyvolal vlnu kritických komentárov. Hoci NME uvádza, že ide o zoznam umelcov, ktorí majú najväčší vplyv na súčasné hudobné dianie, zaradili doňho aj viaceré už nefungujúce kapely. No zároveň v ňom chýbajú mená ako The Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Chuck Berry, Michael Jackson alebo Madonna. Vysvetlenie nájdete TU.

20 najvplyvnejších hudobníkov podľa magazínu NME: 

1. Radiohead 
2. David Bowie 
3. Kanye West 
4. The White Stripes 
5. The Strokes 
6. The Flaming Lips 
7. The Gun Club 
8. Kate Bush 
9. Nick Cave 
10. The xx 
11. The Smiths
12. The Breeders
13. Joy Division
14. The Clash
15. Jonatha Richman & The Modern Lovers
16. The Velvet Underground
17. Blur
18. Aaliyah
19. Neutral Milk Hotel
20. Prince

Úplný zoznam 100 hudobníkov a kapiel s najväčším vplyvom na súčasnú hudbu podľa NME nájdete TU a TU.

Zdroj: SITA, Nme.com
Foto: Facebook.com/radiohead

Súvisiaci interpreti: Radiohead