Gitarista Brian Baják zverejnil videoklip k svojej novej inštrumentálnej skladbe Interstellar, ktorá je jeho prvou kompozíciou nahratou na 9-strunovej gitare zo slovenskej dielne majstra Sivčáka. O bicie sa postaral Christopher Géci a videoklip sa natáčal v Žiline a jej okolí.

Brian Baják nahral viac než sedemminútovú skladbu Interstellar vo vlastnom štúdiu v Žiline. Tento firemný gitarista značky Sivčák pomohol uviesť na trh svoj podpisový model gitary BW#GS už pred vyše 10 rokmi, kedy sa jednalo o 7-strunový model. Nasledovala štandardná 6-strunová verzia a neskôr pribudol aj 8-strunový model na základe dopytu gitaristov z celého sveta a aktuálnou novinkou je 9-strunový nástroj BW9GS.

"Od prvých pokusov na 9-strunovej gitare až po túto skladbu to bola pre mňa zaujímavá, vzrušujúca a nie vždy jednoduchá cesta. Aj keď mojim hlavným nástrojom zostáva 7-strunová Sivčák BW7GS, Interstellar určite nezostane mojou poslednou skladbou na deviatich strunách," hovorí talentovaný hudobník a skladateľ.

V novinke plnej nápaditých zmien a nekompromisných rytmov Brian spojil "vesmírnu" filmovú atmosféru s metalovou tvrdosťou a dychberúcimi sólami. Okrem jeho gitarového majstrovstva môžete v skladbe počuť talentovaného bubeníka Christophera Géciho. Hudba je obohatená o vizuál, o ktorý sa postaral kameraman Martin Michút. Základný priestor na nakrúcanie poskytlo kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie a svetelný dizajn vytvoril Ints Plavnieks.


Kto je Brian Baják?

Slovenský gitarista, producent, skladateľ a spevák Brian Baják začal ako 6-ročný hrať na klavíri a s týmto nástrojom pokračoval 9-ročným štúdiom na poli klasickej hudby, čo mu poskytlo silné hudobné základy. Gitare sa začal venovať až neskôr a technicky sa mu podarilo doštudovať mnohé aspekty modernej elektrickej gitary počas jeho pôsobenia v Londýne.

V minulosti pôsobil okrem iných aj v kapelách HT, Brainscan, Problem alebo Baron Blade. Svoju gitarovú kariéru spojil so slovenskou značkou gitár Sivčák, ktorá od roku 2008 vyrába Brianov podpisový model gitary s označením BW#GS. V súčasnosti pracuje ako hudobný producent a zvukový inžinier a venuje sa vlastnej sólovej tvorbe. Minulý rok začal experimentovať s 9-strunovými gitarami a nová gitara BW9GS na seba nenechala dlho čakať.

"Áno, toto je línia profesionality! Vynikajúca tvorba a nápady Briana priamo stvorené pre tento nástroj BW9GS. Som rád, že všetky prísne detaily, ktoré sme s Brianom dolaďovali pred výrobou tejto gitarky, splnili svoj cieľ. Už teraz viem, že v budúcnosti pripravíme spoločne ešte veľa veľkých prekvapení... Dík, Brian!" pochvaľuje si spoluprácu výrobca gitary Rudolf Sivčák. Ten sa na základe Bajákových experimentov s rôznymi 9-strunovými gitarami chopil výzvy a kvôli želanej univerzálnosti a veľkému tónovému rozsahu bola gitara vyrobená vo viacmenzúrovom prevedení (v angličtine "multiscale").

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Brian Baják. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na stránkach www.brianbajak.com a www.sollerguitars.com.