Tento týždeň máte o ďalší dobrý dôvod viac, prečo navštíviť jedno z najkrajších slovenských miest. Hudobný maratón v malebných zákutiach Banskej Štiavnice pod hlavičkou festivalu Zvuk for Štiavnica sa uskutoční už od 14. do 16. augusta a prinesie prierez toho najzaujímavejšieho zo žánrov jazz, fusion a crossover nielen v rámci domácej scény.

Piaty ročník festivalu Zvuk for Štiavnica reflektuje súčasnú kultúrno-spoločenskú situáciu. Komplikovanejšia situácia s cestovaním hudobníkov zo zahraničia je príležitosťou spoznať a oceniť najmä slovenské talenty. "Vážme si to, čo doma máme a snažme sa vytvárať čo najviac príležitostí pre vypúšťanie tvorby mladej generácie jazzových hudobníkov do sveta," hovorí organizátorka a hlavná dramaturgička festivalu Saša Pastorková, ktorá program postavila najmä na zástupcoch domácej scény.

Festival plný sviežej mladej energie však naďalej zostáva medzinárodný. Okrem slovenskej bude mať svojich zástupcov mladá česká, rakúska, poľská a maďarská scéna. Festival je okrem spoznávania novej hudby aj príležitosťou objaviť zaujímavé priestory historického mestečka, ktoré vďaka komunite šikovných ľudí v posledných rokoch čoraz viac žije kultúrou. K už tradičným dejiskám podujatia - Kultúrnemu centru, Art Cafe a Čajovni Klopačka - sa v tomto ročníku pridá aj Galéria Jula Bindera a RUINbar.

Práve vo výnimočných priestoroch záhrady Galérie Jula Bindera otvorí piatkový program festivalu talentované duo Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý alias Kristin Lash & Jakob Grey. Dvojica, ktorá pred mesiacom vydala debutový album Sleepin' With The Lights On, patrí k najväčším objavom aktuálnej sezóny. Nedávno sa predstavila aj na podujatí Zvuk for Modra, ktoré je mladším súrodencom štiavnického festivalu. Viac sa o sympatickej dvojici dozviete v našom čerstvo vydanom rozhovore.

Tešiť sa môžete aj na originálne kompozície inšpirované tradíciou slovenských detských piesní v netradičnom prepojení so súčasným progresívnym jazzom. Reč je o tvorbe skupiny Tibor Feledi Kairos Quintet, ktorá sa v piatok večer predstaví v RUINbare.


Zo susedného Rakúska pricestuje do Banskej Štiavnice unikátna hudobníčka Sophie Abraham. Vo svojom sólovom vystúpení kombinuje prvky z klasických skladieb (sólové suity Johanna Sebastiana Bacha) s vlastnými skladbami. Jej hlavným hudobným nástrojom je violončelo, ktoré kombinuje s hlasom a loopovaním. Výsledkom je vysoko zaujímavý, sofistikovaný, mimoriadne komplexný a veľmi nezávislý zvukový priestor. 



Prvý festivalový večer uzavrie v Kultúrnom centre projekt Chloe, v ktorom talentovaná slovenská hudobníčka a skladateľka Sisa Michalidesová zhudobnila mýtickú cestu do sveta mexických legiend. V projekte sa stretáva medzinárodná zostava muzikantskej elity. Na klavír zahrá Piotr Wyleżoł, na trúbku a krídlovku Kornél Fekete-Kovács, na kontrabas Tomáš Baroš, na bicie Marián Ševčík a na klávesy Peter Preložník.

Piatková noc sa po skončení koncertov bude niesť v znamení jazz-rockovej "gramcovačky" v Art Cafe pod taktovkou Maroša Pavúka.


Sobotný program otvorí spojenie hudby a výtvarného umenia v Čajovni Klopačka. Mystické hudobné rozhovory Zdenka Hladíka (indický sitar, surbas, hang drum, perkusie, didgeridoo) a Andrei Tkáčovej (husle, tibetské misky a spev) podtrhnú atmosféru vernisáže výstavy vizuálneho multiinštrumentalistru Vladimíra Zrníka s názvom Kozmický les. 

Večer sa festival opäť vráti do jedinečných priestorov RUINbaru spolu s bratislavskou hudobnou formáciou Trilobeat, ktorej univerzálny hudobný jazyk sa prihovára priaznivcom jazzu, progresívneho popu, funku aj psychedélie. 


V Kultúrnom centre v sobotu vystúpi poľské zoskupenie Jadźka Kłapa, ktoré vedie mladá speváčka, saxofonistka a klávesáčka Jadwiga Kłapa-Zarecka, pôsobiaca mimo hudobnej sféry ako lekárka v meste Ustroń na juhu Poľska. Jej tvorba sa dotýka aj tém ťažkých, miestami bolestivých, pretože verí, že hudba má liečivé vlastnosti. Kompozície sú inšpirované aj jej prácou v zdravotníctve a predstavujú opis jej osobnej cesty v hĺbke života a smrti, ktorej je ostrieľaným a vnímavým pozorovateľom. Vydajte sa na túto hudobnú cestu spolu s ňou.


Večer v Kultúrnom centre bude pokračovať elegantným a podmanivým vystúpením rakúskeho zoskupenia Purple is the Color. Kapela na svojich koncertoch vytvára špeciálne hudobné pobrežia, na ktorých dôstojný zvuk jazzu môže naplno zažiariť bez konvenčných obmedzení.

Sobotná afterparty bude prebiehať v Archanjel caffe. Predstaví sa sólový projekt Omnion multiinštrumentalistu, skladateľa a hráča na tabla Tomáša Reindla. Poslucháčov si podmaní psychedelickou tanečnou hudbou s vplyvmi mimoeurópskych hudobných kultúr a elektro-akustickým experimentovaním so zvukom bubnov tabla a hrdelnými spevmi. Môžete sa tak tešiť na unikátnu nadžánrovú párty do neskorej noci.


Festival dáva ďalší priestor mladým talentom v rámci obľúbeného konceptu Jazzových raňajok. "Každé ráno predstavíme jednu výnimočnú kapelu počas hudobných raňajok v Art Cafe. V sobotu vystúpi skladateľka a multiinštrumentalistka Bára Zmeková pohybujúca sa vo svojich piesňach s autorskými českými textami medzi jazzom, folkom, klasickou hudbou a jemnou elektronikou. Krehkosť a naliehavosť odľahčuje humorom a nadhľadom a klavírnu hru strieda so syntetizátormi či gitarou. Poslucháči jej koncerty označujú ako 'soul trip' alebo 'poézia v hudbe'," približuje tvorbu českej hudobníčky Saša Pastorková.

"V nedeľu to bude Bossa Nova João Gilberto Quartet. Najlepšie vyjadruje ich hudbu výrok gitaristu a speváka Juraja Havlíka: 'Nech sú naše koncerty poctou a spomienkou na Joãa Gilberta, jedného z najväčších hudobných géniov 20. storočia. Nech sú naše koncerty pozvaním do sveta bossa novy, a nech tiché a nenápadné nie je menej ako hlučné a nápadné...' Jazzové raňajky sú pre všetkých návštevníkov zadarmo s príjemným bonusom vône rannej kávy, croissantov a slnečnej terasy Art Cafe s atmosférou Montmartru v Štiavnici," uzatvára organizátorka.


Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Partnermi festivalu sú Hudobné centrum, Hudobný fond, Rakúske kultúrne fórum a SOZA.

Informácie a vizuály redakcii Hudba.sk poskytla Saša Pastorková. Tlačovú správu sme upravili. Všetky podrobnosti o festivale a jeho programe nájdete na oficiálnej stránke www.zvukforstiavnica.sk a na Facebook evente.