Hudobná anketa Slávik, ktorej najnovších víťazov vyhlásili vo februári tohto roku, sa skončila. Na oficiálnej webstránke i sociálnej sieti Facebook o tom informovali jej organizátori.

"Po vyhodnotení predchádzajúcich ročníkov sa organizátori hudobnej ankety Slávik vzájomne dohodli na jej ukončení. Dôvodom bol kontinuálne klesajúci záujem verejnosti o hlasovanie, ktoré bolo zmyslom a základom celej ankety o najobľúbenejších interpretov slovenskej populárnej hudby," uviedli v spoločnom oficiálnom vyhlásení organizátori posledného, 15. ročníka ankety Produkčný dom Forza, agentúra Oklamčák Production a TV JOJ.

Poslednými víťazmi Slávika tak sú skupina Desmod, spevák Peter Cmorik a speváčka Tina. V kategórii Objav roka triumfovala Celeste Buckingham, za Web roka ocenili Zuzanu Smatanovú, v kategóriách Skokan roka a Rádioslávik uspela skupina Peter Bič Project a trofeje pre Videoklip roka a Hit roka získala pieseň Žijeme len raz od Ega a Roberta Buriana. Náš jemne ironický online komentár k odovzdávaniu posledného Slávika ako aj článok na tému Koho zaujíma Slávik? si môžete prečítať TU.

Koľko ľudí hlasovalo?

Posledným Absolútnym Slávikom sa stala skupina Desmod. Na celkové víťazstvo Nitranom stačilo 8176 bodov, čo bolo najmenej v histórii ankety. Navyše vďaka zmenenému systému jeden hlas mohol byť jedno-, dvoj- alebo troj-bodový, čiže teoreticky o víťazstve skupiny mohlo rozhodnúť menej ako tritisíc ľudí. Tým rozhodovanie fanúšikov o najlepších (alebo skôr najpopulárnejších) slovenských intepretoch výrazne stratilo svoju už i tak veľmi nízku váhu. Prečítajte si viac

Prečítajte si sklamané reakcie slovenských interpretov ako Desmod, Peter Cmorik, Robo Opatovský či Dominika Mirgová na zrušenie Slávika. V článku na Topkách nájdete aj prehľad všetkých víťazov hlavných kategórií v histórii ankety. My sme prehľad víťazov poňali inak, aby bolo ešte prehľadnejšie, kto za posledných 15 rokov vďaka hlasu ľudu "vládol" slovenskej hudobnej scéne.

Speváci: 
1. Peter Cmorik (5x zlato, 2x striebro)
2. Miro Žbirka (3x zlato, 5x striebro, 4x bronz)
3. Richard Muller (3x zlato, 2x striebro, 5x bronz)
4. Pavol Habera (2x zlato, 2x striebro, 3x bronz)
5. Jožo Ráž (2x zlato, 2x striebro, 1x bronz) 

Speváčky: 
1. Zuzana Smatanová (6x zlato, 2x striebro)
2. Jana Kirschner (4x zlato, 3x striebro, 2x bronz)
3. Tina (2x zlato, 1x striebro)

4. Misha (2x zlato)
5. Barbara Haščáková (1x zlato, 1x striebro, 1x bronz)
6. Marika Gombitová (5x striebro, 2x bronz) 

Skupiny: 
1. Elán (8x zlato, 4x striebro, 3x bronz)
2. Desmod (7x zlato, 2x bronz)
3. No Name (5x striebro, 1x bronz)
4. IMT Smile (4x striebro, 1x bronz)
5. Senzus (1x striebro, 3x bronz)

Zdroj: SITA, archív Hudba.sk
Foto: Ján Zemiar - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Desmod