Čerstvým držiteľom cien Slávik 2012, označených podtitulom najprestížnejšie hudobné ceny na Slovensku, stačilo historicky najmenej hlasov, aby sa dostali na vrchol. Absolútny Slávik má 8.176 hlasov, čo je najmenej počas 15 rokov ankety. Jediné prekvapenia priniesla kategória Speváčka a mohli byť ešte väčšie - Celeste Buckingham na zlatú Tinu chýbala necelá stovka hlasov.

Pozrite si najväčší FOTOREPORT zo Slávika 2012

Pár hodín po odovzdaní cien Slávik za rok 2012 sa na webe organizátorov ankety (Forza.sk) objavili podrobné informácie o výsledkoch v hlavných kategóriách. Vďaka nim sme sa dozvedeli, že kapele Desmod na zisk ceny Skupina roka a zároveň aj na Absolútneho Slávika stačilo po prvýkrát v histórii menej ako 10-tisíc hlasov. Jeden hlas navyše môže byť od minulého roka jedno-, dvoj- alebo troj-bodový, čiže teoreticky o víťazstve skupiny mohlo rozhodnúť menej ako tritisíc ľudí.

Počas päťnástich rokov ankety Slávik bola najbližšie k štvorcifernému víťazstvu skupina Elán, ktorá v roku 2004 získala 10.001 hlasov. Nasledujúce roky boli o niečo optimistickejšie, a hoci vlaňajší výsledok Desmodu (16.299 bodov/hlasov) sa s najsilnejšími rokmi 1999 (50.631 hlasov pre Elán) a 2000 (47.356 pre Janu Kirschner) porovnávať nedá, zdalo sa, že Slávik po zmenách v pravidlách hlasovania predsa len začne byť o niečo zaujímavejší a reprezentatívnejší. Tentokrát však nemilo prekvapil práve výrazný pokles v aktivite hlasujúcich oproti minulému roku.

Nad tým, čo tento fakt znamená pre prestíž a výpovednú hodnotu samotnej ankety, sme sa zamysleli aj v článku, ktorý sme uverejnili pred začiatkom nášho živého komentára priameho prenosu. Prečítajte si posledné tri odstavce, časť Koho zaujíma Slávik?.

Celeste Buckingham k zlatu chýbalo 83 hlasov/bodov

Jediné, čo na tohtoročnom Slávikovi okrem vkusného vystúpenia Mira Žbirku, prítomnosti starého uja a trapasu manželov Lelkesovcov zaujalo alebo prekvapilo, boli výsledky v kategórii Speváčka roka. Šesťnásobná zlatá Slávica, vlani strieborná Zuzana Smatanová, sa po prvýkrát musela uspokojiť s tretím miestom. Na striebornej pozícii sa prekvapujúco umiestnila Celeste Buckingham, ktorá si z Incheby odniesla aj sošku Objav roka. Získala 6.444 bodov, čo je len o 82 menej, ako mala víťazka kategórie Tina (6.526). K naozaj veľkému prekvapeniu tak nechýbalo veľa.

Zaslúžila by si podľa vás Celeste zlatého Slávika?
Čo si myslíte o výpovednej hodnote ankety, keď v nej hlasuje toľko málo ľudí?
Reprezentuje Slávik hudobný vkus Slovákov a úroveň slovenskej hudobnej scény?

Vyjadrite svoj názor v diskusii.


Prehľad ocenených v ankete Slávik 2012
(hlavné kategórie s počtom bodov/hlasov) 

Skupina:
1. Desmod - 8176 bodov
2. IMT Smile - 4732 bodov
3. Elán - 4070 bodov

Speváčka:
1. Tina - 6526 bodov
2. Celeste Buckingham - 6444 bodov
3. Zuzana Smatanová - 5383 bodov

Spevák:
1. Peter Cmorik - 5616 bodov
2. Miro Žbirka - 5023 bodov
3. Richard Müller - 4911 bodov

Prečítajte si vyjadrenia ocenených interpretov

Text: Hudba.sk (zdroj: Forza.sk, archív Hudba.sk)
Foto: Ján Zemiar

Súvisiaci interpreti: Celeste Buckingham, Desmod