Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) vo štvrtok večer odovzdával svoje výročné ceny, ktorým vyjadruje uznanie nielen najúspešnejším (štatistické kategórie), ale aj umelecky významným slovenským hudobným autorom (honorárne ceny).

V štatistických kategóriách sa ako obvykle veľké prekvapenia nekonali, už samotné nominácie len potvrdili to, čo ukazujú bežne dostupné štatistiky hranosti a predajnosti nosičov. Cenu SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel za rok 2015 získal líder skupiny IMT Smile Ivan Tásler

"Je to naozaj príjemný pocit. Veľmi si vážim, že pesničky, ktoré som zložil, sú stále v éteri, že ich slovenské rádiá hrajú. Na tieto slávnostné podujatia organizované Slovenským ochranným zväzom autorským chodím vždy veľmi rád. Sú tu skvelé vystúpenia aj z iných hudobných žánrov, ku ktorým sa len tak nedostanem. Táto miestnosť je plná umelcov, muzikantov, ľudí, ktorí sa venujú hudbe, čo milujem. Je to krásny večer. Ďakujem zaň," vyznal sa prešovský hudobník, ktorý tento rok so svojou kapelou slávi 20 rokov na scéne.

Kamil Peteraj: Bol to jeden z najlepších ročníkov

Cenu SOZA pre textára najhranejších hudobných diel za rok 2015 si odniesol opäť Kamil Peteraj. Je to už v poradí šestnáste ocenenie tohto výnimočného "popového básnika", ktorý napísal texty pre Mariku Gombitovú, Miroslava Žbirku, Prúdy či Kristínu. "Túto cenu si veľmi vážim, lebo je to cena štatistická. Želám každému z vás, kto tu sedíte, aby ste aj vy raz takúto cenu dostali, pretože vám dodá pocit istej satisfakcie. Ďakujem všetkým interpretom, s ktorými sme tie pesničky napísali, mnohé z nich sú dnes už vlastne takzvaná 'použiteľná minulosť'," povedal Kamil Peteraj.

"Myslím, že SOZA sa po tých všelijakých ranách, ktoré utŕžila, či už právom alebo neprávom, stabilizovala, ten večer bol veľmi kultivovaný, na úrovni, jeden z najlepších ročníkov. Jesenné litánieDám ti lampu boli moje prvé texty pre skupinu Prúdy, zoznámil ma s nimi Marián Varga, môj spolužiak na konzervatóriu. Oni ma do toho vtiahli a som pri tom dodnes, najnovším je text k piesni Láska bombová, ktorú spieva Kristína," doplnil najúspešnejší slovenský textár pre TASR.

Kamil Peteraj, Ceny SOZA za rok 2015 Zdroj: René MikoKamil Peteraj má doma už 16 ocenení od SOZA

Najhranejší bol Ďurica, Ďuďo z Hexu mal cenu istú

Galavečer sa po prvý raz konal v Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava. Moderoval ho tak ako v minulosti jazzman Peter Lipa a v programe zazneli popové skladby, ľudovky aj opera. Najhranejšou skladbou roka 2015 sa stala pieseň Neľutujem Adama Ďuricu, ktorý získal Cenu SOZA po prvý raz a venoval ju priateľka Kike. "Táto pesnička bola v mojej kariére zlomová. Už predtým som sa desať rokov snažil robiť vlastnú hudbu a až táto skladba to zlomila natoľko, že to celé funguje. Tak, ako som túto pesničku venoval priateľke, aj táto cena patrí jej. Zaujímavé je, že hneď za pesničkou Neľutujem som vydal singel Mandolína a obe boli nominované," teší sa spevák.

Prečítajte si: Nový album Adama Ďuricu: pretlak inšpirácie alebo snaha využiť úspešnú vlnu?

V kategórii Najhranejšia skladba bola treťou nominovanou pieseň kapely Hex - Keď sme sami, ktorá vlani túto cenu vyhrala. Peter "Ďuďo" Dudák je pritom spoluautorom všetkých troch nominovaných piesní, a tak ako jediný umelec už pred galavečerom vedel, že určite vyjde na pódium. "Veľmi sa teším, že som zarezonoval aj s tou našou skupinou, aj s úspešnou spoluprácou na skladbách Adama Ďuricu. Pre mňa ako autora je to skvelý pocit," povedal spevák, skladateľ a producent.

Adam Ďurica, Ceny SOZA za rok 2015 Zdroj: René MikoAdam Ďurica zaspieval nový singel Spolu - fotoreport z galavečera

Najpredávanejší sú No Name a Spievankovo

Skupina No Name vydala minulý rok CD, ktoré vygenerovalo pre autorov najvyšší autorský honorár. Svoj ostatný album S Láskou si kapela dokonca po prvý raz sama vydala. "Tešíme sa z toho. Tento album je naozaj špecifický. Doteraz som bol autorom väčšiny našich skladieb ja, ale tu sa to pekne dorovnalo. Ivan (Timko, pozn. red.) tu má dve nádherné piesne, dokonca aj s textom, Zoli (Sallai) spolupracoval na štyroch, Dušan (Timko) napísal pieseň Povedz mi. NO NAME je jedna z mála slovenských kapiel, ktorá je autorsky úplne sebestačná, aj hudbou aj textami," hovorí frontman skupiny Igor Timko. "Je to prvé ocenenie za náš prvý vydavateľský počin. Z nášho pohľadu sa do slovenskej muziky oplatí investovať, byť ocenený za vlastný nápad a vlastnú hudbu je veľmi príjemné,“ povedal líder No Name pre TASR.

Najúspešnejším DVD minulého roka bolo Spievankovo 5. "Je to ocenenie našej práce, ktorú sa snažíme robiť najlepšie ako vieme. Vďaka profesionálom, ktorými sme sa obklopili, je náš projekt hudobne veľmi vysoko a posledné dve DVD sú už aj obrazovo slušné. Je to ocenenie štrnásťročnej cesty, na ktorú sme sa vydali," uviedla Mária Podhradská.

Ocenili aj umelcov s prínosom do slovenskej kultúry

Cenu SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní získalo Rádio SiTy. Honorárne ceny sa ušli vynikajúcim slovenským skladateľom. Cenu za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí získal Slavo Solovic, do Zlatej knihy SOZA zapísali in memoriam dve významné mená - Mikuláš Schneider-Trnavský a Peter Kliment. Veľkú cenu SOZA za celoživotné dielo v podobe bronzovej plastiky s názvom Eurydika dostal Vladimír Godár.

"Som spokojný, že opäť boli ocenení najúspešnejší autori. To je predsa úloha Cien SOZA. Ukázalo sa, že mnohí z nich sú nielen zruční autori, ale aj zruční rečníci. Ich prejavy na pódiu nás potešili," zhodnotil večer plný slovenskej hudby člen Predstavenstva SOZA Richard Jajcay. Počas galavečera vystúpili okrem ocenených interpretov (Adam Ďurica a No Name) aj SilvayovciMucha Quartet a operná speváčka Eva Šušková, ktorí predstavili tvorbu čerstvých nositeľov honorárnych cien.

Držitelia cien SOZA za rok 2015

Štatistické ceny:
(rozhodujú čísla)

Ivan Tásler - Skladateľ najhranejších hudobných diel
Kamil Peteraj - Textár najhranejších hudobných diel
Adam Ďurica: Neľutujem - Najhranejšia skladba
No Name: S Láskou - Najpredávanejší zvukový nosič
Spievankovo 5 - Najpredávanejší audiovizuálny nosič 
Rádio SiTy - Najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní 

Honorárne ceny:
(rozhoduje SOZA)

Slavo Solovic - Významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí  
Mikuláš Schneider-Trnavský a Peter Kliment - Zápis do Zlatej knihy SOZA    
Vladimír Godár - Veľká cena SOZA za celoživotné dielo

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok sme upravili a doplnili o citácie z TASR. Viac sa dozviete na stránke www.soza.sk.

Súvisiaci interpreti: Adam Ďurica, No Name